"Viitorul bursei noastre de valori este in piata unica europeana de capital"

     Despre viitorul pietei noastre de capital este cel mai usor de vorbit, considera Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)

. "Este clar ca viitorul bursei de valori este in cadrul uniunii pietelor de capital europene, proiect care trebuie implementat din 2019 la nivelul intregii Uniuni Europene".
     Domnia sa a declarat ca acum au loc dezbateri privind piata unica de capital la nivelul parlamentelor statelor membre, iar Parlamentul Romaniei urmeaza sa isi transmita pozitia, in perioada urmatoare, la Bruxelles. "Cam acesta este raspunsul pe care vreau sa il dau la unele derapaje care au aparut recent cu privire la viitorul bursei noastre. Locul nostru este in piata unica de capital europeana", a continuat domnul Ursache.
     Vicepresedintele ASF a tinut sa mentioneze ca, la nivel european, se incurajeaza dezvoltarea si consolidarea burselor nationale, nu a celor regionale, adaugand: "Ca sa creezi o uniune a pietelor de capital trebuie sa identifici barierele. Acestea decurg, mai intai, din legislatia nationala a statelor membre, care nu aplica normele europene din domeniu. Acum, la nivel european, este o intreaga dezbatere privind libera circulatie a capitalului. Sigur, si la noi sunt voci care spun ca exista o portita care lasa statele sa decida cu privire la propriile bariere, daca acestea tin de securitate publica. Dar Comisia spune clar ca aceste bariere trebuie sa aiba o buna justificare si termene precise. Evolutia pietei de capital arata ca astfel de restrictii, precum pragurile de detinere si situatia pietei Rasdaq, nu mai sunt justificate".
     Mircea Ursache a afirmat ca, pana la finalul anului in curs, tarile membre trebuie sa identifice care sunt barierele care stau in calea implementarii proiectului uniunii pietei de capital europene
     Oficialul ASF a mai declarat ca pentru dezvoltarea pietei de capital trebuie sa scapam de incapacitatea de a lua decizii, aratand ca autoritatea a adoptat, in ultimii doi ani si jumatate, patru acte normative si 23 de reglementari care "ne-au racordat la legislatia europeana din domeniu".
     Pe viitor, ASF are in pregatire o lege a emitentilor, modificarea regulamentului 2/2006 a fostului CNVM si o strategie privind reglementarea functionarii AOPC. Potrivit domnului Ursache, modificarea regulamentului vizeaza reglementarea posibilitatii unui operator de piata de a detine participatii la alti operatori, reglementarea pragurilor de detinere la operatori de piata, obligatia de raportare a instrainarilor de actiuni si politici de guvernanta corporativa.
     Oficialul ASF a spus: "Strategia privind privind reglementarea functionarii AOPC este in stadiu incipient. Am preferat sa trasmitem actorilor pietei un set de intrebari". 

 link: SEBASTIAN VLĂDESCU, ROMCAB: "Bursa de Valori este tinerica si subtirica, dar si aroganta si vanitoasa"

 
 link: ALIN DUHNEA, CITIBANK ROMÂNIA: "Lichiditatea scazuta a BVB deriva si din comisioanele mari de tranzactionare"

 link: AURELIA CRISTEA, DEPUTAT PSD: "Pragul la SIF-uri va fi luat in discutie anul viitor"

 link: DAN PAUL, ASOCIAȚIA BROKERILOR: "Dezvoltarea pietei de capital, impiedicata de abuzul de putere al directorului general BVB"

 link: CRISTIAN DUȚESCU, OPPC: "Piata de capital are nevoie de un fenomen rar, cu un impact major"

 link: AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "BVB este intr-o stare de lesin"

 link: IULIAN STAN, SIF TRANSILVANIA, DESPRE LEGEA 151/2014: "Sa identificam cele mai potrivite forme normative pentru solutionarea disfunctionalitatilor"

 link: ADRIAN VASCU, ANEVAR: "ONRC, ASF si ANEVAR nu s-au corelat in evaluarea companiilor delistate de pe Rasdaq"

 link: REMUS VULPESCU, DIRECTOR VULCAN SA sI MEMBRU OPPC: "Nu exista o viziune unitara privind dezvoltarea pietei noastre de capital"
 
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Oct 2015 - 05:41
 

Link știre