Sebastian Ghita, despre decizia CCR: Au amputat capacitatile de aparare impotriva pericolului terorist [1]

Sebastian Ghita, deputat si membru al Comisiei SRI, critica decizia Curtii Constitutionale de a suspenda aplicarea articolului privind interceptarile din Codul de procedura penala

. Sebastian Ghita afirma ca Romania nu mai prezinta siguranta pentru aliatii si cetatenii sai.

Deputat Sebastian Ghita

Sebastian Ghita a declarat ca efectele deciziei Curtii Constitutionale sunt grave si ca Parlamentul trebuie sa reactioneze imediat pentru indreptarea situatiei. 

"Decizia CCR de astazi este de o gravitate extraordinara. Fara a avea o opinie a expertilor in drept constitutional, ca membru al Comisiei SRI, pot sa afirm ca Romania devine o tara nesigura! Atat pentru aliatii nostri, dar si mai important, pentru cele 22 de milioane de romani.

Dupa respingerea legilor dedicate sigurantelor cetatenilor din domeniul Cyber Security, astazi CCR a decis amputarea capacitatilor de aparare impotriva pericolului terorist si a tuturor celorlalte amenintari la adresa sigurantei nationale. Ma refer la coruptie, emigratie clandestina, retelele de criminalitate transportaliere, fie ca vorbim de droguri sau de traficul de fiinte umane.

Nu vreau sa speculez in privinta implicarii fostului sef DNA, Daniel Morar, in fundamentarea acestei decizii a CCR. Pot insa afirma ca efectele deciziei sunt extrem de grave si necesita o reactie imediata a parlamentului.

Nu este vorba de cine cui face dosare penale, ci de siguranta nationala a Romaniei, de viitorul copiilor nostri. O spune un om care intelege exact adevarata miza a deciziei CCR. Sper ca liderii politici sa gaseasca intelepciunea necesara depasirii acestui moment complicat", a declarat Sebastian Ghita pentru Evz.

Citeste si: Aurelian Pavelescu: Decizia CCR nu suspenda dreptul SRI de a face interceptari, daca exista legi speciale

Plenul Curtii Constitutionale a admis marti, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului" (rt. 142, alin. 1).

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma „ori de alte organe specializate ale statului" din cuprinsul dispozitiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala.

"Sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul claritatii, preciziei si previzibilitatii, intrucat nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor", a motivat Curtea.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 17 Feb 2016 - 05:19
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=52647&titlu=Sebastian_Ghita__despre_decizia_CCR__Au_amputat_capacitatile_de_aparare_impotriva_pericolului_terorist