Mii de revolutionari vor incasa indemnizatii de pana la 4.500 de lei pe luna! Printre ei - parlamentari, actori, cantareti si lideri ai lumii interlope [1]

Peste 2

.700 de revolutionari vor primi certificate cu titlu de „luptatori cu rol determinant“ in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si vor incasa, din bani publici, indemnizatii lunare cuprinse intre 2.600 si 4.500 de lei pe luna. Asta in conditiile in care un veteran de razboi este rasplatit cu 135 de lei lunar, iar salariul unui profesor debutant abia depaseste 1.200 de lei.

Totul vine ca urmare a unei Ordonante de Urgenta emise, in decembrie 2014, de Guvernul Ponta, prin care s-a hotarat o noua runda de verificari in randul revolutionarilor si instituirea unui nou tip de indemnizatie. Verificarile s-au facut, insa, cu ingaduinta si printre beneficiari se numara, si de aceasta data, persoane a caror contributie la Revolutia din 1989 este cel putin indoielnica.

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), institutia care a analizat dosarele, a anuntat lista celor admisi in trei transe: prima, cuprinzand 505 „luptatori cu rol determinant“, a fost facuta publica in vara acestui an si oficializata in luna septembrie printr-un decret semnat de presedintele Klaus Iohannis. „Adevarul“ a scris pe larg despre aceasta lista, care cuprindea nume grele precum Alexandru Arsinel (actor), Razvan Theodorescu (academician, fost ministru si senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier si senator), Dorel Visan (actor), Grigore Zanc (fost senator si ministru).

La mana lui Iohannis

Intre timp, s-au mai intocmit doua liste: prima, cu 783 de revolutionari admisi, a plecat catre Cotroceni si asteapta ca presedintele sa le confere, prin decret, titlul de „luptatori cu rol determinant“, iar a doua cuprinde 1.494 de persoane si asteapta avizul Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor. Printrei cei admisi se afla: Eugen Nicolicea (deputat UNPR), Radu Berceanu (fost senator si ministru), Victor Socaciu (fost deputat), Bogdan Niculescu Duvaz (deputat PSD), Vasile Ion (fost deputat), Cazimir Ionescu (fost senator) , Helmuth Duckadam (fost fotbalist), Metin Cerchez (fost deputat), Ioan Dichiseanu (actor), Romeo Raicu (fost deputat), Cristian George Sefer (deputat UNPR).

Cu totii vor incasa indemnizatii calculate prin aplicarea unui coeficient de 1,1 din salariul mediu brut pe economie. In prezent, valoarea acestuia este 2.415 lei, ceea ce inseamna ca indemnizatia lunara se ridica la 2.656 de lei (2,415 X 1,1). Acest mod de calcul asigura cresterea permanenta a indemnizatiilor pe care le incaseaza revolutionarii, deoarece salariul mediu brut sporeste in fiecare an. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca, in 2016, acesta va ajunge la 2.681 de lei. Prin urmare, indemnizatiile revolutionarilor vor creste si ele, „luptatorii“ urmand sa incaseze 2.949 de lei in fiecare luna. Intrucat legea produce efecte incepand cu 1 ianuarie 2015, iar revolutionarii vor intra in plata abia dupa eliberarea brevetelor semnate de presedintele Klaus Iohannis, acestia vor incasa retroactiv drepturile pentru tot anul: peste 30.000 de lei bani gramada (aproximativ 7.000 de euro)!  

Beneficiile revolutionarilor nu se rezuma doar la aceasta indemnizatie. Conform legii, acestia au dreptul la transport gratuit, terenuri si scutiri de impozite, precum si la o a doua indemnizatie acordata ca un supliment la pensia pentru limita de varsta. Aceasta se acorda tuturor revolutionarilor pensionati, inclusiv „luptatorilor remarcati pentru fapte deosebite“, al caror numar depaseste 10.000. Calculata prin aplicarea unui coeficient de 0,6 din salariul mediu brut pe economie, indemnizatia suplimentara se va ridica, in 2016, la peste 1.600 de lei. Astfel, un „luptator cu rol determinant“ pensionat la limita de varsta va incasa in total peste 4.500 de lei in fiecare luna!

