Motiunea simpla pe Justitie a fost respinsa de Camera Deputatilor [1]

Dan Marinescu/Intact Images (adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Motiunea simpla pe Justitie, initiata de ALDE si semnata de 53 de deputati, a fost respinsa miercuri de Camera Deputatilor, cu 45 de voturi ”pentru”, 84 voturi ”impotriva” si 85 de abtineri, a anuntat presedintele de sedinta, Florin Iordache. 

Aceasta este prima motiune la adresa unui membru al Cabinetului Ciolos.

Motiunea simpla intitulata ”Drepturile omului nu sunt un lux" a fost dezbatuta luni, cand in sala au fost prezenti doar cativa deputati. 

Deputatul ALDE, Steluta Cataniciu, a precizat, dupa ce motiunea a fost respinsa, ca daca deputatii ar fi participat la dezbateri, ”poate ca atitudinea ar fi fost alta”.

”Ati fi avut ocazia sa vedeti un ministru al Justitiei cum vorbeste in Parlament despre drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Vreau sa va spun ca pe mine, personal, si in mod cert pe colegii are au votat astazi motiunea simpla, doamna ministru nu m-a convins ca declaratia dansei a fost o eroare de comunicare. Nici macar nu am avut impresia ca s-a obosit sa faca acest lucru. (...)  Ma asteptam ca votul astazi sa fie altfel: impotriva doamnei Raluca Pruna. Doamna care isi permite luxul sa faca pe ministrul Justitiei in Romania luandu-si concediu de la Bruxelles ”, a spus Cataniciu.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat luni, la finalul dezbaterilor privind motiunea simpla pe justitie din plenul Camerei Deputatilor, ca asteapta rezultatul votului de miercuri din plen, urmand ca, in functie de deznodamantul motiunii, sa ia o decizie. ”E prematur sa ma pronunt. Astept votul de miercuri si, in functie de rezultatul votului de miercuri, o sa pot sa imi fac propria reflectie si sa iau o decizie”, a spus ministrul Justitiei, luni la finalul dezbaterilor din Parlament.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, luni, in cadrul dezbaterilor privind motiunea simpla pe Justitie din Camera Deputatilor, ca denunta ideea de a avea un set de legi care afirma doar teoretic drepturile si libertatile fundamentale, dand drept exemplu atentatele din Paris si Bruxelles si incendiul din Colectiv, in care victimele nu au fost salvate de catre simpla clamare a acestor drepturi.

”Cei care se aflau intr-un club din Bucuresti in octombrie 2015, cei care se aflau pe bulevardul Voltaire la Paris, in noiembrie 2015, cei care se aflau in aeroportul sau metroul din Bruxelles, in martie 2016, aveau cu totii drepturi. Situatia pe care o denunt este de a avea numai un set de legi care afirma, pur teoretic, drepturi si libertati prin eludarea sau aplicarea preferentiala a legii in favoarea celor bine conectati. Coruptia, tratamentul preferential in aplicarea legii, plastic spus ca unii sunt mai egali decat altii, sunt o povara pentru cetateni”, a spus Pruna, in plenul Parlamentului.

Ea a mai mentionat ca drepturile si libertatile fundamentale trebuie protejate, in paralel insa cu crearea unui climat de siguranta pentru cetateni.

”Într-o societate democratica drepturile si libertatile fundamentale trebuie protejate. Libertatea  si siguranta sunt doua deziderate sociale care adesea nasc tensiuni si dezbateri aprinse atunci cand democratiile sunt chemate sa defineasca politice de combatere a criminalitatii si politici privind securitatea nationala (...) Rolul nostru comun este acela de a construi un spatiu care sa permita cetatenilor un trai in siguranta. O viata in care sa se poata manifesta liber, sa se poata deplasa fara teama si sa poata beneficia de toate garantiile pe care o societate matura le poate oferi. Nu vreau sa ne limitam dreptul efectiv la libera circulatie din frica de a lua avionul sau metroul, vreau sa mergem cu incredere in club, pe strada, la spital, in scoli”, a mai spus ministrul Justitiei.

Ideea centrala a motiunii ALDE este aceea ca ministrul Justitiei nu trateaza drepturile si libertatile cetatenesti cu deferenta cuvenita, mai ales in ceea ce priveste modul in care Guvernul a solutionat problema interceptarilor, generata de catre decizia Curtii Constitutionale din februarie, potrivita careia SRI nu poate face interceptari in cauze de natura penala.

”Din pacate, ceea ce ati facut pana astazi demonstreaza ca nu este de ajuns sa citesti si sa traduci legislatia europeana pentru a intelege principiile fundamentale ale sistemelor de drept ale natiunilor civilizate”, i se reproseaza Ralucai Pruna in textul motiunii simple.

Totodata, semnatarii textului subliniaza ca nu se simt confortabili cu faptul ca ”Uniunea Europeana este deservita de functionari care nu impartasesc principiile si valorile fundamentale ale constructiei europene si care indeamna la nerespectarea lor”.

”Este adevarat ca lupta impotriva coruptiei trebuie continuata si s-au depus multe eforturi pentru aceasta lupta, chiar in lipsa dumneavoastra, dar modul in care este ea purtata poate constitui o provocare pentru drepturile omului si poate genera multe intrebari, una dintre ele esentiala, la care Parlamentul Romaniei, prin votul pe care il va exprima pentru aceasta motiune, trebuie sa raspunda: Sunt drepturile fundamentale ale omului un lux?”, se mai arata in motiunea initiata de ALDE. 

Motiunea simpla pe justitie a fost initiata de ALDE si a fost semnata de 53 de deputati, printre care Victor Ponta, Sebastian Ghita sau Daniel Constantin.

Sursa: news.ro


Publicat de : ---
Data publicării: 07 Apr 2016 - 05:14
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=53971&titlu=Motiunea_simpla_pe_Justitie_a_fost_respinsa_de_Camera_Deputatilor