"Cei care dau casa in plata trebuie sa plateasca impozit pe valoarea creantei"

     * Zamfir: "Impozitarea imobilului dat in plata este o aberatie, o taxa pe libertate"
     * MFP: "Darea in plata a unui bun este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate"
       Primul obstacol de care s-au lovit debitorii in procesul de dare in plata a locuintei continua sa fie subiect de dezbatere, atat la nivelul initiatorilor, cat si la Ministerul Finantelor Publice, in breasla notarilor si printre consumatori

.
     Parerile pe subiect sunt impartite, iar intrebarile principale sunt daca trebuie achitat un astfel de impozit si la ce valoare.
     Expertul fiscal Dan Schwartz considera ca acest impozit trebuie platit, la valoarea creantei pe care debitorul nu o mai plateste dupa ce da casa in plata. "Este ca si cum proprietarul ar vinde imobilul si banii insati sunt reprezentati de datoria pe care nu o mai plateste. Notarii ar fi trebuit sa stie acest lucru, nu sa intrebe la Finante", ne-a precizat domnul Schwartz.
     Vasile Varga, vicepresedintele Uniunii Notarilor Publici si secretarul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, impreuna cu deputatul Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei Juridice, au discutat, ieri, cu Gabriel Biris, secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP), pe tema modului de impozitare a imobilelor date in plata, dupa cum a anuntat deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, care a promovat Legea darii in plata.
     Conform domniei sale, oficialul MFP este "ferm si sustine ca trebuie impozitat consumatorul la valoarea creantei, adica la toata datoria care s-a adunat la banca, inclusiv dobanzi si penalitati, indiferent daca acea datorie poate contine sume provenite din comisioane ilegale sau clauze abuzive".
     In opinia domnului Zamfir, este "o aberatie" ca persoana care da in plata, ca forma de liberare de datorie, sa mai plateasca si impozit pe transfer de proprietate.
     "Taxa pe libertate?", intreaba domnia sa, afirmand: "Pana acum, cei care au fost executati silit, prin executor judecatoresc, au platit cumva impozitul de 2%? Categoric nu! Ma asteptam ca domnul Biris si Guvernul tehnocrat sa puna taxa asta in spinarea consumatorilor, pentru ca au avut o pozitie constanta in favoarea bancilor straine. Daca isi imagineaza cineva ca prin asta ii vor opri pe romani sa decida singuri cum vor sa traiasca de acum incolo, atunci se inseala amarnic".
     Darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarata in actul de dare in plata, a anuntat, ieri, MFP.
     Reprezentantii ministerului de resort afirma ca impozitul este datorat de catre debitor si ca se plateste conform prevederilor Codului fiscal. Comunicatul Ministerului de Finante arata ca nici Legea nr. 77/2016 privind darea in plata si Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu cuprind exceptii de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal in cazul stingerii unor debite prin darea in plata.   
Publicat de : ---
Data publicării: 17 Mai 2016 - 04:46
 

Link știre