Iohannis a girat confiscarea banilor din depozite

     *  Presedintele are sub 50

.000 de euro bani in depozite bancare, potrivit declaratiei de avere
       Klaus Iohannis a girat confiscarea depozitelor negarantate (bail-in-ul) pentru salvarea bancilor cu probleme, promulgand, ieri, Legea privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii. Presedintele Romaniei nu are de ce sa fie ingrijorat cu privire la posibila disparitie a banilor sai din banci, intrucat, potrivit declaratiei de avere, acesta isi tine banii in proprietati, economiile sale din depozite totalizand sub 50.000 de euro, adica jumatate din suma garantata de stat pentru un singur depozit bancar, in caz de faliment al institutiei financiare.
     Deputatii au aprobat, recent, in regim de urgenta, aceasta lege, in contextul in care tara noastra era obligata de Comisia Europeana sa plateasca penalitati pentru fiecare zi de intarziere pana la transpunerea integrala a legislatiei europene in domeniu.
     Noua legislatie presupune inclusiv aplicarea bail-in-ului (procedura ce implica si confiscarea depozitelor negarantate, pentru salvarea bancilor cu probleme).
     Recent, Comisia Europeana a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la netrans¬punerea legislatiei privind redresarea si rezolutia bancara de catre Luxemburg, Polonia, Republica Ceha, Romania, Suedia si Țarile de Jos (BRRD).
     Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014. Țara noastra se afla printre statele impotriva carora CE a deschis procedura de infringement pentru netranspunerea Directivei 2014/59/UE.
     Analistul economic Ionel Blanculescu este de parere ca un astfel de proiect legislativ nu a fost aprobat pana acum pentru ca ar fi neconstitutional, acesta urmand sa vizeze si aplicarea bail-in-ului.
     Referitor la procedura bail-in-ului, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, ne-a precizat, la inceputul lunii iunie: "Textul transmis de Banca Centrala catre MFP nu face altceva decat sa transpuna prevederile europene. Trebuie sa intelegem ca nu BNR impune aplicarea bail-in-ului, printre solutiile de salvare a bancilor cu probleme, ci Uniunea Europeana cere acest lucru".
     Domnia sa considera ca la noi nu va avea loc procedura de bail-in, pentru ca "oamenii au inteles sa se puna la adapost", respectiv au avut grija sa nu-si constituie depozite mai mari de 100.000 de euro.
     Actionarii institutiei supuse rezolutiei vor fi primii care vor suporta pierderile, creditorii respectivei banci suportand pierderi ulterior actionarilor, in conformitate cu ordinea prioritatii creantelor acestora din cadrul procedurii de insolventa, cu exceptia cazului in care, in prezenta lege, se prevede in mod expres altfel, iar persoanele fizice si juridice care au contribuit la ajungerea in stare de dificultate majora a institutiei supuse rezolutiei sunt trase la raspundere potrivit legii civile sau penale.
     Ieri, seful statului a mai promulgat Legea privind schemele de garantare a depozitelor si Fondul de garantare a depozitelor bancare.   
Publicat de : ---
Data publicării: 04 Dec 2015 - 05:14
 

Link știre