Camasi de tortura pentru copii, in centrele de asistenta Olt [1]

(adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Olt sunt terorizati de sefi si li se impune codul tacerii, pentru a nu fi dati afara. Copiii din centrele de plasament sunt batuti, legati si traumatizati, iar cei care vor sa-i ajute sunt amenintati sau chiar inlaturati abuziv. Desi au asteptat sa li se faca dreptate de la „centru”, controalele Corpului de Control al Ministerului Muncii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) sau raspunsurile la reclamatiile lor n-au facut decat sa le intareasca neincrederea in autoritati, in timp ce neputinta si dezamagirea i-au adus la disperare.

Numarul sesizarilor pe care angajatii le trimit catre ministrul Muncii, catre ANPDCA, Guvern si chiar Politie este foarte mare, dar raspunsurile sunt mereu aceleasi: tacere! Ministrii Muncii vin si pleaca, iar problemele DGASPC-ului raman aceleasi.

“Madalina, aflata la casa (Casa de Tip Familial n.n.) de pe Anton Pann nr. 10 de aproximativ trei ani, unde a fost adusa de la un asistent maternal, a fost tinuta legata cu bestialitate, permanent, aproape toata aceasta perioada, pentru linistea personalului de acolo si mai ales a sefei de centru”, scrie catre ministrul Muncii o alta angajata.

Fetita ajunsese intr-un mediu ostil - “unde era neglijata si chiar dracuita”, mai spune angajata - si avea uneori crize. Daca era legata, devnea si mai agitata. Angajatii au depus mai multe sesizari catre ANPDCA anul trecut, subiectul a fost preluat de presa, iar Autoritatea a facut, in cele din urma, un control, constatand ca acuzatiile erau reale.

„Dupa controlul din 8 septembrie 2015, copila a fost internata de urgenta, pentru musamalizarea cazului, la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci, al Consiliului Judetean Olt. Pana atunci nu fusese niciodata dusa la medic. Doar i se luau retete lunare. Nu fusese chemata ambulanta. Dupa internare, a fost adusa in acelasi centru, culmea, la aceeasi casa, pentru a fi ingrijita de acelasi personal care a traumatizat-o, condus, bineinteles, de aceeasi sefa de centru. A fost adusa tot acolo, pentru ca, altfel, alti salariati ar fi vazut ca fata nu se automutileaza, asa cum au invocat directorul general Pirosca si sefa de centru. Fata a fost in continuare imobilizata, dar de data asta era infasurata intr-un cearsaf, ca o mumie, ca sa i se indrepte mainile, pentru ca umerii i se deformasera de atata suferinta”, declara angajata.

Fata a implinit18 ani si a fost mutata, din noiembrie 2015, la CRRPH Caracal, unde nu a avut niciodata vreo criza de autoagresiune. Angajatii mai spun ca se tem de sefa de centru, Daniela Zaharia, si de legatura acesteia cu fostul director general, deputatul Emil Mot, care-i este coleg de partid.

 

Ministerul Muncii a fost in control

 

Cei care au trimis sesizari catre autoritati au atasat fotografii, inregistrari video si audio, dar tot degeaba. „A fost Corpul de Control al ministerului (Muncii n.n.) sa faca verificari saptamana trecuta. Au stat de miercuri pana vineri. Speram sa faca dreptate de data aceasta, pentru ca noi am dat foarte multe documente din care se vad clar neregulile”, ne-a marturisit una dintre angajate.

Pe de alta parte, Gabriela Coman, sefa ANPDCA, ne-a declarat ca situatia este cunoscuta la nivelul institutiei pe care o conduce si urmeaza sa se faca publice rezultatele ultimului control si sa se ia masuri, conform legii.

„Am vazut si noi filmuletele acestea, chiar de anul trecut. Am fost si atunci in control. În astfel de situatii se iau masuri administrative, de catre Directie sau de catre Consiliul Judetean, dar si de catre Politie, daca s-au savarsit infractiuni de rele tratamente”, spune directoarea ANPDCA.

