Isarescu a pierdut prima batalie cu Zamfir, prin neprezentare

     * Cu o singura exceptie (care coincidea cu una din modificarile initiatorilor), toate propunerile BNR au fost respinse de senatorii din Comisia de buget
     * BNR a fost reprezentata de viceguvernatorii Bogdan Olteanu si Liviu Voinea
       Desi au reusit sa-i convinga pe senatori sa amane de doua ori dezbaterea Legii darii in plata, bancile au primit o palma, ieri, in Comisia de buget din Senat, unde au fost respinse toate propunerile facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu o singura exceptie, care, de fapt, coincidea cu una dintre modificarile facute de initiatori (avocatul Gheorghe Piperea si deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir) pe textul legislativ

.
     Banca Centrala a fost reprezentata de viceguvernatorii Bogdan Olteanu si Liviu Voinea.
     Daca domnul Zamfir a iesit multumit de la prima dezbatere din acest an pe marginea legii care permite stingerea datoriei odata cu cedarea garantiei catre banca, avocatul Piperea s-a aratat putin mai retinut, subliniind ca mai sunt multi pasi de facut pana la aprobarea finala si ca nu trebuie sa ne entuziasmam de la inceput.
     Printre propunerile BNR respinse ieri se numara introducerea in proiectul de lege a unui plafon de 150.000 euro la valoarea creditului si a unui nivel al ratei care sa depaseasca 65% din veniturile debitorilor.
     Referitor la acestea doua propuneri, deputatul Zamfir a declarat: "S-a discutat de plafoane de credite de 150.000 de euro. Putem gandi acum ca cei cu credite de peste 150.000 de euro nu sunt si ei supusi abuzurilor bancilor? Adica pana in 150.000 de euro e ok, ii iertam de datorii, iar pentru cei cu credite de peste le spunem «asta-i viata»? Foarte multi oameni au ajuns in situatia nefericita de a nu-si putea plati ratele. De aici pleaca ipocrizia BNR. Pe de o parte au spus tot timpul ca doresc ca legea sa ii ajute pe cei care nu pot plati, pe cei ajunsi in dificultate, dar pe de alta parte vor ca aceasta lege sa se aplice doar in viitor. Pai cum ii mai ajuti atunci? (...) Stiti ce face acum BNR? BNR, care avea rolul sa supravegheze modul in care au dat bancile credit - deci BNR a inchis ochii cand bancile au marit plafonul spre 70% -, acum vine si ne cere noua sa legiferam un prag. Ne cer adica noua sa bagam sub pres mizeria lor".
     Catalin Zamfir ne-a precizat ca "BNR vrea sa excluda terenurile si spatiile comerciale din categoria bunurilor ipotecare", mentionand: "Un singur aspect a ramas nelamurit - cel privitor la persoanele deja executate, care ar trebui si ele sa beneficieze de aceasta lege. Ramane ca maine (n.r. astazi), in Comisia juridica si economica, sa clarificam si aceasta prevedere".
     Liviu Voinea a spus, printre altele, ca BNR doreste sa ii protejeze pe cei care si-a luat o locuinta si au ajuns in dificultate de plata, si nu ca legea "sa vizeze terenul, a doua, a treia casa, proiecte imobiliare".
     Inlocuirea formulei "persoane fizice" cu sintagma "consumatori", propunere facuta atat de BNR, cat si de initiatorii proiectului, a fost acceptata.
     * BNR propune trei variante: legea sa fie voluntara, sa nu se aplice retroactiv sau sa fie identificati beneficiarii, prin criterii
     La iesirea din sedinta, Bogdan Olteanu a declarat: "Un amendament care nu a fost insusit, la limita, de Comisia de Buget, a avut 5 voturi din 10, a fost cel prin care urmarim sa asiguram ca si pe viitor creditele ipotecare vor putea fi acordate cu avans mic, oferind cetatenilor posibilitatea de a opta pentru folosirea instrumentului darii in plata si avans corespunzator mai mare sau renuntarea la instrumentul darii in plata si beneficierea de un avans mai mic. Vom reitera aceasta propunere maine (n.r. miercuri) in comisiile de fond, urmand a ne sustine pe mai departe argumentele".
     Potrivit viceguvernatorului, prin renuntarea la posibilitatea accesarii darii in plata, clientul ar putea beneficia in continuare de un avans de 15%-20%, altfel bancile fiind nevoie sa aplice avansuri de minim 40%.
     Potrivit lui Bogdan Olteanu, Banca Centrala a propus mai multe variante de solutii, dintre care una vizeaza si aplicarea retroactiva a legii: "Daca Parlamentul doreste sa aplice legea si pentru trecut, noi am oferit solutii pentru cei care s-au imprumutat, cei care acum au probleme. Toti cei prezenti la discutii astazi (n.r consumatorii din sala) se incadrau, aveau venituri mici, erau dintre cei care aveau o rata de indatorare mare. Propunerile noastre tocmai la dansii se refera. Din pacate, discutia s-a dezvoltat foarte mult referitor la dansii si vizand pe altii, pentru ca, refuzandu-se propunerea de a introduce plafoane, nu persoanele in dificultate erau protejate, dansii intra in prevederile legii si daca se introduc plafoane. Sunt protejate persoanele cu credite de un milion (n.r. de euro)".
     BNR propune parlamentarilor trei variante privind legea darii in plata, respectiv instituirea unui mecanism voluntar, neaplicarea legii la creditele acordate anterior intrarii in vigoare sau, in cazul in care se aplica la stocul de credite, identificarea persoanelor care pot beneficia de lege, prin introducerea unor criterii.
     "Aplicarea legii in Romania este optionala?", intreaba retoric Catalin Zamfir, care nu este de acord ca legea sa fie facultativa.
     Proiectul legislativ urmeaza sa fie discutat, astazi, in Comisia economica si in cea juridica din Senat, dupa care va fi supusa votului in plenul Senatului, forul decizional fiind Camera Deputatilor, unde nu va fi dezbatuta decat in Comisia juridica. 

     Reprezentanti ai Grupului Clientilor cu Credite (GCCC) in CHF organizeaza, in aceasta saptamana, manifestari de protest pentru sustinerea Legii darii in plata si impotriva sistemului bancar, fiind prezenti, in grupuri mici, la sediile partidelor.
     Despre initiativa legislativa care se afla in dezbatere in Senat, cei din GCCC sustin, printre altele: "In primul rand acesta lege nu este doar pentru anumiti clienti bancari care au fost pacaliti de creditarea toxica in CHF. Este o lege pentru toti cei care au luat credite in orice valuta, orice persoana/client bancar poate avea un necaz in viata. (...) Legea darii in plata este o lege pentru viitor, pentru copiii si nepotii nostri, pentru toti care vor mai contracta credite in aceasta tara. (...) Aceasta lege va opri abuzurile bancilor, va egala raportul dintre client si banca. Legea darii in plata este bazata pe un principiul drept/corect, este vorba despre impartirea riscurilor intr-un contract, nu este normal ca bancile sa aiba toate drepturile, iar clientii numai obligatii.
     Prin acesta lege vom putea avea drepturi in fata bancilor, dreptul de a negocia cu banca, dreptul de a nu mai fi furati si mintiti, dreptul a fi oameni in fata bancilor, nu doar cifre si profit!".

   
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Feb 2016 - 05:19
 

Link știre