"Cantarea Romaniei" si interesul national

     Artistii autohtoni au redescoperit gustul pentru politica

. In luna octombrie mai multi actori cunoscuti s-au inscris in UNPR, iar acesta pare a fi doar "primul val", pana la sfarsitul anului mai multi "slujitori ai Thaliei" urmand sa fie inregimentati politic.
     Dupa 1990, multi dintre artistii cunoscuti au tinut sa se dezica de apartenenta la Partidului Comunist Roman si au sustinut ca au fost fortati, prin diverse metode, sa recite anumite poezii si sa interpreteze unele cantece, care proslaveau regimul si pe conducatorul acestuia, Nicolae Ceausescu, la televiziunea publica si in cadrul festivalului national "Cantarea Romaniei". A urmat o lunga perioada in care, cu mici exceptii, artistii au evitat sa se amestece in politica. Campania electorala pentru alegerile prezidentiale de anul trecut a reaprins gustul acestora pentru sustinerea unui candidat sau a unui partid. Victor Ponta, candidatul PSD pentru postul de presedinte al tarii, a avut parte de un sprijin fara precedent din partea unor actori si cantareti de prima mana. Radu Beligan, Nicu Alifantis, Adela Marculescu, Tudor Gheorghe, Florina Cercel, Dorel Visan, George Ivascu, Marius Bodochi au fost printre cei care au aparut in diverse clipuri sau pe bannerele candidatului PSD. Faptul ca ulterior o parte dintre ei au declarat ca au fost dezamagiti de respectivul candidat este cu totul alta discutie.
     In aceasta toamna mai multi actori cunoscuti au decis sa se inregimenteze in formatiunea condusa de generalul Gabriel Oprea. Alexandru Arsinel, directorul Teatrului de Revista "Constantin Tanase", si Vasile Muraru, director artistic la acelasi teatru, au devenit membrii UNPR la inceputul acestei luni. Intr-o declaratie oferita Mediafax, Alexandru Arsinel, sustinea ca toata lumea face politica, dar putini recunosc: "Gabriel Oprea m-a determinat sa cred ca in UNPR inca se mai poate face ceva pentru Romania. Eu sunt de mult inscris in politica, ca toata lumea, numai ca unii o recunosc, altii nu o recunosc. Si, daca faci o paine buna, inseamna ca faci o politica buna. Si, daca te imbraci frumos si esti ordonat si il respecti pe ala din fata, inseamna ca faci o politica buna. Te inscrii intr-un anumit curent al bunului simt sau al nesimtirii. De ce acum? Poate ca acum mi-a venit ceasul ala bun si poate pentru ca interventia domnului Oprea m-a determinat sa spun «da». Eu am ajuns cu o rugaminte la dumnealui si modul cum a reactionat si cum a venit in intampinarea dorintei mele si a colegului meu Vasile Muraru m-a determinat sa cred ca langa asemenea oameni inca se mai poate face ceva pentru Romania". O saptamana mai tarziu, actorul Mihai Malaimare a decis si el sa intre in acest partid. Acesta a fost deputat in doua legislaturi, fiind ales pe liste PSD, in 2005 a trecut l-a PNL, iar in 2010 a anuntat ca se retrage din politica. Mihai Malaimare este fondator al Teatrului Masca, fiind director al acestuia pana in aprilie 2015, cand a pierdut definitiv procesul in care a contestat raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI), prin care s-a stabilit ca acesta s-a aflat in stare de incompatibilitate intre 2008 si 2013, intrucat a fost atat membru titular al Consiliului National al Audiovizualului, cat si manager al Teatrului Masca. In aceasta saptamana, actrita Cezara Dafinescu a decis sa se inscrie in UNPR, partidul anuntand ca ca este "o mare onoare faptul ca elitele societatii" se alatura acestei formatiuni politice.
     Pe seama acestui "val de revelatii politice" s-a speculat mult, vorbindu-se de o legatura intre aceste inscrieri si mai multe controale care trebuie efectuate la o parte dintre teatrele Capitalei de catre o comisie a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Cum astfel de speculatii nu pot fi probate, singurele explicatii valabile raman cele oferite de respectivii actori.   
Publicat de : ---
Data publicării: 28 Oct 2015 - 05:16
 

Link știre