Van Groningen si Zamfir "croseteaza": unul pe dos, altul pe fata

     *  Cristi Danilet: "Perfectionarea magistratilor trebuie sa fie continua, iar specializari in domeniul bancar nu avem"
     *  Horatius Dumbrava: "Acest indemn cum ca ne pun la dispozitie specialisti nu isi are rostul"
       Deputatul Daniel Zamfir a reactionat ieri, public, la scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), trimitand doua sesizari, una ministrului Afacerilor Externe, Lazar Comanescu si cealalta presedintelui CSM, Mircea Aron

.
     Politicianul sustine: "Asa-zisul «apel» transmis de domnul van Groningen catre Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Institutul National al Magistraturii si celor 15 presedinti ai Curtilor de Apel conform caruia unele instante se pronunta impotriva legii, incalcand in acest fel drepturile legitime care afecteaza activitatea institutiilor de credit prin deciziile lor, constituie un atac fara precedent la ordinea constitutionala".
     Daca CPBR a preferat sa nu ofere presei aceasta scrisoare, reprezentantii Patronatului confirmandu-ne ca nu au transmis presei documentul, Daniel Zamfir a postat cele doua scrisori pe o retea de socializare.
     In expunerea transmisa reprezentantilor justitiei, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) a adus critici dure la adresa deciziilor din instante adoptate in favoarea clientilor bancari. Documentul citat arata ca, prin adoptarea anumitor decizii, "instantele procedeaza la o restrictionare a circulatiei capitalurilor, ceea ce contravine legislatiei comunitare europene, care trebuie aplicata cu prioritate fata de dreptul intern".
     De asemenea, bancherii propun sa ofere lectii reprezentantilor justitiei, punand la dispozitie "specialisti" din banci, ca sa-i "familiarizeze" pe reprezentantii puterii judecatoresti cu activitatea bancara. In scrisoare se arata: "Ne exprimam disponibilitatea de a va pune la dispozitie, in cadrul programelor de pregatire, specialisti din diverse zone de activitate ale institutiilor de credit, cu scopul de a familiariza reprezentantii puterii judecatoresti cu specificul si particularitatile produselor financiar bancare si a activitatii bancare in general (inclusiv din perspectiva mecanismelor prin care bancile obtin sursele de finantare pentru acordarea imprumuturilor in valuta)".
     Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecator si formator la Institutul National al Magistraturii (INM), ne-a declarat: "In urma cu 15 ani, ONG-urile si jurnalistii ne invatau cum e cu libertatea de exprimare. Daca nu am fi facut traininguri impreuna, si acum am fi avut jurnalisti condamnati la inchisoare.
     De pregatirea magistratilor se ocupa INM, care apeleaza la specialisti din diverse domenii. Nu e o rusine sa nu stim cum sa aplicam o lege, ci este o rusine sa nu recunoastem acest lucru. Eu cred ca perfectionarea magistratilor trebuie sa fie continua, iar specializari in domeniul bancar nu avem. Reprezentanti ai bancilor au mai organizat traininguri cu magistratii si imi amintesc ca avocatii au cerut si ei sa fie prezenti. Drept pentru care CSM a decis, anul trecut, sa fie invitati si ei, asa incat sa nu poata fi acuzat nimeni ca influenteaza magistratii. Cat timp e vorba de pregatire profesionala, orice ajutor e bine-venit".
     Pe de alta parte, Horatius Dumbrava, judecator, membru CSM, a declarat pentru Stirile Pro Tv: "Au mai fost astfel de solicitari, dar nu intr-o forma atat de categorica. Daca am chema bancile la astfel de pregatiri profesionale, ceea ce mi se pare exagerat, ar trebui sa chemam si asociatiile pentru protectia consumatorilor. Acest indemn cum ca ne pun la dispozitie specialisti nu isi are rostul".
     Daniel Zamfir sustine ca declaratiile semnate de Steven van Groningen, presedinte CPBR si CEO al Raiffeisen Bank, sunt surprinzatoare si revoltatoare: "Sunt declaratiile unui bancher, cetatean strain, care pune la indoiala deciziile instantelor romanesti, lucru de neacceptat intr-un stat democratic in care o astfel de imixtiune in activitatea instantelor de judecata trebuie sanctionata".
     In opinia deputatului Zamfir, afirmatiile domnului van Groningen reprezinta o forma de presiunea asupra instantelor de judecata care au pe rol sute de procese intre persoane fizice care au incheiat cu bancile din Romania contracte de imprumut in valuta.
     Politicianul sustine: "Acest apel al domnului van Groningen vine in contextul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte intr-o speta extrem de importanta in legatura cu inghetarea cursului. Nu este deloc intamplatoare reactia domnului van Groningen care cere practic judecatorilor sa aplice o practica unitara in materia litigiilor privind rambursarea creditelor in valuta, viitoarea decizie a Inaltei Curti urmand sa fie favorabila bancilor".
     Daniel Zamfir apreciaza ca ministrul Afacerilor Externe trebuie sa ia atitudine cu privire la scrisoarea CPBR si, daca e cazul, sa sanctioneze un astfel de derapaj.
     Intr-o alta scrisoare adresata presedintelui CSM pe aceeasi speta, politicianul liberal spune: "In apelul transmis de catre domnul van Groningen (...) sunt criticate deciziile judecatoresti care, in opinia reprezentantilor bancilor, au fost pronuntate impotriva legii, incalcand in acest fel drepturi legitime care afecteaza activitatea institutiilor de credit. (...) Avand in vedere ca de-a lungul timpului au existat situatii in care CSM a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu o serie de declaratii publice ale unor lideri politici sau ale altor persoane, care au vizat activitatea sistemului judiciar, fiind interpretate ca o imixtiune in actul de justitie, va rog sa precizati cum catalogati recentele declaratii ale lui Steven van Groningen si, totodata, daca in cazul de fata aceste declaratii sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar".
     Din Consiliul Patronatelor Bancare fac parte 5 banci: Raiffeisen Bank, Bancpost, Unicredit, BCR si ING Bank.   
Publicat de : ---
Data publicării: 13 Iul 2016 - 05:30
 

Link știre