Brexit, un thriller urmat de balet diplomatic [1]

Decizia istorica a Marii Britanii de retragere din Uniunea Europeana este cea mai mare lovitura de dupa Al Doilea Razboi Mondial adusa proiectului european si obliga ambele parti sa construisca o noua relatie, plina de incertitudini

.

Dupa 43 de ani de mariaj, de nein­credere si de pro­vocari, de ne­ce­sitati reci­proce si de cooperare, britanicii au decis joi, prin referendum, sa puna capat relatiei cu Uniunea Europeana. Dar victoria celor anti-UE este totusi departe de a fi totala si risca sa lase semne importante chiar in sanul Marii Britanii. Rezultatul votului a dezvaluit diviziuni majore intr-un regat mai dezbinat ca niciodata. Scotienii, nord-irlandezii, Gibraltar, londonezii si tinerii au votat majoritar pentru ramanerea in UE. Dimpotriva, nordul Angliei, mai sarac, si Tara Galilor au votat in favoarea Brexit. Iar scotienii nu au intarziat sa ceara un nou referendum pentru a obtine independenta lor. Treziti la realitate, din pacate prea tarziu, 2,5 milioane de britanici au semnat pana acum o petitie cerand un nou referendum.

Nici de partea Bruxelles-ului nu este vremea optimismului. Daca Marea Britanie a fost intotdeauna un membru aparte in cadrul UE, Brexitul este istoric si extrem de simbolic. Istoric, pentru ca este prima oara cand o tara decide sa paraseasca Uniunea. Simbolic, pentru ca a creat un precedent. In ultimii ani, relatiile popoarelor europene cu Bruxellesul se pot rezuma astfel: \'Nu iubim UE, dar nu o parasim\'. Acum, toti euroscepticii si in special eurofobii vor sa foloseasca jurisprudenta britanica pentru a dovedi ca este posibil.

Pozi?ii ferme

Consecintele Brexit-ului continua sa se faca simtite atat in regatul britanic, dar si pe continent, unde liderii europeni au prevazut noi reuniuni in aceasta saptamana  la Bruxelles si la Berlin.

Ministrii de Externe ai celor sase tari fondatoare ale UE – Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg – reuniti sambata la Berlin, au vrut sa se arate fermi cu Marea Britanie, dupa decizia sa istorica de a parasi UE. La finalul reuniunii, Frank-Walter Steinmeier si omologii sai au declarat ca cele sase state ar dori ca Marea Britanie  sa lanseze \'cat mai curand posibil\' procedura de iesire din UE. Reuniunea a avut loc cu trei zile inaintea unui summit european (28 si 29 iunie) unde Brexit  se va afla in centrul discutiilor. Conturul discutiilor privind iesirea Regatului Unit ramane deocamdata flu, premierul britanic Cameron, care si-a anuntat demisia pana in octombrie, precizand ca lasa succesorului sau spinosul dosar al iesirii din UE. Dar, anuntandu-si demisia pana in octombrie, a dat un semnal ca Marea Britanie nu intentioneaza sa declanseze oficial negocierile de iesire pana la acea data.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a considerat \'scandaloasa\' alegerea lui Cameron de a-si parasi functiile abia in octombrie: \'Tot continentul este luat ostatic\' de aceasta decizie iar presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut ca  Londra sa depuna \'imediat\' cererea de a parasi UE.

De vineri, divergentele au aparut intre liderii europeni si cancela­rul german, Angela Merkel, a cerut celor 27 de tari membre ale UE sa nu ia decizii prea \'rapide si simple\' si sa-si ofere timp pentru reflectii. Aproape singura in Europa continentala, Merkel a incercat sa incetineze cursa pentru declansarea plecarii Marii Britanii din familia europeana si a aratat clar ca nu doreste sa faca presiuni asupra lui Came­ron, care anuntandu-si demisia pana in octombrie, a precizat implicit ca pana atunci tara sa nu va declansa negocieri oficiale de iesire. Merkel a precizat intr-o conferinta de presa ca \'negocie­rile vor trebui sa aiba loc intr-un climat pragmatic\' si \'Marea Britanie va ramane un partener apropiat cu care suntem legati economic\'. Desi decizia Marii Britanii de a iesi din UE este cea mai mare lovitura de dupa Al Doilea Razboi Mondial data proiectului  european de realizare a unei mari uniuni, Angela Merkel pare mult mai concilianta decat altii din sanul guvernului sau de coalitie si din restul Europei.

