Raport zdrobitor: Britanicii au intrat in razboiul din Irak pentru un pericol fals [1]

Presedintele Comisiei de ancheta asupra conditiilor angajamentului britanic in razboiul din Irak, a publicat un bilant zdrobitor, in special pentru premierul laburist din acea perioada, Tony Blair

.

Tony Blair si-a angajat tara in razboiul din Irak pe baza unor informatii neverificate ale serviciilor secrete, evocand un pericol care nu exista, se arata in raportul Comisiei de ancheta asupra conditiilor angajamentului britanic in razboiul din Irak. A facut-o fara baza legala serioasa si fara pregatire militara suficienta. Publicat miercuri 6 iulie, raportul oficial britanic asupra deciziei Londrei de a se alatura invaziei americane a Irakului, in martie 2003, este nemilos fata de fostul premier laburist din acea epoca. Blair a comis o eroare majora cu consecinte dezastruoase pentru irakieni si care nu a contribuit decat la discreditarea clasei politice britanice. Concluziile anchetei oficiale de 7 ani au fost prezentate de inaltul functionar (in retragere) John Chilcot, care a supervizat operatiunea. El nu l-a acuzat pe fostul premier Tony Blair ca a indus in eroare publicul sau Parlamentul in mod deliberat, dar a precizat ca \'circumstantele in care acesta a decis ca era o baza legala pentru o actiune militara britanica sunt departe de a fi satisfacatoare\'.

In 12 volume si cu 2,6 milioane de cuvinte, \'Raportul Chilcot\', stabileste ca Tony Blair s-a sprijinit pe propria judecata in timp ce serviciile secrete \'nu stabilisera in mod incontestabil\' ca Saddam Hussein, dictatorul irakian care urma sa fie inlaturat, continua sa produca arme chimice si biologice. Raportul subliniaza docilitatea premierului fata de presedintele american George W. Bush si chiar presiunile sale in favoarea unei invazii. Or, potrivit raportului, nu numai ca Saddam Hussein nu reprezenta o amenintare iminenta, nu numai ca \'Regatul Unit a subminat autoritatea Consiliului de Securitate al ONU\', dar in plus \'consecintele invaziei au fost sub-estimate\'. Si, referitor la relatiile anglo-americane, raportul estimeaza ca \'o sustinere neconditionata nu este necesara atunci cand interesele noastre sau aprecierea noastra difera\'.

Scuzele laburistului

Putin dupa publicarea documentului, Tony Blair s-a scuzat  intr-o conferinta de presa. Vizibil emotionat, el a precizat ca \'a fost cea mai dificila decizie pe care am luat-o vreodata. Am luat-o de buna credinta. Imi asum intreaga responsabilitate. Resimt mai multa durere si regrete decat va puteti imagina\'.

Concluziile raportului comandat la 15 iunie 2009 de Gordon Brown, succesorul lui Blair la Downing Street 10, erau asteptate, familiile celor 179 de soldati britanici morti in Irak amenintand cu urmarirea in justitie in cazul unei noi amanari. In 2009, cand reveneau in tara ultimii combatanti, Brown anuntase ca investigatiile vor dura un an.

Corbyn vrea acuzarea fostului premier

Publicarea oficiala a raportului a fost organizata intr-un centru de conferinte din fata Parlamentului, in prezenta familiilor militarilor decedati. Unii au in vedere sa foloseasca aceste concluzii pentru a-l da in judecata pe Tony Blair si chiar Verzii si aripa stanga a Partidului Laburist, inclusiv liderul actual Jeremy Corbyn, militeaza pentru ca Blair sa fie urmarit pentru \'complicitate la crime de razboi\'. Corbyn a acuzat liderii din acea epoca pentru \'minciuna\', remarca ce duce spre situatia lui actuala. Jeremy Corbyn este chemat sa demisioneze de 80% din deputatii laburisti din cauza slabei sale angajari pro-europene in campania contra Brexit, dar el se prevaleaza de mandatul pe care l-a primit din partea membrilor partidului. David Cameron, premierul conservator demisionar a cerut \'retinerea lectiilor din raport\' si a precizat ca \'ar fi fals sa conchidem ca Marea Britanie nu trebuie sa sustina SUA. Ar fi fals sa concluzionam ca o interventie armata nu poate fi incununata de succes\'.

Anii Blair

Tony Blair, reformist indarjit si energic, a fost unul dintre cei mai populari premieri britanici inainte de a-si vedea bilantul si reputatia iremediabil distruse de decizia de a angaja Marea Britanie in razboiul din Irak. Dupa 13 ani, interventia in Irak nu mai este iertata. Locatar in Downing Street 10 timp de zece ani, intre 1997 si 2007, campionul \'New Labour\' a reusit sa se faca ales de trei ori (1997, 2001 si 2005), intr-un climat de optimism si prosperitate economica. Charismatic, stralucitor, orator excelent, Anthony Charles Lynton Blair, nascut la 6 mai 1953 la Edinburgh intr-o familie burgheza, a ramas omul reformelor si al innoirii Partidului Laburist. El a preluat conducerea partidului in 1994 si l-a transformat total facand din aceasta formatiune de stanga un partid de centru si eurofil. In 1997, Partidul Laburist revine la putere dupa 18 ani de opozitie si Blair devine, la 43 d ani, cel mai tanar premier britanic dupa 1812. Om politic instinctiv care a vazut mondializarea ca pe o sansa, Tony Blair s-a vrut personificarea unei \'a treia cale\'. Anii Blair sunt cei ai independentei Bancii Angliei, ai unei mai mari autonomii pentru Scotia si Tara Galilor, ai pacii in Irlanda de Nord, ai uniunilor homosexuale si ai inaspririi legilor antiteroriste.

Atentatele din 11 septembrie 2001 au produs o turnura pentru relatiile internationale si pentru el, care s-a vrut un aliat indefectibil al SUA. A trimis soldati britanici pe front in Afganistan, in 2001 si apoi in Irak, in 2003. Anul trecut, Blair s-a scuzat pentru informatiile false oferite de serviciile secrete si pentru vietile pierdute – 179 de soldati britanici au murit in Irak – dar a afirmat ca nu regreta inlaturarea lui Saddam Hussein. Tony Blair a fost reales in 2005, dar bucuria a fost scurta. La 7 iulie 2005, Londra a fost lovita de atentatele care au facut 52 de morti. Doi ani mai tarziu, el a demisionat lasand locul fostului sau locotenent, Gordon Brown, dupa aceea si-a petrecut mare parte a timpului in strainatate. Multi ani a fost emisarul Cvartetului – UE, Rusia, SUA si ONU – pentru Orientul Mijlociu cu mandat (incheiat in 2015) de a incuraja dezvoltarea economiei si institutiilor palestiniene, in vederea stabilirii unui stat. 

Telefoane pentru toate buzunarele- Click aici comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 08 Iul 2016 - 05:34
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55625&titlu=Raport_zdrobitor__Britanicii_au_intrat_in_razboiul_din_Irak_pentru_un_pericol_fals