Valoarea unui referendum

     Sa incepem de undeva

. De la referendumul din 1937. Cand poporul a fost intrebat daca este de acord cu o lege recent votata de Camera Deputatilor. Prevederile legii respective ar fi dus la desfiintarea partidelor despre care autoritatile ar fi stabilit ca doresc sa schimbe ordinea constitutionala prin violenta. Ținta principala a legii era, de fapt, Partidul Comunist. Criticii au afirmat ca tocmai s-a votat "legea botnitei", insa Primul-Ministru era convins ca avea sustinerea populatiei. Asa incat a declansat referendumul.
     Daca ceva vi se pare straniu in istoria pe care am schitat-o mai sus, trebuie sa va spun ca nu va inselati. Intr-adevar, in Romania a avut loc in acea perioada un referendum. Insa acela s-a petrecut in 1938. Eu ma refer aici la referendumul din Luxemburg.
     Socoteala Primului-Ministru s-a dovedit gresita. O majoritate (50,7%) a votat pentru respingerea "legii botnitei". Omul a fost nevoit sa demisioneze.
     Partidul Comunist nu s-a numarat niciodata printre personajele politice care mi-au fost simpatice. Insa Primul-Ministru luxemburghez de atunci nu era un campion al democratiei. Europa trecea printr-o faza autoritara, iar planul de a elimina Partidul Comunist trebuie inteles in acest context.
     Poporul s-a dovedit, in acest caz, mai intreg la minte decat cei care sustineau ca il reprezinta.
     Merita sa ne amintim cazuri precum acesta, al referendumului din Luxemburg. In vremea noastra, institutia referendumului nu are un nume prea bun. Auzim, din Stanga si din Dreapta deopotriva, critici la adresa ideii de consultare populara. "Populism". "Contrara ideii de guvernare reprezentativa". Si - explicit sau nu - "Poporul nu este competent"...
     Sa pretindem, ex hypothesi, ca asa ar fi. Dar atunci de ce suporterii acestei teorii nu sunt consecventi? Iata, au existat multe, foarte multe referendumuri pe care acestia nu le-au contestat. Le-au acceptat si chiar le-au promovat. In 2005 o majoritate (57%) a cetatenilor din Luxemburg au aprobat o Constitutie a Uniunii Europene. Nu imi amintesc sa fi auzit, atunci, nici un fel de denuntari ale "populismului". In schimb acum, cand Marea Britanie se pregateste sa paraseasca Uniunea Europeana ca urmare a unui referendum, elitele de la Bruxelles si suporterii lor descopera brusc pericolele "populismului".
     Putem avea, va rog, putina consistenta? Cand Finlanda (cu 56%) sau Austria (cu 66%) au votat, in 1994, sa adere la UE, era in regula, nu-i asa? Atunci de ce acum ar fi altfel?
     Electoratul este perfect capabil sa ia decizii importante. Sigur, acestea nu sunt tot timpul pe placul elitelor care il taxeaza. Si nici "populiste". In 2013, Stanga austriaca a crezut ca da lovitura. A fortat un referendum pentru abolirea serviciului militar obligatoriu. Majoritatea (59%) a refuzat.
     Pentru Europa de Est institutia referendumului este importanta, istoric vorbind. Lituania (92%), Estonia (78%) si Letonia (74%) au votat, in 1991, pentru restaurarea independentei de stat, ceea ce a precipitat disolutia Uniunii Sovietice. In 1989 cetatenii maghiari au fost confruntati nu cu una, ci cu patru intrebari. Majoritati consistente au votat atunci pentru ceea ce a insemnat, de fapt, sfarsitul regimului comunist din Ungaria.
     Referendumul este, uneori, un mijloc salutar pentru a corecta tendintele autoritare ale unei elite desprinsa de realitate. Primul-Ministru al Luxemburgului, in 1937, a fost un anume Joseph Bech. Acum el este amintit ca unul dintre arhitectii Uniunii Europene. Bech era insa departe de a fi fost un democrat normal. A sustinut intotdeauna votul cenzitar, iar in materie economica era un interventionist cu simpatii pentru corporatism.
     Unele dintre cele mai solide democratii din lume apeleaza la instititutia referendumului. Elvetia este exemplul clasic, desigur. Mai putin cunoscut este cazul Irlandei, unde sunt organizate referendumuri o data la cativa ani. Franta si Italia sunt, la randul lor, exemple interesante.
     De regula, in regimurile parlamentare, referendumul este utilizat in contextul unor decizii solemne, de importanta istorica. In Belgia a avut loc un singur referendum in timpurile moderne, cu privire la intoarcerea regelui Leopold al III-lea pe tron, in 1950. In 1978 o mare majoritate (91%) a cetatenilor spanioli a votat in favoarea unei noi Constitutii, ceea ce a permis desprinderea Spaniei de regimul lui Franco.
     In Portugalia, o tara catolica, au fost organizate doua referendumuri cu privire la avort. In 1998 o majoritate (51%) a respins legalizarea avortului, insa in 2007 majoritatea (59%) a fost in favoarea sa. Cand a fost bine si cand a fost rau?
     Democratiile moderne sunt, ca arhitectura institutionala, diverse si complexe. Referendumul este unul dintre mijloacele legitime prin care un electorat isi transmite si, eventual, isi impune vointa politica. Daca a fost organizat corect, iar dezbaterea a fost una deschisa, trebuie sa respectam rezultatul acestuia. Indiferent cat de mult sau cat de putin este pe placul unora. 

