PSD va vota noua forma a Legii pensiilor parlamentarilor. Dragnea: E o situatie ciudata [1]

Dragnea a explicat ca Parlamentul a adus modificari legii initiale, aducand proiectul intr-o forma mai buna, desi PSD ar fi respins cu totul o initiativa privind pensiile speciale ale parlamentarilor

. "Suntem intr-o situatie extrem de ciudata, din pacate. Daca se respinge cererea de reexaminare inseamna ca ramane in vigoare legea in forma initiala, ceea ce chiar nu e in regula. (...) Sa vedem maine ce va iesi", a spus Dragnea.

Liderul PSD a adaugat ca nu se mai poate intarzia raspunsul la solicitarea presedintelui Iohannis, "pentru ca se forteaza Constitutia", astfel incat este obligatoriu ca maine sa fie acordat un vot, iar social-democratii "categoric" vor vota in favoarea cererii de reexaminare, pentru ca prima varianta era inacceptabila.

"Trebuie sa iasa o lege care sa inchida termenul constitutional", a spus Dragnea, referindu-se la perioada pe care Parlamentului o are la dispozitie pentru a vota asupra unei solicitari de reexaminare venita de la presedintele Romaniei.

Conducerea Parlamentului a aprobat, luni, solicitarea liderul grupului PSD din Camerei Deputatilor Marian Neacsu privind introducerea legii pensiilor speciale pentru parlamentari pe ordinea de zi a plenului de marti, a declarat vicepresedintele Camerei, liberalul Ludovic Orban.

Liderul grupului PSD din Camerei Deputatilor, Marian Neacsu, a propus introducerea pe ordinea de zi a legii pensiilor speciale. (...) Am votat impotriva. Legea pensiilor speciale a fost introdusa suplimentar pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite pentru a fi supus dezbaterii in plen, cel mai probabil marti", declarat liberalul Ludovic Orban.

Liberalul a afirmat ca, desi restul liberalilor au votat introducerea legii pensiilor speciale pe ordinea de zi, PNL va ramane constant si va respinge in plen aceasta lege. "N-au fost atenti probabil la introducere, dar repet PNL este consecvent, de altfel presedintele Iohannis a retrimis spre dezbatere aceasta lege", a sustinut Orban.

Deputatul PNL a mai spus ca probabil si PSD "s-a razgandit" si va vota impotriva legii pensiilor speciale. "Acum, sa nu facem proces de intentie, poate ca s-a razgandit si PSD si o sa voteze impotriva pensiilor speciale. Cel putin domnul Dragnea asa a dat declaratii, ca nu mai sustine adoptarea pensiilor speciale", a mai spus Ludovic Orban.

Legea care prevede introducerea pensiilor speciale pentru deputati si senatori a fost respinsa de presedintele Klaus Iohannis si se afla in faza de reexaminare. Seful statului poate respinge promulgarea o singura data.

La 6 octombrie, plenul Parlamentului a decis retrimiterea la comisia de statut a raportului la privind pensiile parlamentarilor, la propunerea liderului deputatilor PSD Marian Neacsu, aceasta decizie fiind criticata de mai multi parlamentari PSD si PNL.

Liderul deputatilor PSD Marian Neacsu a propus retrimitrea la comisie pentru doua saptamani pentru ca raportul sa fie modificat in sensul ca parlamentarii care vor beneficia de pensii parlamentare sa aiba mimin un mandat si nu un an, cum este in prezent in raport.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvaz, presedintele Comisiei de statut care a elaborat raportul la cererea de reexaminare a legii pensiilor parlamentarilor, a spus ca la Parlamentul European perioada minima necesara pentru ca un parlamentar sa primeasca indemnizatia de limita de varsta este de minim un an si nu de un mandat.

"In calitate de presedinte al comisiei de statut va spun ca la Parlamentul European un an de zile este perioada minima necesara pentru a intra in procedura necesara pentru indemnizatia de limita de varsta. In plus, noi ne aflam procedural intr-o depasire flagranta de termen, eram obligati ca in 30 de zile sa returnam legea catre presedinte. Ne aflam in aceast situatie delicata", a spus Duvaz.

Liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca PSD doreste adoptarea acestei legi, dar se teme sa-si asume initiativa, liberalul propunand respingerea proiectului de lege. Liberalii au mai sustinut la acea data ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala, in cazul in carea va fi aprobata de Parlament.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Dec 2015 - 05:21
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51267&titlu=PSD_va_vota_noua_forma_a_Legii_pensiilor_parlamentarilor__Dragnea__E_o_situatie_ciudata