"Taxiurile vor putea merge, din nou, la aeroportul Henri Coanda"

     *  Costescu: "Bombele, la atentatul din Bruxelles, au venit cu taxiul"
       Companiile de taximetrie care au avut acces inainte de 1 aprilie 2016 pe Aeroportul Henri Coanda pot merge din nou sa ia turisti de la aeroport, intrucat, la ora actuala, exista un nou termen de derogare cu privire la ridicarea autorizatiilor de acces pentru 282 de masini, a spus, ieri, Dan Costescu, ministrul Transporturilor

.
     Oficialul a precizat, citat de Agerpres: "Am constatat ca, practic, desi ritmul de eliberare a autorizatiilor era unul foarte bun, nu fusesera depuse suficiente cereri pentru a obtine accesul la aeroport. La acest moment avem inca 282 de autorizatii emise si care nu au fost ridicate de catre taximetristi sau de catre firmele de taximetrie. Li s-a transmis acest lucru ieri (n.r. marti), inca o data. Am hotarat, astfel, reintoarcerea la situatia de dinainte de 1 aprilie 2016 si sa facem analiza legislatiei, sa vedem cum poate fi imbunatatita, dar in acelasi timp fara a renunta la regulile de securitate pe care trebuie sa le respectam. Cand spun asta, vreau sa le reamintesc tuturor ca bombele la atentatul din Bruxelles au venit cu taxiul".
     Domnul Costescu a precizat ca termenul pana la care vor putea fi ridicate avizele va fi stabilit de un Grupul de lucru, dar va fi timp suficient pentru efectuarea analizei si pentru implementarea unor masuri.
     Potrivit oficialului, pana la ora actuala, aproximativ 480 de taximetre detin autorizatii de acces pe Aeroportul Henri Coanda. In prezent, avizele sunt emise de Politia de frontiera si Politia de transporturi, cu specific aviatie si sunt eliberate in 24 de ore, iar Aeroportul Otopeni nu percepe nicio taxa pentru eliberarea autorizatiei finale de acces.
     Costescu a mai precizat: "Problematica taxiurilor este de mare actualitate, pentru ca este legata de tema sigurantei, iar noi nu facem rabat de la aceste reguli (...) S-a stabilit un set de reguli privind accederea firmelor si persoanelor fizice la aeroport, dar nu a putut fi aplicat imediat. S-a dat o prima derogare pentru a permite firmelor de taximetrie sa se pregateasca pana la sfarsitul anului. Insa, la sfarsitul anului nu-si depusesera foarte multi aceste documente si s-a mai dat o derogare care a expirat la 1 aprilie anul acesta, situatie pe care noi am preluat-o la acel moment. De asemenea, vazand aceasta criza, practic, de masini care vin la aeroport, dupa o intalnire a Grupului care decide pe aceste lucruri - Ministerul de Interne si reprezentantii celorlalte entitati - s-a hotarat sa mai lasam timp pentru a respecta aceste reguli si pentru a veni si a-si solicita obligatiile firmelor de taximetrie, ceea ce li s-a si comunicat. Urmeaza ca dansii sa decida si sa-si trimita conducatorii auto sau prin reprezentanti catre cei care emit avizele, care sunt dupa toate regulile Politia de frontiera si Politia de transporturi cu specific aviatie. Avizele sunt eliberate in 24 de ore si fara niciun cost de catre entitatea care tine de Ministerul Transporturilor, si anume Aeroportul Otopeni. Acesta nu percepe nicio taxa pentru eliberarea autorizatiei finale de acces".
     Conform unui comunicat al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, aproximativ 500 de taximetristi indeplinesc toate conditiile pentru a-si desfasura activitatea la Aeroportul Henri Coanda si pot prelua pasagerii, fara nicio restrictie.
     Intr-un comunicat transmis de CNAB in 6 aprilie se arata: "Incepand cu data de 1 aprilie 2016, la Aeroportul Henri Coanda au acces doar autoturismele taxi care respecta toate normele legale si ai caror soferi au obtinut din partea institutiilor abilitate ale statului toate autorizatiile necesare pentru desfasurarea in legalitate a activitatii in regim de taxi la aeroport. Termenul de 1 aprilie 2016 a fost stabilit la solicitarea companiilor de taximetrie. Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a informat, inca din luna iunie 2015, societatile care detin terminalele pentru comenzi taxi in Aeroportul Henri Coanda, cu privire la aplicarea acestor masuri referitoare la desfasurarea legala a activitatii de taximetrie la aeroport".
     Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, i-a trimis, luni, ministrului Transporturilor o scrisoare deschisa, in care ii cere sa ia toate masurile necesare pentru o buna functionare a serviciilor de taximetrie pentru pasagerii care tranziteaza aeroportul Otopeni. 

     Costescu: "Am gasit varianta unei legaturi feroviare intre Gara de Nord si Aeroport"
     Metroul va ajunge la Aeroportul Henri Coanda in 2021, dar pana atunci s-a gasit varianta unei legaturi pe calea feroviara intre Gara de Nord si zona Aeroportului, care va fi functionala in acest an si distanta va fi parcursa in 23 de minute, a anuntat, ieri, ministrul Transporturilor.
     Ministrul de resort a precizat: "Dupa analizarile si reformularea acestui proiect, in calea ferata s-a gasit o varianta pentru a lansa o legatura feroviara cu aeroportul. Cu suma de 220 de milioane se vor face reparatiile, pe costurile Companiei de Infrastructura, pentru iesirea din Bucuresti si se va repara podul de la Mogosoaia, nu se va mai ocoli pana la Chitila si se va merge direct la aeroport. Asta inseamna ca, din aproape 30 de kilometri, vom avea de facut doar 22 pana la aeroport, fara sa facem nicio investitie, fara costuri foarte mari", a spus Costescu.
     Potrivit domniei sale, dupa repararea caii de rulare, legatura va functiona zilnic, iar distanta va fi parcursa in 23 de minute, si nu in 48 de minute, cat se face in prezent.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Apr 2016 - 05:12
 

Link știre