Scandal la CNA dupa propunerea de eliminare a taxei TV [1]

FOTO: hdsatelit

.blogspot.com

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Un grup de 14 deputati si senatori PSD a depus o propunere legislativa de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune prin care se elimina obligativitatea achitarii taxei radio-TV.

Initiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevad obligativitatea achitarii acestui tip de taxe, "masura asteptata cu interes nu doar de cei cu venituri scazute, dar, in special de cei care vad in taxa radio-TV o masura inechitabila fiind obligati sa achite un serviciu care nu le satisface exigentele si care, conform Constitutiei, reprezinta un drept ce nu poate fi transformat intr-o obligatie".

Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), spune, intr-un comunicat remis MEDIAFAX: "Semnatarii initiativei de modificare a Legii 41/1994, Legea de organizare si functionare a TVR, nu inteleg nici acum faptul ca TVR este un serviciu public, in interesul cetatenilor, care functioneaza dupa un sistem asemanator cu cel din celelalte tari ale Uniunii Europene. Intr-adevar, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusa solutia propusa de parlamentari".

"In expunerea de motive, initiatorii, aflati intr-un moment de inalta gandire, afirma ca «masura este asteptata (...) in special de cei care vad in taxa radio-TV o masura inechitabila, fiind obligati sa plateasca un serviciu care nu le satisface exigentele». Acceptarea acestui rationament, domnilor parlamentari, ar insemna ca masuri similare sa fie adoptate si cu privire la taxa de drum - fiindca drumurile nu sunt la exigentele de calitate dorite, cu privire la contributia la fondul asigurarilor de sanatate - fiindca nici la acest capitol exigentele nu ne sunt indeplinite sau cu privire la sustinerea indemnizatiilor domniilor voastre - fiindca sunteti departe de a fi responsabili in atributiile pe care le aveti", mai spune Jucan.

Membrul CNA aminteste ca, pe 25 noiembrie, directorul general interimar al TVR, Irina Radu, declara in fata Biroului permanent al Camerei Deputatilor si a membrilor Comisiilor pentru cultura faptul ca taxa TV trebuie majorata, aceasta fiind singura sursa care poate asigura functionarea TVR.

Jucan spune ca sustine afirmatiile Irinei Radu, dar numai in conditiile plafonarii la maximum 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigura colectarea taxei TV. De asemenea, acesta propune, printre altele, eliminarea posibilitatii ca Guvernul sa poata acorda fonduri suplimentare, clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV, defalcarea bugetului TVR in favoarea consolidarii autonomiei studiourilor teritoriale, introducerea raspunderii directe a presedintelui-director general al TVR si a Consiliului de Administratie in cazurile de gestionare deficitara a bugetului televiziunii, eliminarea publicitatii la postul public de televiziune.

"In pragul debutului anului electoral, preocuparile voastre graviteaza tot in zona controlului continutului editorial al TVR", mai spune Jucan.

Potrivit propunerii parlamentarilor PSD, art. 40 din Legea 41/1994 se modifica, dupa cum urmeaza: "veniturile proprii ale Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune provin, dupa caz, din donatii si sponsorizari, sume incasate din publicitate, sume incasate din realizarea obiectivului de activitate si alte venituri si incasari realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevad obligatia achitarii taxei de catre posesorii de receptoare radio si TV sunt abrogate.

Odata cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include si abrogarea HG 977/203 si HG 978/2003 care se refera la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrica, atat pentru personae fizice, cat si juridice.

Autorii initiativei spun ca, in forma actuala, legea este "neconstitutionala, injusta si discriminatorie atat pentru beneficiari, cat si pentru operatorii privati, incalca alte legi in vigoare printre care Legea 296/2004 privind Codul Consumului in care este specificat faptul ca este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea unui alt produs sau serviciu".

"Propunerea legislativa permite si da dreptul cetateanului sa isi aleaga liber sursa de informare fara a fi obligat sa achite taxa chiar daca beneficiarul nu a incheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antena simpla de camera nu permite receptionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 si TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar partial de serviciile SRTV sa achite aceeasi taxa cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetatenilor nu poate fi transformat intr-o obligatie", se arata in expunerea de motive.

In acelasi timp, dispare si obligativitatea de a achita taxa atat ca persoana fizica, cat si ca persoana juridica separat, in situatia in care persoana fizica este unic asociat intr-o societate comerciala care are sediul la aceeasi adresa cu domiciliul acestuia.

Initiativa a fost depusa la Camera Deputatilor pe 21 decembrie, se afla in consultare publica, iar Senatul este camera decizionala.

Propunerea vine in contextul in care conducerea interimara a TVR a transmis mai multe scrisori Parlamentului in care avertizeaza asupra situatiei de blocaj financiar a postului public de televiziune, directorul general interimar Irina Radu cerand majorarea taxei, ca parte a planului de redresare a televiziunii.

Intrebata, in intalnirea din 25 noiembrie, cu cat ar trebui sa creasca taxa TV, Irina Radu a afirmat ca ar exista imbunatatiri, chiar daca "taxa ar creste cu foarte putin". Directorul TVR a spus ca televiziunea publica va cere cresterea taxei TV, adaugand ca trebuie sa se decida daca Romania are sau nu nevoie de o televiziune publica.

"Societatea Romana de Televiziune se afla foarte aproape de momentul imposibilitatii de a functiona. Am anuntat acest lucru marti, 10 noiembrie 2015, in cadrul audierii la care am fost invitata in fata Comisiei de Cultura, Arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor. Scopul respectivei audieri nu a fost insa situatia financiara a SRTv si din acest motiv nu am insistat pe acest subiect", spunea, pe de alta parte, Irina Radu, intr-o scrisoare trimisa pe 16 noiembrie, Camerei Deputatilor.

Aceasta mentioneaza ca proiectia financiara pana la sfarsitul anului se prezinta astfel: "30 noiembrie 2015: deficit 5.500.000 lei" si "31 decembrie 2015: deficit 19.177.000 lei".

Citeste si Proiect pentru eliminarea taxei radio-tv. „Un drept ce nu poate fi transformat in obligatie” Citeste si Reactie dura a unui membru CNA, dupa ce parlamentarii vor difuzarea imnului la radio si TV Citeste si Toate posturile TV si de radio din Romania ar putea fi obligate sa ia aceasta decizie. Propunerea venita din Parlament
Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Dec 2015 - 06:28
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51621&titlu=Scandal_la_CNA_dupa_propunerea_de_eliminare_a_taxei_TV