Lege trecuta aproape in unanimitate, 40% sanse de implementare?

     Legea darii in plata a trecut ieri prin Camera Deputatilor cu un vot zdrobitor dupa, ce anterior trecuse prin Senat cu unanimitate

. Asta n-a descurajat ING, care estimeaza ca actul normativ are doar 40% sanse de a se aplica in forma votata ieri de deputati.
     Este vorba de un raport pentru clientii bancii, scapat oportun in presa ca ancora de marketing (chiar asa, clientii bancii care platesc probabil intr-o forma sau alta pentru aceste rapoarte nu sunt deranjati de aruncarea lor gratuita prin presa?).
     Raportul ING incepe intr-o nota siderata. "Am fost prinsi cu garda jos in aceasta dimineata, cand Camera Deputatilor a inclus pe agenda sa legea darii in plata, care poate fi data ca exemplu a ceea ce inseamna imprevizibilitatea politicilor intr-un an electoral". Dar lucrurile nu sunt fara speranta! "Legea poate fi in continuare taxata eventual de Curtea Constitutionala , daca aceasta va fi sesizata fie de Presedinte, de oricare dintre cei doi presedinti ai camerelor parlamentare, de Guvern, Inalta Curte, Ombudsman sau de catre un numar minim de 50 de deputati sau 25 de senatori", conform bancii.
     De unde ar putea sa vina insa, in primul rand, salvarea?
     "Noi credem ca Guvernul este principalul «candidat» pentru acest lucru, deoarece adoptarea proiectului de lege va afecta costul de finantare pe termen mediu al Romaniei si poate conduce la avertismente cu privire la ratingul tarii.
     Presedintele ar putea lua si el in considerare acest lucru, mai ales daca tinem cont de faptul ca cele mai multe dintre remarcile sale, inclusiv luarea in considerare a avizului BCE, au fost trecute cu vederea", arata ING. Probabil ca n-a mai fost mentionat grupul de parlamentari avand in vedere scorul cu care legea a trecut prin cele doua camere.
     Faptul ca ING considera ca o lege pro-consumatori care trece aproape in unanimitate in Parlament nu are 100% sanse de implementare, si asta intr-un an electoral, nu ar trebui sa ne mire foarte tare. Poate fi si o mostra de "whisful thinking". Ne mira insa modul cum ING coteaza probabilitatea de amendare a legii. In primul rand Guvernul, apoi Presedintele o pot ataca la Curtea Constitutionala, iar probabilitatea ca institutia in cauza sa o amendeze ulterior este de 60%. Nu e putin cam multa risipa de optimism aici? Nu stim daca entitatile cu drept de a contesta un act legislativ la Curtea Constitutionala o vor face sau nu, nu stim daca odata contestarea depusa aceasta va primi o solutionare pozitiva sau nu, dar stim sigur ca sansele ca aceste doua procese, cumulat, sa se petreaca sunt de 60%! Oare ce algoritm de calcul or fi folosit?
     De altfel, rapoartele bancilor au fost folosite intens in perioadele in care legislativul dezbatea proiecte cu impact asupra profitabilitatii sectorului, un mod indirect, dar incununat deseori de succes de a pune presiune pe parlamentari. Dupa adoptarea legii darii in plata de Senat, un raport ING aparea prompt pentru a anunta ca legea ar putea fi amendata de Camera Deputatilor prin eliminarea programului Prima Casa, iar un alt raport Raiffeisen arata, la randul sau, ca legea va suferi modificari la Camera Deputatilor. 

     PARLAMENTARII AU VOTAT A DOUA OARA LEGEA DIP Piperea: "Aprobarea darii in plata, cea mai surprinzatoare forma de democratie"

   
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Apr 2016 - 05:11
 

Link știre