Luptatorul Nicolicea: „Ne-am asumat riscuri“

Conform declaratiei de avere, deputatul Eugen Nicolicea (UNPR) detine trei case, trei masini, o barca cu motor si depozite bancare de peste 80.000 de euro, insa asta nu l-a impiedicat sa solicite un nou certificat de revolutionar, cu tot cu indemnizatia aferenta. „E vorba de recunoasterea faptului ca nu am stat, ca altii, sa dorm in timpul Revolutiei. Pana acum n-am beneficiat de niciun drept, pentru ca m-a preocupat exclusiv recunoasterea onorifica. Nici acum nu ma intereseaza banii, dar pana la urma e treaba mea ce-o sa fac cu ei. Sunt proprietatea mea“, ne-a declarat Nicolicea. Intrebat daca indemnizatiile de revolutionar suportate din banii contribuabililor nu sunt prea consistente, deputatul UNPR a raspuns arogant: „Mare parte din contribuabili ar fi ramas si acum cu Ceausescu. Noi ne-am asumat niste riscuri cand am iesit la Revolutie“.

Fost senator si ministru, Radu Berceanu spune ca indemnizatia de revolutionar ii mai reduce din amaraciunea de a avea o pensie nejustificat de mica: „Eu am facut Facultatea de Constructii Aerospatiale, care era una dintre cele mai grele, si am lucrat la intreprinderea de avioane cativa ani. Apoi am fost 23 de ani parlamentar, dar in general vicepresedintele Camerei si vicepresedintele Senatului, iar cand n-am fost in Parlament, am fost ministru. Si dupa chestiunea asta am 2.380 de lei pensie. Asa ca indemnizatia de care vorbiti depinde cum o privesti si de unde“. Radu Berceanu omite sa precizeze ca, pe langa pensie, activitatea sa din ultimii 26 de ani i-a permis sa acumuleze o avere de ordinul milioanelor de euro (casa la Snagov si apartament in Palma de Mallorca, masini de lux, bijuterii, depozite bancare).  

E greu de stabilit cat de determinant a fost rolul pe care personaje precum Berceanu sau Nicolicea l-au avut in timpul Revolutiei, astfel incat sa fie rasplatiti din bani publici. Ce stim cu siguranta este ca la Craiova si Turnu Severin (orasele in care se aflau in decembrie 1989) nu s-a iesit in strada inainte de 22 decembrie, cand Nicolae si Elena Ceausescu fugeau cu elicopterul din Comitetul Central. Mai mult, pe 20 decembrie 1989, de la Fabrica de Avioane din Craiova, unde lucra si Radu Berceanu, pleca spre vestul tarii un detasament de muncitori inarmati cu ciomege, tocmiti sa-i puna la punct pe „huliganii din Timisoara“ care se rasculasera impotriva regimului. Dupa 22 decembrie, craiovenii au intrat in isteria luptei cu teroristii si 19 oameni si-au pierdut viata. „Sunt locuri in care nu s-a tras nici cu prastia, pe cand la Craiova au murit oameni. Iar eu apar pe imagini in balconul Judetenei de Partid pe 22 decembrie, ma puteti vedea acolo“, se justifica Berceanu.

In schimb, la Turnu Severin n-a murit nimeni si a fost, in general, liniste. Si inainte, si dupa 22 decembrie 1989. Eugen Nicolicea (foto dreapta) nu poate sa explice prea clar in ce a constat participarea sa la Revolutie, dar se recomanda drept un vechi opozant al regimului comunist, cu toate ca socrul fratelui sau era insasi prim-secretarul judetului. „Daca va intereseaza, aflati ca au existat niste fotografii facute de Securitate, iar eu sunt fotografiat acolo unde sunt. Unii au avut activitate inainte de 15 decembrie 1989, iar eu ma numar printre ei. Nu stau acum sa mai comentez, dar puteti afla din dosar“, se impauneaza Nicolicea.   

