Guvernul nu a amanat, inca, aplicarea Legii falimentului personal

     *  Suciu: "Pana la finalul lunii, va mai fi cel putin o sedinta de Guvern"
     *  Birchall: "Amanarea legii - un lucru nedrept la adresa romanilor"
       Amanarea intrarii in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice, care ar urma sa se aplice incepand de anul viitor, este subiect de discutie pe masa Guversnului, dupa cum a spus, ieri, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, raspunzand la o intrebare

. "Evident, este in discutie acest subiect, dar vin cu detalii, daca va fi cazul, in momentul in care proiectul respectiv ajunge pe ordinea de zi", a spus domnul Suciu, citat de Mediafax.
     Potrivit unor surse politice, s-a intentionat introducerea Ordonantei privind prorogarea Legii falimentului personal pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de ieri. Se pare, insa, ca membrii Executivului s-au razgandit, intrucat acest document nu aparea, ieri, in sumarul sedintei.
     Dan Suciu a mentionat ca, inainte de data de 26 decembrie, cand se implineste termenul de sase luni de la publicarea Legii in Monitorul Oficial - data de la care urmeaza ca noile reglementari sa intre in vigoare -, va mai fi cel putin o sedinta de guvern.
     Recent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Justitiei (MJ) amanarea acestei initiative legislative.
     Judecatorul Daniela Pantazi, purtator de cuvant al CSM, ne-a spus, saptamana trecuta, ca solicitarea facuta la MJ de catre institutia pe care o reprezinta are la baza faptul ca sistemul nu dispune de personalul necesar aplicarii acestei legi si ca este imposibil sa poata fi angajati toti specialistii de care este nevoie, pana la finalul acestui an. De asemenea, normele de aplicare inca nu sunt aprobate si nu mai este timp pentru aprobarea lor in timp util, ne-a mai spus domnia sa, in timp ce alti specialisti ne-au precizat ca suma de bani necesara implementarii reglementarilor in domeniu nu a fost prinsa in bugetul pe anul viitor.
     Reprezentantii biroului de presa din cadrul Ministerului Justitiei (MJ) ne-au explicat ca propunerea de amanare a intrarii in vigoare a legii poate fi facuta de oricine, inclusiv de CSM, dar ca decizia cu privire la amanare, care presupune emiterea unui act normativ, ii apartine institutiei care are principalele atributii in domeniu, respectiv Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
     In urma cu cateva luni, deputatul PSD Ana Birchall, initiatorul proiectului, ne-a explicat: "Va fi constituita o comisie (n.r. nationala) de insolventa, cel mai probabil alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Daca cineva nu va fi de acord cu procedura stabilita in cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestatie si se merge in instanta".
     Ana Birchall spune ca a apelat la aceasta procedura administrativa tocmai pentru ca CSM spunea ca este nevoie de specialisti.
     Deputatul sustine ca amanarea intrarii in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice ar fi o mare greseala si un lucru nedrept la adresa romanilor "sufocati de datorii, care asteapta sansa unei redresari financiare".
     Domnia sa a precizat, ieri, intr-un comunicat: "Orice amanare a implementarii acestui act normativ atat de asteptat de romanii aflati intr-o situatie financiara dificila ar fi o greseala si un lucru nedrept la adresa tuturor celor care asteapta sansa unei redresari financiare. Fac apel catre toate institutiile cu atributii in elaborarea normelor metodologice sa faca toate eforturile, astfel incat Legea insolventei persoanelor fizice sa fie aplicata la termenul prevazut in lege.
     Legea insolventei persoanelor fizice, proiect pe care l-am initiat in 2014 si care a fost adoptat in Parlament pe 20 mai a.c. si promulgat de presedinte pe 18 iunie, ofera pentru prima data romanilor, debitori de buna-credinta aflati intr-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejati de riscul de a ramane pe drumuri si de a-si pierde bunurile agonisite de o viata. De asemenea, in lege este prevazut pentru prima data ca debitorii, inclusiv cei care deja au fost executati silit, sa poata solicita eliberarea de datorii reziduale, astfel incat sa nu mai fie urmariti toata viata, iar viitorul lor si al familiilor sa nu fie amanetat.
     Consider ca toate autoritatile si institutiile insarcinate cu asigurarea conditiilor necesare implementarii Legii insolventei persoanelor fizice trebuie sa duca la indeplinire toti pasii ramasi, astfel incat debitorii persoane fizice sa poata beneficia, la termenul intrarii ei in vigoare, de toate beneficiile pe care le-am prevazut in redactarea proiectului de lege".
     Potrivit specialistilor, legea nu poate intra in vigoare fara norme de aplicare, acest lucru fiind prevazut chiar in textul initiativei legislative.   
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Dec 2015 - 05:28
 

Link știre