Reuniunea celor sase de la Berlin lanseaza un mare balet diplomatic pentru a trage concluziile votului iesirii din UE a Marii Britanii. Luni, cancelarul german, Angela Merkel, care a regretat \'lovitura data Europei\' si \'procesului de unificare europeana\', ii va primi pe presedintele francez, François Hollande, si pe premierul italian, Matteo Renzi, in ajunul summitului din 28-29 iunie. De asemenea, ea il va primi pe presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, pentru a discuta aceleasi subiecte.

\'Refondarea Europei\'

Angela Merkel calmeaza spiri­tele in pofida avertismentelor ca ezitarile vor alimenta populismul. O pozitie diferita de cea a ministrului sau de Externe, Frank-Walter Steimeier. La distanta de 15 luni de viitoarele alegeri in Germania, Partidul social-democrat (SPD), aliat al crestin-democratilor Angelei Merkel, in coalitia la putere, a intrat in campanie. Dovada este textul \'pentru refondarea Europei\' publicat de Sigmar Gabriel, presedintele SPD si de colegul de partid, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. Un text care critica politica de austeritate de care o fac implicit responsabila pe Angela Merkel. In jocul aliantelor, cancelarul german este mai mult izolat, Merkel fiind slabita prin plecarea lui Cameron, de neintelegerile cu Jean-Claude Juncker si de actuala slabiciune a Partidului Popular european (PPE) unde risca sa se afle fata in fata cu ungurul Viktor Orban.

Probleme post-Brexit

Marea Britanie se indreapta spre o perioada de criza politica, economica si constitutionala fara precedent, dupa ce liderii europeni au intensificat cererile adresate Londrei de accelerare a procesului de iesire din Uniune.

In plan intern, conservatorii si laburistii se confrunta cu batalii pentru leadership, care ii divizeaza si ii destabilizeaza pe termen mai lung. Deputatii conservatori au declarat ca se asteapta ca fostul primar al Londrei, Boris Johnson, principalul sustinator al Brexit, sa intre in cursa pentru succesiunea lui David Cameron in fruntea partidului, o miscare care va declansa luni de conflict intern in partid. Se estimeaza ca liderii pro-UE, Theresa May si George Osborne s-ar putea prezenta candidati  \'stop Boris\'.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a demis duminica, din guvernul din umbra, ministrul de Externe, Hillary Benn, dupa ce Observateur a dezvaluit ca ea pregatea o \'lovitura de stat\' contra sa. Corbyn este confruntat cu o revolta a parlamentarilor laburisti, multi fiind furiosi din cauza incapacitatii sale de a conduce partidul si din cauza ca nu a reusit sa aduca electorii in spatele taberei pro-UE. Ei considera ca partidul se indreapta spre o catastrofa sub conducerea lui Corbyn.

Nigel Farage, liderul Ukip si liderul taberei pro-Brexit, a recunoscut ca a mintit privind un argument major pentru a justifica iesirea din UE. Pe tot parcursul campaniei ce a precedat referendumul, tabara favorabila iesirii din UE a tot repetat ca daca Marea Britanie ar parasi Uniunea, tara va economisi 350 milioane lire sterline in fiecare saptamana. Promi­siune care in realitate este total nerealista si Farage a recunos­cut-o a doua zi dupa referendum.

Scotia vrea in UE

Euroscepticii din alte tari membre au aplaudat decizia britanicilor de a parasi UE printr-un referendum care a trimis unde de soc in lumea intreaga, cu exigentele extremei drepte pentru un vot similar, ceea ce risca un efect de domino. Pentru ca, in mai multe tari se evoca deja referendumuri privind apartenenta la UE.

In Scotia, unde populatia a votat masiv contra Brexit, premierul Nicola Sturgeon a declarat ca regiunea vede \'viitorul sau in sanul UE\' si posibilitatea unui referendum in acest sens se afla pe masa. Ea a precizat ca Scotia doreste \'discutii imediate\' cu Bruxelles, pentru a \'proteja locul sau in UE\' dupa iesirea Marii Britanii.    

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Iun 2016 - 06:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55463&titlu=Brexit__un_thriller_urmat_de_balet_diplomatic