Dosarele revolutionarilor se afla, insa, la SSPR, iar secretarul de stat Adrian Sanda refuza sa le puna la dispozitie, desi pe baza lor se acorda indemnizatii din bani publici. „Legea prelucrarii datelor cu caracter personal ma impiedica sa fac publice aceste dosare. Mie mi-ar placea sa le pun la dispozitie, sa vada lumea ce a facut fiecare in timpul Revolutiei, dar deocamdata nu se poate“, afirma Adrian Sanda.

„E bine ca ne da, dar este putin. Trebuia macar o mie de euro!“

La fel cum s-a intamplat de fiecare data in ultimii 25 de ani, preschimbarea certificatelor de revolutionar a fost prezentata ca o masura menita sa elimine impostorii si sa ofere privilegii materiale doar revolutionarilor autentici. Ordonanta Guvernului Ponta prevede ca titlul de „luptator cu rol determinant“ sa fie acordat numai celor care „in perioada 14-22 decembrie au avut un rol determinant in declansarea si victoria Revolutiei, doar in localitatile in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute pana la fuga dictatorului“. „Este vorba de cei care au iesit in strada inainte de fuga lui Ceausescu, in orase precum Timisoara, Sibiu, Cluj sau Bucuresti. Oamenii care si-au riscat viata in fata fortelor de represiune“, spunea secretarul de stat Adrian Sanda inainte ca institutia pe care o conduce sa inceapa verificarea dosarelor.

Pe parcurs, lucrurile s-au schimbat radical. In lege a fost gasita o bresa prin care cei care au facut Revolutia in orase precum Buzau, Constanta, Iasi, Braila, Turnu Severin, Craiova si chiar Uricani sa poata primi si ei certificate de luptatori cu rol determinant. Desi in aceste localitati a fost liniste desavarsita pana pe 22 decembrie 1989, ele au fost considerate eligibile dupa ce revolutionarii au facut contestatie. Argumentul a fost ca, desi in aceste orase n-au existat morti sau raniti inainte de fuga dictatorului, au existat totusi persoane retinute. Asa s-a ajuns ca pe baza unei simple arestari facuta in aceste orase sa beneficieze zeci de persoane care au urmarit izbucnirea Revolutiei la televizor si abia apoi au iesit in strada. 

Este cazul fostului deputat de Buzau Vasile Ion (foto dreapta). De profesie medic pediatru, acesta povestea, in urma cu patru ani, pentru „Adevarul“: „In ziua de 22 eram de garda. Spre pranz am iesit din sala de operatii si am vazut ce era la televizor. Erau deja cei de la Bucuresti in TVR, l-am vazut pe Sergiu Nicolaescu, practic se ocupase Televiziunea de catre revolutionari. Am plecat de la spital si, mergand spre casa, am vazut coloane de manifestanti pe Bulevardul Unirii“. In ciuda acestei marturii, Vasile Ion se afla pe lista celor care vor primi certificat de “luptator cu rol determinant“ si, implicit, o idemnizatie lunara de peste 2.600 de lei.

Desi s-a iesit in strada dupa fuga dictatorului, la Buzau sunt zeci de revolutionari care vor incasa astfel de drepturi, sub motivatia legala ca la ei in oras a existat un arestat inainte de 22 decembrie. Printre ei se afla inginerul Petre Burada (unul dintre liderii organizatiei locale a PSD), care considera ca este perfect indreptatit sa incaseze indemnizatie: „E normal sa primesc si eu, pentru ca am fost primul in Judeteana de Partid. Si am fost si sef acolo, in timp ce altii stateau acasa si se uitau pe dupa perdea. Au fost morti si raniti in oras, e socoteala complicata la Buzau. Nu mai stie nimeni daca s-a tras inainte sau dupa ce a fugit Ceausescu“. 

