Fota: "Cea mai importanta relatie militara bilaterala de dezvoltare e cu Statul Major al Armatei Ruse"

     Fostul consilier prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, a pledat, marti, in cadrul unei dezbateri despre implicatiile pe care le are schimbarea ordinii internationale asupra Romaniei, ca Bucurestiul ar trebui sa vina cu politici noi atat in zona diplomatiei clasice, cat si a celei militare, precizand ca "cea mai importanta relatie militara bilaterala pe care Romania ar trebui sa o dezvolte e cu Statul Major al Armatei Ruse"

.
     In context, Fota a aratat ca, din perspectiva Romaniei, lucrurile arata mai degraba ca in anii de dinainte de 1938 - 1940 - cand tara "s-a trezit" brusc intr-o cu totul alta situatie internationala - decat ca in anii de dupa 1989 - 1990, cand, sustine fostul consilier prezidential, Bucurestiul a avut timp sa se adapteze la schimbari.
     Referindu-se la Brexit, Iulian Fota l-a descris drept "un eveniment catastrofic", potrivit Agerpres. El a sustinut necesitatea unui efort de organizare si imaginatie din partea Romaniei, astfel incat tara sa poata face fata evolutiilor de pe plan international.
     "Cred ca ne trebuie noi politici. In primul rand, zona diplomatiei traditionale, a MAE, ne trebuie idei noi si initiativa si in zona de diplomatie militara. Poate ca cea mai importanta relatie militara bilaterala pe care Romania ar trebui sa o dezvolte - o sa radeti - e cu Statul Major al Armatei Ruse. Ca sa nu ma refer la relatia cu Rusia in ansamblu. E o epoca in care trebuie sa renuntam la o serie intreaga de limitari in actiunea noastra diplomatica si sa incepem sa fim un pic mai inventivi pentru ca asta e ceea ce altii deja fac si n-am inventa aici nimic", a afirmat Fota, la Palatul Parlamentului, in cadrul dezbaterii organizate de Comisia pentru afaceri europene de la Camera Deputatilor.
     La randul sau, presedintele acestei comisii, Ana Birchall, a evocat provocarile cu care se confrunta Uniunea Europeana, atragand atentia asupra pericolului euroscepticismului si nationalismului care se manifesta la nivelul UE.
     "Acum UE trebuie sa-si regandeasca strategia pe termen mediu si lung, iar familia europeana trebuie sa fie nu numai solidara, dar trebuie sa mearga mai departe prin dialog, consens, fara reactii emotionale. (...) In acest moment, UE e si intr-o criza de incredere atat in ceea ce priveste proiectul european, dar si o criza de incredere intre statele membre. Pentru Romania e o mare oportunitate in a-si asuma un rol foarte important in UE si un rol extrem de important in regiunea noastra, dar depinde numai de noi daca stim sa ne asumam acest rol, inclusiv prin a promova si a fi generator de politici europene", a declarat Birchall.
     Tema Brexitului a fost tratata si de Stefan Alexandru Tinca, secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale. In opinia sa, pe acest subiect exista o dezbatere emotionala puternica ce ar fi bine sa se estompeze in timp.
     "Sa fim lucizi. Nu se pot sterge cu buretele in doi ani peste 40 de ani de apartenenta a Marii Britanii la UE. Daca Marea Britanie va decide sa iasa din UE, eu sunt convins ca tipul de relatie intre aceasta tara si UE va ramane una foarte puternica si foarte stransa, probabil ceva inovator, in calitate de stat tert special, pentru ca sunt foarte multe interese in joc", a spus Tinca.
     Pe de alta parte, Danut Sebastian Neculaescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in Ministerul Afacerilor Externe, a mentionat, pe langa Brexit, alte doua provocari de securitate - din est si din sud. "Aceste doua evolutii de securitate sunt vitale la adresa constructiei euroatlantice si ele necesita un raspuns", a spus Neculaescu. 

     SPUTNIK MOLDOVA
     Soros: "Rusia devine o putere mondiala, in urma destramarii UE"
     Rusia se transforma intr-o putere mondiala, pe masura ce Uniunea Europeana da semne de dezintegrare, a afirmat, recent, investitorul si miliardarul George Soros, in luarea sa de cuvant in cadrul clubului "Otcrataia Rossia" ("Rusia deschisa") de la Londra, fondat de Mihail Hodorkovski, potrivit informatiilor transmise de Sputnik Moldova.
     Potrivit lui Soros, citat de agentia rusa, acest proces complicat a putut fi urmarit atunci cand incepuse destramarea Uniunii Sovietice, in timp ce blocul european se extindea.
     Miliardarul a mai adaugat ca acum simte, mai mult ca niciodata, ca soarta UE depinde de viitorul Ucrainei, potrivit agentiei Sputnik Moldova. Totodata, el a mentionat ca relatiile dintre Rusia si Occident s-ar fi putut dezvolta intr-o alta directie: "Cred ca, daca FMI ar fi tinut cont pe vremuri de sfatul meu si ar fi acordat ajutorul din partea Occidentului nu guvernelor, ci pentru solutionarea unor probleme concrete, cum ar fi reforma sistemului de pensionare sau rezolvarea problemei somajului, relatiile noastre actuale cu Rusia ar fi avut o alta baza", a constatat Soros, citat pe pagina de Facebook "Otcrataia Rossia".
     Pe de alta parte, in luna februarie, Soros a declarat ca Rusia va intra in stare de faliment in 2017.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2016 - 05:14
 

Link știre