Declaratie comuna CPBR si ARB referitoare la Masa Rotunda despre Legea Darii in Plata

     Ca urmare a unor declaratii preluate de mai multe mijloace mass-media in ultimele zile referitoare la un presupus "boicot" de catre institutiile de credit a unei dezbateri organizata de un cotidian de afaceri la sediul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor in data de 14 martie 2016 pe marginea Proiectului de Lege privind "Darea in Plata", organizatiile reprezentative ale comunitatii bancare fac urmatoarele precizari pentru o cat mai corecta informare a opiniei publice:
     1

. Organizatiile reprezentative ale comunitatii bancare (Asociatia Romana a Bancilor - ARB si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania - CPBR) au solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, domnul Valeriu Zgonea si presedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, domnul Bogdan Ciuca, organizarea de catre Parlamentul Romaniei a unui grup de lucru la nivel de experti pe aceasta tema sau de intalniri de lucru in cadrul Comisiei Juridice pentru a dezbate propunerile de modificare si completare a legii darii in plata formulate de comunitatea bancara. Invitatia la masa rotunda din data de 14 martie 2016 nu a fost adresata din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, asa cum se obisnuieste. De asemenea, comunitatea bancara nu a primit un raspuns la solicitarea de clarificare privind organizarea acestei mese rotunde sub patronajul Comisiei Juridice.
     La fel ca si in trecut, ARB si CPBR au rugat conducerea Parlamentului Romaniei ca la astfel de dezbateri sa participe pe langa reprezentantii partidelor politice si reprezentanti ai domeniilor afectate de Lege sau implicate in aplicarea ei (ex. institutii de credit, institutii financiare nebancare, notari publici, dezvoltatori imobiliari, executori judecatoresti etc.), reprezentanti ai autoritatilor/entitatilor publice cu implicare si responsabilitati relevante (ex. Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Finantelor, FNGCIMM, UNPIR, UNEJ, Inalta Curte de Casatie si Justitie etc.), dar si reprezentanti ai asociatiilor reprezentative ale consumatorilor.
     Comunitatea bancara reitereaza toata deschiderea pentru ca intreaga mass media sa aiba acces neingradit la dezbaterile propriu-zise ale Comisiei Juridice. Comunitatea bancara si-a exprimat constant punctul de vedere privind legea darii in plata in cadrul dezbaterilor din Comisiile de specialitate din Parlament si prin transmiterea pozitiei industriei catre mass media prin intermediul conferintei de presa ARB - CPBR, comunicate de presa, dezbateri televizate/ radio, mese rotunde, etc.
     2. In ceea ce priveste absenta reprezentantilor comunitatii bancare de la masa rotunda organizata in data de 14 martie 2016 cu tema Legii darii in plata, dorim sa va informam ca Asociatia Romana a Bancilor si Institutul Bancar Roman au organizat in data de 14 martie 2016 conferinta "Rolul industriei financiare in economie si costul educatiei financiare", in cadrul evenimentului European Money Week desfasurat simultan la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene pe parcursul intregii saptamani 14 -18 martie 2016. ARB a informat organizatorii mesei rotunde inca din data de 3 martie 2016 cu privire la suprapunerea evenimentelor, propunand o decalare a acestei mese rotunde.
     In cadrul evenimentului organizat de ARB in data de 14 martie 2016 au sustinut interventii reputati specialisti: dl. Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dl. Adrian Curaj, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, dl. Sergiu Oprescu, Presedinte Asociatia Romana a Bancilor si Presedinte Alpha Bank, dl. Radu Gratian Ghetea, Presedinte CEC Bank si Presedinte de onoare Asociatia Romana a Bancilor, dl. Sergiu Manea, Presedinte executiv BCR, dl. Vasile Secares, Presedinte CA al Institutului Bancar Roman, dl. Florin Danescu, Presedinte executiv ARB si presedintii asociatiilor intregii industrii financiare (piata bancara, piata de capital, piata de asigurari, piata de pensii private, piata institutiilor financiare nebancare).
     La aceasta actiune au participat peste 165 de reprezentanti ai comunitatii financiar bancare, incluzand un numar important de presedinti de banci, precum si reprezentantii mass media.
     Avand in vedere cele descrise mai sus, comunitatea bancara din Romania isi exprima profundul regret cu privire la interpretarile subiective privind motivele care au stat la baza neparticiparii la "masa rotunda" organizata in data de 14 martie 2016.
     Consideram, asa cum am afirmat si in trecut, ca dat fiind caracterul extrem de complex prin posibilele consecinte pe termen mediu si lung al unei asemenea legi, dar si a noilor concepte pe care le acrediteaza in spatiul de afaceri din Romania, dezbaterea si formularea de amendamente la acest proiect de lege trebuie sa se desfasoare independent de orice forma de presiune sau de interese de moment.
     
     Cu deosebita consideratie,
     Asociatia Romana a Bancilor
     Consilul Patronatelor Bancare din Romania 

 
 link: Cu sau fara adoptarea legii darii in plata

 link: Parintii bancherilor au plasmuit scutirea motivata pentru absente
 
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Mar 2016 - 05:07
 

Link știre