Datele oficiale din Dosarul Revolutiei sunt indubitabile: la Buzau, primele focuri s-au tras in noaptea de 22 spre 23 decembrie, cand au aparut si primele victime. Colegii de Revolutie il acuza pe Burada ca in 1989 i-ar fi furat caciula si cojocul primului secretar, parasind Judeteana de Partid inainte de a se trage vreun foc. Burada dezminte, sustine ca si-a riscat viata si se declara nemultumit de cei 2.600 de lei pe care ii va incasa in fiecare luna: „E foarte bine ca ne da, dar este putin! Am schimbat un sistem, am riscat si puteam sa fiu mort. Corect ar fi fost macar 1.000 de euro pe luna. Abia atunci era corect“.

„Ne repara televizoarele“

Un alt caz concludent este Constanta, unde pe 22 decembrie 1989 era atat de liniste incat Nicolae Ceausescu a luat in calcul sa se refugieze aici dupa ce s-a ridicat cu elicopterul de pe Comitetul Central. Dupa ce au aflat de la televizor ca a izbucnit Revolutia, constantenii au intrat in Judeteana de Partid si, vreme de cateva zile, au tinut-o tot intr-o veselie. Pe imaginile care s-au pastrat de atunci se poate vedea cum oamenii veniti in piata spargeau seminte si ascultau discursurile tinute de la balcon. Electricianul Alexandrian Jorj a fost introdus in structurile provizorii de conducere pe baza unui motiv simplu, anuntat cu patos la microfon: „Ne repara televizoarele!“. Acum, dupa 26 de ani, Jorj este „luptator cu rol determinant“ si va incasa indemnizatie.

Printre cei care s-au erijat in lideri ai revolutiei constantene s-au aflat Lazar Cercel si Metin Cerchez, aflati in evidentele Militiei pentru bisnita cu aur si geci de piele. Cercel a murit in timp, dar Metin Cerchez este „luptator cu rol determinant. „Eu chiar am fost determinant. S-a spus ca apa-i otravita si am verificat, am verificat pe la Institutul de Scafandrii, unde se tragea, am fost peste tot. Puteam sa mor ca un prost“, ne-a explicat Cerchez.  In fata acestor evidente, secretarul de stat Adrian Sanda si-a pierdut din siguranta pe care o afisa inainte de verificarea dosarelor, cand se lauda ca ii va separa pe revolutionarii care s-au luptat cu fortele de represiune de cei care au iesit in strada sa sarbatoreasca fuga lui Ceausescu: „Din punctul meu de vedere e discutabil. Am incercat sa facem aceasta distinctie intre cei care au iesit inainte si cei care au iesit dupa, dar din pacate exista aceasta zona de penumbra in care trebuie sa decida subiectivismul“.

Recunostinta pentru puscariasi si interlopi   

Printre revolutionarii care au trecut de aceasta ultima verificare a dosarelor se afla si brasoveanul Constantin Grancea, unul dintre cele mai scandaloase cazuri de impostura din randul acestei bresle. In decembrie 1989, Grancea era in inchisoare (condamnat pentru furt de benzina inca din luna august a acelui an), iar documentele oficiale arata ca s-a eliebrat abia pe 22 ianuarie 1990.

In ciuda acestor evidente, Constantin Grancea a sustinut ca a participat la Revolutie si chiar a reusit sa obtina certificat de revolutionar. Acum, numele sau se afla din nou pe lista celor admisi si va ajunge pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru acordarea titlului de luptator cu rol determinant, urmand sa incaseze indemnizatie din bani publici.

Pe lista revolutionarilor admisi se afla si Aurel Iamandi, zis Aurica „Papuasul”, unul dintre liderii lumii interlope din Bucurestiul anilor ’90. „Papuasul” ar fi participat la Revolutie in Bucuresti.     


Publicat de : ---
Data publicrii: 23 Dec 2015 - 05:06
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51550&titlu=Mii_de_revolutionari_vor_incasa_indemnizatii_de_pana_la_4_500_de_lei_pe_luna__Printre_ei___parlamentari__actori__cantareti_si_lideri_ai_lumii_interlope