<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

"Interzicerea fara discernamant a publicitatii in audio-vizual este o supra-reglementare inutila si chiar daunatoare, cu efecte negative atat pentru populatie, cat si pentru stat, prin pierderea veniturilor din taxele asociate publicitatii. Reclamele la produse farmaceutice nu au doar rol comercial, ci si acela de informare. Prin interzicerea totala a publicitatii in audio-vizual s-ar interzice dreptul la informare. In plus, publicitatea la medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala este deja reglementata de ANMDM, iar pentru restul produselor si serviciilor destinate sanatatii, de catre CNA. Tot ce avem de facut este sa aplicam strict prevederile deja existente", a declarat pentru Mediafax [3]directorul executiv al Asociatíei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Laurentíu Mihai.

Textul actual al legii contine neclaritati, precum sintagma "produse medicamentoase", care nu se mai regaseste nicaieri in legislatie.

"Sustinem retrimiterea proiectului de lege inapoi in Parlament, pentru ca, asa cum a fost adoptat, este neclar, dubleaza legislatie deja in vigoare, fara sa aduca ceva nou. Exprimarile din textul legii, ca de exemplu «produse medicamentoase», nu mai sunt de gasit nicaieri in legislatia romaneasca. Nu rezulta de nicaieri despre ce fel de medicamente este vorba, textul legii spune ca se interzice reclama la «produse medicamentoase» si nu stim ce sunt alea", a afirmat Mihai.

Initiativa legislativa a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor si are caracter organic. Senatul a adoptat, luni, acest proiect de lege cu 100 de voturi "pentru" si sapte voturi "impotriva", desi a primit un raport comun de respingere de la Comisia pentru cultura si Comisa pentru sanatate publica, intrucat initiativa "impune restrictii excesive si nejustificate care incalca dispozitiile constitutionale si, pe de alta parte, contravine unor directive europene".

Proiectul de lege a primit anterior votului rapoarte negative din partea Guvernului Romaniei, Ministerului Sanatatii, CNA, Comisiilor de Cultura si Media si Comisiilor de Sanatate din ambele Camere ale Parlamentului. Categoria unde ar putea fi aduse imbunatatiri legislatiei actuale este cea de suplimente alimentare, a adaugat directorul APMGR.

"Raman suplimentele alimentare, a treia categorie de produse si care apar in reclamele media, dar care nu se vad in textul legii deloc. Raman oricum neacoperite aceste suplimente alimentare. In niciun caz, daca mergem pe logica legislatiei existente, n-ar putea suplimentele alimentare sa fie incluse in categoria «produse medicamentoase».

Orice lege trebuie sa aiba niste definitii si atunci putem pune si armamentul usor calibrul sub noua milimetri intre produsele medicamentoase, daca vrem neaparat. Mai mult, suplimentele alimentare nu mai sunt aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului si sunt doar notificate, respectiv avizate, de Institutul de Bioresurse Alimentare, care tine de Ministerul Agriculturii. Reclamele la suplimente sunt supuse legii audiovizualului si CNA este cel care poate fi sesizat", potrivit reprezentantului producatorilor de medicamente generice.

El a subliniat ca problemele in privinta suplimentelor alimentare apar mai ales pe canalele de teleshopping, unde sunt reclame care pretind beneficii mai mari decat cele reale.

"Suplimentele alimentare sunt o categorie unde chiar sunt probleme si este vorba de canalele de teleshopping, unde sunt multe reclame la suplimente alimentare care, de multe ori, par sa intreaca limitele si sa pretinda ca aduc beneficii mai mari decat cele reale si aici poate ca ar fi intradevar necesar un demers legislativ nou, dar textul legii, asa cum a fost aprobata, nu zice nimic de partea asta, pe care chiar ar putea fi probleme. Sustinem retrimiterea in Parlament pentru ca este loc de imbunatatirea legislatiei in domeniu, dar nu cum este textul actual al legii, care le lasa pe toate descoperite", a afirmat Mihai.