BREXIT. Cursa pentru desemnarea noului lider european [1]

 

Dupa victoria Brexit in Marea Britanie, loviturile de teatru se succed pe scena politica: unul dupa altul, cei mai ferventi promotori ai iesirii tarii din UE, Nigel Farage si Boris Johnson, renunta sa-si asume consecintele

. Boris Johnson, ex-primarul Londrei a sarit din tren in mers, retragandu-se spre surpriza tuturor din cursa pentru succesiunea premierului demisionar, David Cameron.

Tabara Brexit a pierdut apoi a doua figura proeminenta - Nigel Farage, extremistul de dreapta care a facut din Brexit lupta vietii sale, a dat si el bir cu fugitii. Luni si-a anuntat demisia din fruntea partidului sau eurofob Ukip, explicatia invocata fiind ca si-a atins obiectivul, cel de a scoate Marea Britanie din UE. Cu sentimentul datoriei implinite, Farage considera ca se poate retrage linistit, la zece zile dupa ce a aruncat tara in necunoscuta perioada post-Brexit. Urmeaza firesc o lupta pentru succesiune si totul va depinde de capacitatea acestui partid prea putin structurat de a gestiona razboiul sefilor de dupa retragerea liderului Farage. Este cunoscut ca Douglas Carswell, unicul deputat Ukip de tendinta libertariana (pro-imigratie) este in colimator.

Nu este prima oara cand Nigel Farage isi ia prin surprindere electorii, inca socati dupa ce liderul Ukip a admis ca i-a manipulat prin minciuni in timpul campaniei. Anuntarea retragerii sale politice lasa in degringolada cei 17 milioane de partizani ai \'iesirii\' din UE. Renuntarea celor doi principali artizani ai Brexit, Johnson si Farage, da impresia jenanta ca adeptii Brexit nu si-au imaginat deloc o strategie in cazul victoriei \'out\'.

Minciunile, renuntarile si absenta unui plan B au scos pe strazile Londrei zeci de mii de britanici care si-au manifestat opozitia fata de iesirea Marii Britanii din Uniune. O dovada ca dupa zece zile de triumf, in randurile pro-Brexit debandada este completa. Farage a reusit sa insufle un vant xenofob asupra campaniei referendumului Brexit transformandu-l intr-un plebiscit asupra imigratiei, in special contra est-europenilor, pe care ii considera responsabili de toate relele din tara.

Nici o mirare ca in Marea Britanie post-Brexit s-au inmultit manifestarile xenofobe si politia a inregistrat o crestere cu 57% a plangerilor pentru delicte legate de ura xenofoba sau rasiala. Cu fiecare caz este evidenta legatura directa cu referendumul.

Etapele succesiunii lui Cameron

Cine va castiga succesiunea lui David Cameron in fruntea Partidului Conservator britanic si postul de premier? Deputatii torry au inceput ieri sa voteze pentru desemnarea noului lider care va fi si noul premier britanic, cel care va negocia durerosul divort cu UE. Cinci candidati s-au aflat in aceasta cursa prin eliminare, care la finele serii de 5 iulie l-a lasat pe margine pe cel care a obtinut cele mai putine sustineri in randul celor 330 deputati conservatori. Alte doua tururi sunt prevazute pentru joi si martea viitoare, pentru a se ajunge la doi finalisti care vor fi apoi departajati in timpul verii prin votul prin corespondenta a 150.000 de militanti. Alesul va fi desemnat oficial la 9 septembrie.

Ministrul de Interne, Theresa May, este mare favorita, ea aparand mentinerea tarii in UE, dar s-a ferit sa intre in campanie. Suspansul este intens in asteptarea aflarii identitatii celui care ii va fi adversar in finala.

O parte a problemei

Ceva se petrece la Bruxelles, unde surse diplomatice releva ca Angela Merkel considera ca Jean-Claude Juncker, pre­sedintele Comisiei Europene, este \'o parte a problemei Uniunii Europene\'.

Jean-Claude Juncker a fost impus in martie 2014 de cancelarul german, Angela Merkel, ca \'spitzenkandidat\' al ansamblului Partidului Popular European (PPE) pentru presedintia Comisiei. Nu pentru ca Merkel aprecia in mod special fostul premier al Luxemburgului, ci pentru ca se afla in functiune acest sistem al candidaturii unice. Trebuia un om capabil sa faca baraj candidaturii lui Michel Barnier, considerat lipsit de ortodoxie bugetara si cu o dorinta de a reglementa finantele prea forte. El este la originea unui proiect european de separare bancara pe care Paris si Berlin au facut totul pentru a-l \'ingropa\', precizeaza corespondentul la Bruxelles al publicatiei Liberation.

Dupa alegerile din mai 2014, Juncker a fost impus in fruntea Comisiei de cancelarul german in pofida rezistentei lui David Cameron. Dar idila dintre noul sef din Berlaymont, sediul Comisiei din Bruxelles, si Berlin a fost de scurta durata, Juncker si echipa sa dezamagind-o pe Angela Merkel. Iar Brexit a grabit ruptura. Potrivit Sunday Times, care citeaza un ministru german, Angela Merkel considera ca \'Jean-Claude Juncker a actionat iar si iar contra interesului comun\', ca este \'o parte a problemei UE\' si ca \'presiunea pentru demisia sa va deveni mai mare\'. Declaratie dezmintita de unii reprezentanti ai CDU, dar presa conservatoare britanica a lansat o ofensiva contra luxemburghezului, saptamana trecuta.

Ca un bun ex-premier al Luxemburgului, Juncker a incercat sa mentina coeziunea intre cele doua mari tendinte ale echipei sale -  social-democratia si democratia crestina. O tendinta centrista care l-a determinat sa incerce gasirea unei \'a treia cale\', intre relansare si austeritate si toata gandirea ortoliberala germana, cu institutiile sale independente, s-a opus unor astfel de practici. Planul Juncker a displacut tuturor si, progresiv, Comisia a devenit pentru Berlin un obstacol in calea \'stabilitatii\' economice a zonei euro.

Diviziuni europene

In plus, Berlinul este contra liniei dure promovata de Bruxelles contra Londrei, practic Angela Merkel fiind sensibila la ingrijorarile patronatului german privind vointa unora de la Bruxelles de a \'sanctiona\' Marea Britanie.

Ea cauta sa mentina interesele intreprinderilor germane si deci accesul lor la piata britanica, al treilea partener economic. Si impactul unei crize britanice asupra fragilei finante germane, in special asupra Deutsche Bank, invita guvernul federal la moderatie. 

Marti 5 iulie, Comisia Europeana a decis angajarea de sanctiuni impotriva Spaniei si Portugaliei, un punct in favoarea Berlinului. Este clar ca ambitia Angelei Merkel este de a intari disciplina bugetara existenta in Europa si nu de a o schimba.

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Iul 2016 - 05:43
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55571&titlu=BREXIT__Cursa_pentru_desemnarea_noului_lider_european