<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

BNR precizeaza ca statului roman are in cadrul programului Prima Casa o dubla calitate: de “garant personal” si de “garant financiar” din perspectiva diferentierii clare a notiunii de “riscuri” si a celei de “pierderi”. "In acest context si fundamentat pe temeiuri de drept, daca institutia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a darii in plata aceasta se poate indrepta impotriva Statului (drept de regres), solicitand acoperirea diferentei. Conform legii darii in plata in forma actuala, garantia statului, odata cu celelalte garantii, este stinsa de drept", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Prin urmare, o banca care ar putea sa nu isi mai recupereze pierderea de la stat va lua decizia sa nu mai acorde credite Prima Casa pentru ca riscurile nu mai sunt acoperite. "Subliniem ca scopul Programului Prima Casa nu este, asa cum afirma initiatorii, ca statul sa nu plateasca nimic, ci sa creeze premise pentru ca tinerii sa isi poata cumpara o locuinta", se mai arata in comunicatul BNR.

Programul Prima Casa nu va mai exista in practica.

“Legea darii in plata, asa cum a fost trimisa la Presedintie, va face mult mai greu accesibile creditele ipotecare pentru cei care vor dori sa cumpere case in viitor. In cazul creditelor ipotecare este probabil ca avansul va ajunge la 35-50%, un lucru insuportabil. De asemenea, creditul ‘Prima Casa’ va disparea cu totul cata vreme garantia statului nu va mai fi acceptata, ea fiind stinsa prin efectul legii, in cazul unei decizii de dare in plata”, a declarat recent si Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Proiectul de lege care permite unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii imobilului ipotecat a fost adoptat miercuri, 25 noiembrie, de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional.

Proiectul de lege va merge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, daca nu va fi atacat la Curtea Constitutionala. Bancherii si asociatiile acestora au criticat dur legea, spunand ca pericliteaza piata creditului imobiliar prin restrictionarea drastica a accesului la finantare, avand efecte si asupra dezvoltatorilor imobiliari si sectorului contructiilor.