Angajatii mai spun ca mancarea copiilor institutionalizati este pastrata in conditii greu de imaginat. „Peste faina depozitata, peste paine, colcaie gandacii si sobolanii. Este ingrozitor sa vezi asa ceva. Noua ni se face rau numai cand ne uitam, iar amaratii de copii sunt obligati sa manance”, ne mai spune o angajata. Cei care au depus reclamatii si au strans probe asteapta acum raspunsul Corpului de Control al Ministerului Muncii.

 

Scrisoare catre Guvern

 

„Camasile de tortura erau confectionate de Dumitrescu Claudia, care lucreaza la aceasta casa si care pentru asta a luat acasa masina de cusut a centrului. Legata fiind, in pozitia inumana - persoanele incatusate sunt tinute intr-o pozitie mult mai comoda! -, (Madalina n.n.) mai avea o legatura cu un fular albastru, care o imobiliza de banca, sa nu se poata ridica. A fost batuta crunt, cu ceva dur in cap, intr-o dimineata de la sfarsitul lunii iulie 2015, de ingrijitoarea Iacob Elena, si a fost lasata sa zaca intr-o balta de sange pana dupa ora 10.00, cand Vladut Adi (angajat al centrului n.n.) a catadicsit sa intre la ea in camera (fata era izolata singura in camera). El intrase in tura la ora 8.00. Acolo se afla si psiholoaga Dovan Aurica, posesoare de "master" in psihologie. Au lasat copilul sa zaca pana cand abia mai palpaia viata in ea. Intentionat nu au chemat ambulanta, ca sa nu se afle. Acest fapt de o cruzime feroce a fost sesizat de salariati conducerii DGASPC Olt, care nici macar nu a investigat cazul. Reprezentantii  Ministerului Muncii, care au fost de curand la DGASPC Olt, au putut sa vada aceste sesizari si ancheta care s-a desfasurat. De fata la toata aceasta atrocitate a fost muncitorul Dobrovolschi Iulian, care declara intr-o inregistrare audio cum a fost gasita fata naclaita de sange, legata de maini la spate si de pat, intr-o balta de sange, exact ca porcul taiat de Craciun”, scrie o angajata, in sesizarea adresata ministrului Muncii.

 

Anul trecut, angajatii centrelor de plasament din sub ordinea DGASPC Olt s-au adresat autoritatilor cu reclamatii la adresa fostului director al Directiei, cel care trebuie sa ia masuri impotriva sefilor de centre, dar care le este coleg de partid si – spun angajatii – partener de afaceri pe banii statului. „Ministerul Muncii a finantat un program national pentru copiii cu autism, program pe care este angajat la DGASPC Olt personal de specialitate si a fost achizitionata o masina VW Transporter, inmatriculata cu nr. OT 09 DPC. Acest serviciu pentru copiii cu autism a functionat la inceput, foarte putin timp, pentru ca masina a fost luata de deputatul Emil Mot, fost director si actual patron al acestei institutii. Masina este folosita in scopuri personale, adica pentru mers la vanatoare, caci are domeniu de vanatoare, spre sudul judetului”, scrie un angajat intr-o sesizare catre autoritati.

 

Angajatii asteapta raspunsul Corpului de Control si in legatura cu afacerile pe care DASPC Olt le face cu anumite firme – intotdeauna aceleasi – care au contracte atribuite direct, fara licitatie, de la distributie de alimente, pana la piese auto, spalatorie auto, constructii civile si service pentru lifturi – chiar daca Directia nu are decat un singur lift, nefunctional, la Corabia. Masinile DGASPC Olt sunt spalate toate, printr-un contract, la o spalatorie din Slatina – unde n-ar ajunge, de fapt decat cele personale ale sefilor.


Publicat de : ---
Data publicării: 05 Apr 2016 - 05:08
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=53901&titlu=Camasi_de_tortura_pentru_copii__in_centrele_de_asistenta_Olt