 link: BREXIT: Ce ora suna joi orologiul de la Westminster?

 
 link: BREXIT:Brexit, sau nu, face parte dintr-un cadru mai amplu

 
 link: BREXIT/LUCIAN CROITORU, BNR: "Un Brexit poate conduce la recesiune"

 
 link: BREXIT: Brexit-ul nu va reusi niciodata sa-l ajunga din urma pe Mario Draghi

 
 link: BREXIT/BURSELE DIN LUME: Optimism pe pietele europene, inainte de referendumul pentru Brexit

 
 link: BREXIT: Yellen, Fed: "Temerile globale si inflatia redusa justifica politica noastra precauta"

 
 link: BREXIT: Liderii politici pro si contra Brexit

 
 link: BREXIT: Dar daca Brexit-ul e o afacere pentru britanicul mediu?

 
 link: BREXIT/LIDERII DIN AFARA EUROPEI SUSȚIN MENȚINEREA MARII BRITANII IN UE: Barack Obama: "Prezenta Marii Britanii in UE a contribuit la apropierea blocului comunitar de SUA"

 
 link: BREXIT/LIDERII DIN AFARA EUROPEI SUSȚIN MENȚINEREA MARII BRITANII IN UE: Vladimir Putin: "David Cameron a organizat referendumul ca sa santajeze Europa"

 
 link: BREXIT/LIDERII DIN AFARA EUROPEI SUSȚIN MENȚINEREA MARII BRITANII IN UE: Premierul Japoniei Shinzo Abe: "Iesirea Marii Britanii din UE ar face tara mai putin atractiva pentru investitiile japoneze"

 
 link: BREXIT/LIDERII DIN AFARA EUROPEI SUSȚIN MENȚINEREA MARII BRITANII IN UE: Viktor Orban, premierul maghiar: "Ungaria este mandra sa fie alaturi de voi in UE"

 
 link: BREXIT/LIDERII DIN AFARA EUROPEI SUSȚIN MENȚINEREA MARII BRITANII IN UE: Soros: "Lira ar putea sa scada cu peste 20%"

 
 link: BREXIT: Lira s-a apreciat puternic
 
Publicat de : ---
Data publicării: 22 Iun 2016 - 06:24
 

Link știre