Proiect: facilitati fiscale pentru stimularea natalitatii [1]

Deputatul Tudor Ciuhodaru solicita Parlamentului adoptarea unui program national de stimultare a natalitatii ce resusciteaza politica demografica a Romaniei prin asigurarea de facilitati fiscale precum si de infrastructura si servicii pentru cei ce se hotarasc sa aduca pe lume un copil in Romania

.

Intr-un comunicat de presa, parlamentarul sustine ca programul e centrat pe stimularea natalitatii in randul celor care muncesc. Motivatia unui astfel de demers este declinul demografic determinat de faptul ca tot mai multe femei renunta sau amana sa devina mame din motive de natura economica. Pachetul legislativ pe care se bazeaza acest program asigura facilitati fiscale precum reducerea de10 % din impozitul pe salariu si o reducere cu 2 ani a varstei de pensionare, pentru fiecare copil crescut in familie pana in momentul implinirii varstei de 18 ani si de infrastructura si servicii (gratuitati pentru serviciile medicale pentru gravide, lehuze, nou-nascuti, crese, gradinite, program flexibil) pentru parinti.

Parlamentarul considera ca acutizarea declinului demografic va genera numeroase probleme sociale ce reprezinta un pericol pentru viitorul Romaniei. Reducerea si imbatranirea populatiei va crea mari probleme peste 15-20 de ani atat piata muncii, ce va fi spoliata de salariati cat si fondului de pensii.

\'Tot mai multe femei renunta sau amana aducerea pe lume a unui copil din motive de natura economica. Suntem in al 26-alea an de declin demografic si am inregistrat un minim istoric al scaderii natalitatii. Nasterea a doar 180000 de copii va genera in anii urmatori mari probleme sociale. Daca nu schimbam politicile demografic in urmatorii 15-20 de ani vom mai pierde inca 3,2 milioane. Se va ajunge ca un angajat sa intretina doi pensionari, pensia se va reduce la jumatate iar specialistii Academiei Romane estimeaza prabusirea sistemului public de pensii in 2040. Tot atunci populatia rezidenta va scadea la 16 milioane si ne vom intoarce la nivelul celei din 1946\' - atrage atentia dr Ciuhodaru. El spune ca acest program resusciteaza politica demografica prin asigurarea de facilitati fiscale si de infrastructura si de servicii pentru cei ce se hotarasc sa aduca pe lume un copil in Romania si e centrat pe stimularea natalitatii in randul celor ce muncesc. Programul national se stimulare a natalitatii asigura:(1) deduceri fiscale: parintii biologici vor beneficiaza de o reducere de 10 % din impozitul pe salariu si o reducere cu 2 ani a varstei de pensionare, pentru fiecare copil crescut in familie pana in momentul implinirii varstei de 18 anis(2) infrastuctura si servicii medicale: gratuitatea tuturor investigatiilor, consultatiilor si tratamentelor pe durata sarcinii si lehuziei precum si cele destinate nou nascutilor precum si acodarea trusoului nou nascutului in valoare de 1 ISR (500 de lei) pentru gravidele care respecta programul de consultatii prematale. Programul va avea avea 3 consecinte importante: stimuleaza natalitatea, schimba modul de stimulare a natalitatii vizand preponderent natalitatea femeilor care muncesc, copii vor avea sanse mai mari de a avea acces la educatie dec alitate superioara precum si de a fi mai sanatosi. acest atribut reprezentand de fapt nivelul cheltuielilor facute pentru educatie, alimente, imbracaminte, conditii de locuit, petrecerea timpului liber si studiu. Deputatul din Iasi estimeaza ca masurile benefice prevazute in acest program vor determina cel putin 20 000 de femei salariate sa renunte la decizia de a nu avea copil (ori de a amana venirea lui) cat si la decizia de a avea doar un singur copil ?i il vor planifica si pe al doilea. Estimarea se bazeza pe efectele similare asupra natalitatii datorate introducerii concediului si indemnizatiei de crestere a copilului in 2003, mai précis o crestere de peste 10% a natalitatii femeilor salariate precum si schimbarea deciziei de a avea un singur copil ?i a-l planifica pe cel de-al doilea. \'Practic este stimulata cresterea numarului de copii ce pot avea un nivel de trai decent si un nivel de pregatire cat mai ridicat care sa poata sustine ulterior piata muncii si fondul de pensii\' - mai spune Tudor Ciuhodaru.

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Ian 2016 - 06:11
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51918&titlu=Proiect__facilitati_fiscale_pentru_stimularea_natalitatii