Alesul poporului, patru ani de privilegii [1]

(adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Din 2012 si pana acum, parlamentarii au avut tot felul de cerinte, masina si telefon de serviciu, bani de benzina, diurna, indemnizatie de sedinta, decontari pentru deplasarile in strainatate ori pensii speciale in functie de mandate. Au fost si momente in care alesilor li s-a spus ca trebuie sa stranga punga, pentru ca nu mai sunt fonduri pentru deplasari sau bani pentru masinile de serviciu, dar nu au ramas fara solutie nici la aceasta problema.

Parlamentarii din Ilfov au cerut, de exemplu, sa primeasca si ei bani pentru cazare, desi dupa modificarea Statutului senatorilor si deputatilor si-au pierdut acest drept, pentru ca Parlamentul trebuia sa faca economie. Înainte de modificarea Statutului, alesii care locuiau langa Capitala primeau lunar 9.000 de lei pentru a sta la hotel, mai aproape de Parlament. În 2013, alesii aveau asigurat transportul si in perioada vacantei parlamentare. Cu toate acestea se plangeau ca nu au aceleasi privilegii pe care le-au avut in ultimii 24 de ani, de exemplu, cazarea la hotel, la care au renuntat cu greu si care costa enorm bugetul statului.

Tot in 2013, parlamentarii si-au facut cadou si un numar de 50 de masini Dacia Duster, care au costat peste 15.000 de euro fiecare si care au dotarile standard. Unii alesii erau multumiti de modificari, altii se gandeau la vechile masini Mercedes, care aveau un singur defect, dupa gusturile alesilor: erau prea vechi. Alesii au mai fost nevoiti sa reduca si din deplasarile cu avionul, de la doua pe saptamana, la una singura. Demitarii mergeau chiar si in teritoriu cu avionul, nu doar in deplasarile din strainatate. Dar acest lucru nu a tinut foarte mult, iar spre finalul anului au decis ca pot fi deplasari fara limita. În 2012 parlamentarii au facut deplasari de aproximativ 2,6 milioane de lei, iar in anul 2013 au facut o economie de un milion de lei, pentru ca au decis sa fie mai selectivi cu aprobarea deplasarilor in strainatate. Zilele de joi, vineri si sambata se deconteaza la diurna de deplasare in teritoriu, iar parlamentarii care au domiciliul in circumscriptia in care au fost alesi, nu primesc diurna. Acest lucru ar insemna o economie de patru milioane de lei pe an.

 

Platiti regeste pentru absente

Senatorii si deputatii romani au un salariu lunar in valoare de aproximativ 5.000 de lei, dar care poate creste daca parlamentarul are functii de conducere in comisii sau in Biroul Permanent. Indemnizatia se acorda indiferent daca demintarul vine la serviciu sau daca este la inchisoare. Alesii primesc si 10.000 de lei pe luna pentru amenajarea birourilor parlamentare, iar cei care nu sunt din Bucuresti au dreptul la o diurna de 100 de lei pentru fiecare zi pe care o petrec in Capitala. În 2015, parlamentarii au decis sa renunte la masini pentru deplasari in colegiu, urmand sa primeasca, in schimb, o suma forfetara de 1.400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport in colegiul in care au fost alesi. De asemenea, parlamentarii vor primi 4.600 de lei pentru cazare.

Parlamentarii beneficiaza si de pensii speciale, similare celor ale magistratilor, reprezentand 80% din indemnizatie, care pot ajunge la aproape 4.600 de lei pe luna. Daca nu mai sunt alesi, parlamentarii primesc trei salarii brute compensatorii. La finalul legislaturii trecute, in 2012, 60 de deputati si 11 senatori au solicitat acest ajutor, motivand ca nu au nicio sursa de venit.

 

588 de senatori si deputati au fost alesi in 2012 in Parlamentul Romaniei

 

Florin Iordache (PSD) va fi presedintele interimar al Camerei Deputatilor in ultima sesiune a Parlamentului ales in 2012

În actuala legislatura, care a inceput in 2012 si se va termina la finalul acestui an, alesii si-au votat pensii speciale, si-au facut o lege care sa ii fereasca de conflictere de interese, au avut grija si de pensiile alesilor locali si nu au lipsit din deplasarile pe mii de euro in strainatate. Înainte de vacanta, plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor a decis sa treaca prin vot o lege care arata ca e legala angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Alesii care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare inainte de 21 august 2013 nu mai pot fi acuzati de conflict de interese, dar decizia parlamentarilor a fost atacata la Curtea Constitutionala de catre 99 de alesi din partea PSD, UDMR, minoritati si un reprezentat din partea PNL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Iul 2016 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55754&titlu=_Alesul_poporului__patru_ani_de_privilegii