„Legea defaimarii” scrisa de Dragnea, aprobata de deputatii juristi. PNL: „Se reglementeaza cenzura pe Facebook si e un pumn in gura dat ziaristilor” [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Legea initiata de Liviu Dragnea prevede ca in cadrul Consiliului National pentru Combarerea Discriminarii se va infiinta Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei care va avea rol de prevenire si sanctionare a defaimarii sociale, definita ca ''fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social''

.

Deputatii juristi au decis ca sanctiunile aplicate de acest Departament sa fie cele prevazute in Ordonanta Guvernului 137/2000, adoptand un amendament depus chiar de Liviu Dragnea.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

''(1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6), art. 12, 13, 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate'', se arata la Articolul 26 al Ordonantei de Guvern mentionate.

In varianta adoptata de Senat proiectul prevedea ca defaimarea sociala s-ar putea sanctiona cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 de lei, daca vizeaza un grup social.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunta in octombrie ca va elimina, in Camera Deputatilor, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o, pentru a elimina riscurile de "interpretare gresita", si ca va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea sustinea atunci ca a urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana".

Legea a trecut in Comisiile comune din Camera Deputatilor cu 17 voturi ''pentru'' si 5 ''impotriva''.

Deputatii PNL au votat impotriva acestei legi, argumentand ca reprezinta ''un pumn in gura dat ziaristilor din Romania''.

''Noi consideram ca este vorba despre o reglementare excesiva. Sunt suficiente prevederi in vigoare, mai ales in Codul Civil, care dau posibilitatea celor care se considera lezati in demnitate sa genereze o actiune la o instanta competenta, nu era necesara o astfel de supra-reglementare. Mai mult decat atat, aceasta lege, daca va deveni lege, poate fi intitulata (…) o reglementare a cenzurii pe Facebook, de asemenea, un pumn in gura dat ziaristilor din Romania'', a declarant deputatul PNL Gabriel Andronache.

Initiativa legislativa a trecut de Senat si urmeaza sa intre la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei", mai prevede proiectul.

Initiativa legislativa vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".

Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor fi insarcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup si nivelul administratiei publice locale.

Initiativa legislativa vizeaza nu numai institutiile publice. Astfel, orice angajator cu cel putin 50 de angajati va include in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.

In ceea ce priveste impactul asupra bugetului de stat a legii propuse, in expunerea de motive, Liviu Dragnea sustine ca finantarea Departamentului pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei pentru o perioada de 5 ani se ridica la 2.993.060, suma care include finantarea a 10 posturi in cadrul departamentului, chirie, cheltuieli cu mobilier, birotica si echipamente.

Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege privind defaimarea sociala.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Ce a inteles PSD din discursul lui Ciolos despre alegeri si care a fost nedumerirea PNL. „Sefii de post s-au transformat in agenti electorali” Citeste si Dragnea le-a cerut social-democratilor sa-si retraga semnatura de pe legea PNL privind preventia Citeste si PSD trimite PNL inapoi la comisii cu legea alegerii primarilor in doua tururi. Tariceanu da o mana de ajutor: „Am constatat nulitatea rapoartelor”
Publicat de : ---
Data publicrii: 10 Feb 2016 - 05:10
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52427&titlu=aLegea_defaimariia_scrisa_de_Dragnea__aprobata_de_deputatii_juristi__PNL__aSe_reglementeaza_cenzura_pe_Facebook_si_e_un_pumn_in_gura_dat_ziaristilora