Firmele de asigurare, despre mecanismul compensarii directe in cazul RCA [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Ssistemul compensarii sau decontarii directe nu reprezinta o optiune fezabila care sa imbunatateasca sustenabil functionarea RCA pe termen mediu si lung si in avantajul tuturor partilor implicate

. Consideram ca aceasta propunere contravine principiilor fundamentale ale raspunderii civile delictuale si, in consecinta, ale asigurarii de raspundere civila", arata UNSAR, intr-un comunicat transmis ca reactie la un proiect de lege potrivit caruia asiguratorii vor trebui sa deconteze direct titularului politei de asigurare daunele in urma unui accident in care soferul nu este vinovat.

Raspunderea civila este angajata fata de o terta persoana pagubita, iar instrumentul asociat - asigurarea de raspundere civila - este definit in consecinta in Codul Civil. Practic, beneficiarul unei asigurari de raspundere civila este intotdeauna tertul pagubit, asiguratul putand incasa despagubirea doar daca face dovada ca a despagubit persoana prejudiciata. Dar si in acest caz este vorba de restituirea unei despagubiri platite ca urmare a unui prejudiciu suferit de terta persoana si nu de catre asigurat, astfel ca asigurarea obligatorie RCA este finalmente o asigurare de raspundere civila, arata UNSAR.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

"Sistemul de decontare directa adreseaza daunele materiale si permite pagubitilor sa opteze intre asiguratorul persoanei vinovate sau asiguratorul propriu (al pagubitului). Acest lucru va crea antiselectie si va pune presiune pe asiguratorii care platesc riguros despagubirile. Acesti asiguratori (care platesc riguros) vor avea o presiune imensa asupra fluxului de numerar (pentru ca vor plati despagubiri in contul unor terti, ca mandatari, pentru daune la care nu au polite si nici prime). Luand in considerare modul in care se recupereaza in prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate in cateva luni de zile", arata UNSAR.

Uniunea da ca exemplu o companie care emite anual prime RCA de 400 milioane lei. Daca toti asiguratii acesteia care au daune RCA cauzate de terti vor recupera daunele de la companie suma este estimata la 150-200 milioane lei pe an, la care se adauga obligatiile de plata pentru polite RCA emise de compania respectiva, prognozate la 320 milioane lei pe an. La toate aceste costuri se adauga cheltuielile de achizitie si administrare pentru daunele respective.

"Asiguratorii vor pierde controlul gestiunii daunelor RCA (gestiunea va fi facuta de alti asiguratori mandatari), pana la urma obiectul principal de activitate al unei companii de asigurari, ceea va duce la cresterea daunei medii si implicit la cresterea pretului RCA. Toate celelalte costuri mai sus mentionate (costul creditarii cu flux de numerar, costul administrarii daunelor de catre asiguratori terti, costul lipsei de control in gestiunea daunei medii) trebuie sa se regaseasca in pretul final, altfel pierderile RCA se vor agrava semnificativ. Legislatie in domeniu exista si este echilibrata, iar pozitia UNSAR referitoare la cei care nu respecta regulile este ca acestia trebuie sa suporte consecintele prin aplicarea penalizarilor de catre autoritatea de reglementare", noteaza reprezentantii asiguratorilor.

Asiguratii vor cumpara RCA sau vor incerca sa recupereze prejudiciile de la companiile cu servicii de calitate superioara, acesta fiind teoretic avantajul principal al sistemului. Insa, efectele introducerii unui sistem de decontare directa la RCA modifica fundamental mecanismele de functionare RCA si vor genera costuri suplimentare atat pentru asigurati, cat si pentru asiguratori, potrivit sursei citate.

Impactul instituirii acestei proceduri pe piata RCA va conduce la deschiderea unui numar mare de dosare de dauna. Desi toate companiile de asigurari vor fi afectate, jucatorii cu o reputatie pozitiva si care isi respecta obligatiile de plata a despagubirilor vor fi in mod clar dezavantajati, perceptia asupra lor avand de suferit ca rezultat al alinierii costurilor de instrumentare si implicit a primelor (consecinta directa fiind cresterea acestora), ca urmare a situatiei create de alti jucatori, aflati fie in faliment sau situatii de dificultate, prin politici de tarifare dezechilibrate, mai arata UNSAR.

UNSAR considera ca este necesar ca jucatorii care nu respecte regulile in ceea ce priveste obligatiile de despagubire sa suporte consecintele, prin conformarea cu sanctiunile aplicate de catre autoritatea de reglementare in baza legislatiei existente in domeniu.

Potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul independent Daniel Oajdea, asiguratorii vor trebui sa deconteze direct titularului politei de asigurare daunele in urma unui accident in care soferul nu este vinovat.

"Daca va fi adoptat, va corecta partial piata asigurarilor auto obligatorii din Romania. Concret, propun modificarea Legii 136/1995 a asigurarilor si reasigurarilor, astfel incat asiguratorul sa deconteze direct titularului politei eventualele daune pe care acesta le are la vehicul atunci cand autovehiculul sau nu este vinovat de producerea accidentului. Astfel, asiguratii vor beneficia de o protectie reala si sunt motivati sa incheie polite RCA obligatorii la firme care dau dovada de bonitate si seriozitate", a declarat Oajdea, joi, intr-o conferinta de presa.

Deputatul a explicat ca prin aceasta modificare legislativa se evita situatiile dificile, in care in cazul unui accident sunt implicate persoane care au masini inmatriculate in alte tari sau sunt asigurate la societati rau-platnice.

"In prezent, persoana pagubita trebuie sa lupte cu diverse firme de asigurari pentru a reusi sa-si repare autovehiculul. Multe dintre acestea sau intarzie cu procesul de decontare a reparatiei, sau indica diverse service-uri care fac reparatii de proasta calitate, decontand mai putin decat ar fi necesar pentru reparatia daunei", a mai spus deputatul.

Actualul sistem nu ofera o competitie onesta intre asiguratori si faciliteaza ramanerea pe piata a unor firme de asigurari care ofera servicii de proasta calitate si pacalesc pagubitul, este de parere Oajdea.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Polita RCA: Cum s-ar putea schimba legea pentru soferii care nu sunt vinovati de accident Citeste si Seful ASF: „Am aprobat modificarea normei RCA”. Ce se va intampla cu tarifele Citeste si Reactia asiguratorilor fata de introducerea obligatiei de a corela tarifele RCA cu daunele
Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Ian 2016 - 05:47
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51950&titlu=Firmele_de_asigurare__despre_mecanismul_compensarii_directe_in_cazul_RCA