Romania "cioloseste" Europa sau invers?

     Urmasul lui Traian Basescu pe fotoliul prezidential, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier, aseara, pe Dacian Ciolos, asa cum fostul presedinte a anuntat in ultimele zile, in mod repetat

.
     Asta poate sa insemne mai multe lucruri: primul, ca Traian Basescu si Klaus Iohannis judeca in acelasi mod (cel putin in aceasta privinta); al doilea, ca Traian Basescu continua sa fie o persoana foarte bine informata, iar al treia, ca presedintele Klaus Iohannis i se supune lui Traian Basescu.
     Puteti sa alegeti ce varianta va place sau sa le combinati pe toate trei.
     "Tom Bugetel", cum l-a numit presa pe Liviu Voinea, a fost salvat de la sacrificiu. Astfel ca, in locul unei efemere glorii de premier pentru vreo doua luni, a ramas sa pricopseasca Banca Nationala a Romaniei pe postul de viceguvernator.
     Dacian Ciolos a fost comisar european pentru Agricultura in perioada 2010-2014, realizand prima reforma a Politicii Agricole Comune.
     Dacian Ciolos a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 si pana in decembrie 2008, in Guvernul Tariceanu, pastrand permanent o reputatie de tehnocrat. Intre 2005 si 2007, Ciolos a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentand totodata Romania in comisia speciala a Consiliului Uniunii Europene pe tema Agriculturii. Anterior, intre 2002 si 2003, Dacian Ciolos a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania, pregatind implementarea SAPARD in Romania.
     La momentul desemnarii sale ca premier al Romaniei, Dacian Ciolos figura printre consilierii personali ai presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, functie pe care a primit-o in iulie anul acesta. Juncker este considerat o eminenta cenusie a sistemului monedei unice.
     Pana la inchiderea editiei, Dacian Ciolos nu a anuntat ca ar fi renuntat la aceasta functie. Astfel ca Romania se prezinta intr-o situatie inedita. Premierul desemnat continua sa fie consilier al fostului premier al Luxemburgului, facandu-ne curiosi sa vedem daca Romania va "ciolosi" Europa sau daca Europa va "ciolosi" Romania.
     Dar curiozitatea nu se limiteaza la atat. Va fi interesant sa aflam daca manifestantii strazii vor considera ca aceasta numire le satisface nemultumirea, fapt indeajuns de ilogic de vreme ce protestatarii contestau, in final, sistemul, continuandu-si marsurile nocturne chiar si dupa demisia cabinetului Ponta.
     Klaus Iohannis a precizat aseara ca solutia agreata cu partidele politice, cu foarte mici exceptii, este cea a unui guvern de tehnocrati. 

     * Basescu: "Dacian Ciolos, o solutie buna"
     Liderul Miscarii Populare, Traian Basescu, considera ca decizia presedintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Dacian Ciolos pentru postul de premier este o "solutie buna". Basescu nu a mai facut alte comentarii, desi, cu putin timp in urma, critica dur solutia unui guvern de tehnocrati. Duminica seara, la B1TV, Traian Basescu a declarat ca "solutia tehnocratilor" este pentru "tari bananiere", precizand ca daca pui un tehnocrat in fruntea Executivului sau un general e "tot un drac". Fostul presedinte mai declara atunci, potrivit Mediafax, ca formarea unui guvern de tehnocrati ar reprezenta un "esec garantat": "Cea mai mare eroare, cu cine vreti sa vorbeasca tehnocratii aia in Parlament ? Trebuie sa treaca bugete, trebuie sa treaca legi, cine-i asculta ? Parlamentarii astia, buni, rai, cum sunt, trebuie sa-si ia temele si sa lucreze cu un guvern politic. Povestea cu tehnocratii nu a functionat nicaieri in Europa (...) Solutia tehnocratilor este pentru tari bananiere, ori aduci tehnocrati, ori aduci generali e tot un drac (...) Guvern de tehnocrati este esec garantat".
     Pe de alta parte, el a spus in ultimele zile ca presedintele Klaus Iohannis are putine variante de premier, acestea fiind Dacian Ciolos sau Lucian Croitoru. Cel din urma a fost optiunea sa pentru postul de premier in criza politica din 2009, cand Cabinetul Boc a fost demis prin motiunea de cenzura de catre Legislativ, majoritatea de atunci propunandu-l drept premier pe Klaus Iohannis.
     * 
     * Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru a veni in Parlament cu lista si programul Guvernului
     Dacian Ciolos are la dispozitie 10 zile pentru intocmirea listei si a programului de guvernare, cu care sa se prezinte in fata Parlamentului pentru obtinerea votului de incredere, pentru investire fiind necesare 274 de voturi.
     Conform prevederilor constitutionale, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna.
     Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.
     Astfel, pentru a fi investit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, in total fiind 547 de senatori si deputati. In actuala configuratie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori si deputati, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minoritatilor nationale - 17, alti 14 deputati si 5 senatori fiind neafiliati.
     "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura", mai stipuleaza Constitutia.
     In cazul unui vot favorabil in Parlament, primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, juramantul de credinta.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Noi 2015 - 04:46
 

Link știre