Guvernul proeuropean al Republicii Moldova a fost demis dupa doar 3 luni de activitate, printr-o motiune de cenzura a stangii [1]

Foto: Radu Stefan // Mediafax

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Motiunea de cenzura a fost depusa de 42 de deputati ai comunistilor si socialistilor de la PCRM si PSRM, conduse de fostul presedinte Vladimir Voronin, respectiv de Igor Dodon, si a fost votata de 65 de deputati, primind si sprijinul Partidului Democrat, condus de Marian Lupu

. Partidul Democrat al lui Lupu face parte din alianta proeuropeana care sustinea Guvernul Strelet - Alianta pentru Integrare Europeana.

Unul dintre cei mai marcanti membri ai PDM este controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, fost deputat al formatiunii politice pana in vara acestui an. Plahotniuc a fost acuzat de fostul premier Vlad Filat, atunci cand i s-a ridicat imunitatea pentru a fi anchetat in dosarul „Jaful secolului”, ca se afla in spatele unei incercari de destabilizare a Guvernului si ca doreste organizarea de alegeri anticipate.

Valeriu Strelet a fost acuzat in textul motiunii ca este implicat in actele de coruptie de la Banca de Economii, unde a avut loc asa-numitul „jaf al secolului”, in urma caruia au disparut in jur de 1 miliard de dolari, precum si ca a incercat sa ii tina spatele fostului premier Vlad Filat, pus sub acuzare in acest caz, alaturi de afaceristul Ilan Shor, ales primar la Orhei.

De asemenea, motiunea a atacat faptul ca Strelet a cerut demiterea sefului Centrului National Anticoruptie, care ancheteaza dosarul in care este implicat si Filat. In motiune, Strelet a fost acuzat si ca asupra lui planeaza suspiciuni de coruptie, prin „facilitarea activitatii” unor firme implicate in „jaful secolului”, folosite la scoaterea banilor din banca - Caravita si Bioprotect.

„Consideram inacceptabil atitudinea si comportamentul domnului prim-ministru din ultimele doua saptamani. Au fost actiuni care nu au fost de inteles. Ii reprosam domnului prim-ministru ca impreuna cu Vlad Filat au stat in spatele protestelor impotriva membrilor de alianta. Am asteptat ca dupa nenumarate discutii cu colegii nostri sa revina in alianta. Domnia sa nu demonstreaza capacitate de a scoate tara din criza. Il acuzam pe prim-ministrul de obstructionare a investigarii fraudelor de la Banca de Economii. A incercat sa demita seful Centrului National Anticoruptie. Noi nu avem acum majoritate parlamentara, iar domnul premier nu a inteles acest lucru. A incercat sa aduca argumente cu un vot din inchisoare”, a declarat Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova, conform site-ului deschide.md.

Potrivit legislatiei, in cel mult trei zile, Cabinetul de ministri va trebui sa-si dea demisia, iar seful statului va desemna un nou prim-ministru, conform Unimedia. Ulterior, intr-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Daca acesta va fi acceptat de deputati, noii ministri vor putea depune juramantul.

In situatia in care deputatii vor respinge noul Cabinet si programul de guvernare, seful statului poate dizolva Parlamentul si convoca alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul condus de Valeriu Strelet a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015, cu voturile a 52 de deputati PLDM, PD si PL.

Reactia Romaniei. MAE: „Trebuie sa prevaleze mandatul pro-european incredintat de cetateni la alegerile legislative”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reactionat printr-un comunicat de presa, considerand ca „in contextul complex din vecinatatea estica, stabilitatea Republicii Moldova trebuie sa fie prima prioritate dupa care sa se ghideze in acest moment actiunea tuturor fortelor politice responsabile. In egala masura, in acest context, trebuie sa prevaleze mandatul pro-european incredintat de cetateni la alegerile legislative din noiembrie 2014, reconfirmat la alegerile locale din iunie 2015”.

MAE mai anunta ca asteapta formarea cat mai rapida a unui nou Guvern, care „sa puna in aplicare, in mod coerent si consecvent, un program construit pe asigurarea stabilitatii Republicii Moldova, remedierea dificultatilor socio-economice curente si avansarea pe traseul european”.

Citeste si Premierul Strelet, declaratie ciudata dupa retinerea lui Vlad Filat Citeste si Basescu: „Putin nu e omul sa rateze ocazia de a veni la frontiera NATO. Vine el si rezolva problema in R. Moldova, asa cum a facut in Siria ”. LIVE Citeste si Romania acorda asistenta financiara Republicii Moldova. ”Ar fi fost un gest meschin din partea Romaniei sa spuna nu solicitarii de ajutor"
Publicat de : ---
Data publicrii: 30 Oct 2015 - 05:36
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=50345&titlu=Guvernul_proeuropean_al_Republicii_Moldova_a_fost_demis_dupa_doar_3_luni_de_activitate__printr_o_motiune_de_cenzura_a_stangii