Agent Green sesizeaza DNA si DIICOT cu privire la infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate

     Infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) in forma propusa de autoritati va permite continuarea distrugerii parcurilor nationale si naturale, atentioneaza organizatia Agent Green

.
     In acest sens, organizatia de mediu anunta ca a depus o plangere la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si DIICOT "impotriva grupului de interese din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor - Romania si RNP Romsilva": "Agent Green a facut astazi (marti, 5 iulie 2016 - n. r.) plangere la DNA - Directia Nationala Anticoruptie si DIICOT impotriva grupului de interese din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor - Romania si RNP Romsilva, care vizeaza infiintarea ANANP (Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate) intr-o forma care va permite continuarea distrugerii parcurilor nationale si naturale. Plangerea vizeaza si lipsa de preocupare si de actiuni concrete reale pentru combaterea exploatarilor forestiere ilegale. Vom reveni cu informatii imediat ce vom avea un raspuns. Ne asteptam, insa, ca investigatiile sa fie de durata".
     In data de 11 mai 2016, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate si pentru modificarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.
     Tot in acea perioada, secretarul de stat in Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) Viorel Traian Lascu declara, citat de Agerpres, ca nou infiintata Agentie Nationala pentru Arii Naturale Protejate ar putea sa-si intre in atributii in luna octombrie a acestui an, pana atunci primul pas, conform legii, fiind ca ministerul sa propuna o Hotarare de Guvern pentru organizarea acestei entitati: "Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate se va ocupa de ceea ce inseamna sistemul national de management. (...) Primul pas, conform legii, este ca Ministerul Mediului sa propuna o Hotarare de Guvern pentru organizarea acestei agentii nationale. Aceasta va demara cu un nucleu profesional de circa 10-15 persoane, prin care ne asiguram ca aceasta constructie are un schelet de resurse umane foarte bine gandit. In paralel, trebuie sa acoperim ceea ce inseamna arii naturale protejate, administrate in momentul de fata. Agentia se va dezvolta in timp, in functie de nevoi, pana la maximum 90 de persoane, asa cum spune legea, in ceea ce priveste nucleul central. Teritorial, in functie de cum grupam ariile naturale protejate neadministrate, vom crea si institutiile publice de administrare a acestor arii. Estimez ca, in luna octombrie, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate isi va intra in atributii".
     Deputatul liberal Lucia Varga, unul dintre initiatorii legii, declara, in aprilie, ca actul normativ ofera posibilitatea de a proteja mai bine si de a conserva biodiversitatea din tara noastra. Ea preciza ca prin aceasta agentie se creeaza cadrul legal pentru administrarea unitara a tuturor ariilor naturale protejate si o coordonare a implementarii planurilor de management al acestora, in vederea protejarii si conservarii biodiversitatii.
     Romania adaposteste cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai putin de 1,6 milioane de hectare (rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, parcuri nationale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu cele 580.000 de hectare.
     Ariile naturale protejate infiintate in Romania, inclusiv siturile Natura 2000 - arii naturale protejate de interes European - reprezinta 23% din suprafata tarii, iar din acest areal padurile reprezinta 45% din fondul forestier national. Parcurile nationale si naturale (fara Delta Dunarii) reprezinta doar 5% din suprafata Romaniei.
     Conform datelor publicate la sfarsitul lunii ianuarie de Societatea Ornitologica Romana (SOR), Romania detinea, la nivelul anului 2015, un numar de 1.486 de arii naturale protejate, in crestere cu 156,6% fata de anul de referinta 1990.
     Statistica prezentata cu ocazia implinirii a 25 de ani de mediu indica faptul ca, la sfarsitul anului trecut, pe plan national existau 13 parcuri nationale si 15 parcuri naturale. De asemenea, Reteaua Natura 2000 din Romania cuprindea 383 de Situri de Importanta Comunitara (SCI), respectiv 148 de Situri de Protectie Avifaunistica (SPA).
     Pe de alta parte, in Uniunea Europeana, Natura 2000 acopera 18% din suprafata terestra si 4% din cea a marilor, fiind cea mai mare retea de arii protejate din lume, insumand 1,039 milioane de kilometri patrati.   
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Iul 2016 - 05:43
 

Link știre