Iubire de caramida si mortar/ de Ziarul de duminica [1]

Autor: Ziarul de Duminica 11

.08.2016

Revista ?Timpul? va publica un Supliment-Omagiu dedicat memoriei Reginei Ana

Editia din luna august 2016 a revistei de cultura contemporana ?Timpul? va contine un Supliment special dedicat memoriei Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei.

?Regina Ana, alaturi de Majestatea Sa Regele Mihai I, ramane un simbol al rezistentei Monarhiei Romane in fata tuturor vicisitudinilor istorice, si a reprezentat, totodata, un exemplu de daruire, de pastratoare a valorilor traditiei marcate de primele Regine ale Romaniei. Majestatea Sa a transformat, de-a lungul vietii, vocatia in destin, fiindu-i un necontenit sprijin Regelui si raportandu-se la Romania ca la propria Tara si la romani ca la poporul sau. Istoria va consemna maretia unei Regine care s-a remarcat, cu demnitate, prin modestie si decenta, prin rezistenta si prin dragoste de oameni.?

In Suplimentul special dedicat memoriei Majestatii Sale Regina Ana, primul proiect publicistic de acest gen, vor semna texte de evocare personalitati culturale, membri ai corpului academic, jurnalisti, specialisti in istorie si stiinte politice. Acesta va fi distribuit impreuna cu revista de cultura contemporana ?Timpul?  si va putea fi gasit, incepand cu data de 25 august, in reteaua de distributie Inmedio, retelele de librarii Humanitas, Carturesti (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov) si Librarium (Timisoara, Cluj si Iasi) si in format digital pe elefant.ro.

 

Gaudeamus Litoral 2016 ? si targurile de carte merg la mare

In perioada 11 -15 august 2016, in Piateta Perla din Mamaia, cititorii aflati in vacanta la malul marii sunt asteptati la Targul GAUDEAMUS Litoral, editia a VIII-a (foto 1).  

Peste 100 de evenimente intr-unul singur, un nou amplasament mai accesibil si o oferta editoriala generoasa sunt doar trei dintre motivele pentru care cititorii aflati in vacanta la malul marii sunt asteptati la Targ. Evenimentul, componenta a Caravanei GAUDEAMUS, este organizat de Radio Romania, prin Centrul Cultural Media Radio Romania si Radio Constanta. Zilnic, intre orele 15.00 si 23.00, o mare de carti si un program dens si variat de evenimente ii asteapta pe turisti si pe constantenii iubitori de carte pentru o doza estivala de cultura. Deschiderea oficiala a targului va avea loc joi, 11august, la ora 17.00, in cadrul unei ceremonii speciale, organizate de Radio Constanta cu sprijinul Fortelor Navale, al Clubului Nautic Roman si al Teatrului de Stat Constanta. In acordurile Muzicii Militare a Fortelor Navale, 9 veliere vor aduce la tarm carti-simbol pe care actorii de la Teatrul de Stat, imbracati in costume de epoca, le vor prelua si le vor aduce la pavilionul GAUDEAMUS din Piateta Perla. Presedintele de onoare al acestei editii va fi prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, presedintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor si profesor la Universitatea Ovidius din Constanta.

Cu prilejul targului, vor fi reluate si cateva proiecte traditionale, initiate si derulate de Radio Romania: campania de donatii ?Cartile se intorc acasa? si Politia GAUDEAMUS. Nu vor lipsi nici Tombola GAUDEAMUS derulata pe baza buletinelor de Vot al Publicului sau concursul Miss Lectura adresat celor mai frumoase vizitatoare. Pentru al doilea an consecutiv, Premiul Tombolei GAUDEAMUS va fi oferit de Regional Air Services ?Aeroportul Tuzla si va consta intr-un zbor de 30 de minute deasupra litoralului romanesc, de pe Aeroportul Tuzla, pe care castigatorul o poate filma si/sau fotografia.

 

Expozitia ?Gradina cu ingeri? a Silviei Radu la sediul ICR Lisabona

Joi, 18 august 2016, ora 19.30, la sediul sau din Alfama (Rua do Bar?o nr. 10), Institutul Cultural Roman de la Lisabona organizeaza vernisajul expozitiei ?Gradina cu ingeri?, alcatuita din lucrarile artistei Silvia Radu (foto 2).

Expozitia cuprinde lucrari de sculptura, ceramica si pictura din toate etapele si ariile stilistice ale artistei. Arta Silviei Radu, personalitate marcanta a artei romanesti din ultimele decenii, s-a diversificat permanent pe parcursul indelungatei sale activitati, capatand noi valente in ordine tematica si sporindu-si rafinamentul si maiestria tehnica. Expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 23 septembrie 2016, de luni pana vineri, in intervalul orar 10.00-17.00.

Silvia Radu si-a dedicat viata artei timp de peste patru decenii, realizand numeroase expozitii personale in tara si strainatate. Expozitia va fi o antologie din creatia recenta (pictura) a artistei, la care se adauga si cateva lucrari din seria celebrilor sai ?Ingeri?.

Alexandre Nobre Pais, cercetator, critic de arta, istoric si curator la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, va sustine o prezentare a lucrarilor Silviei Radu si va realiza o vizita ghidata a expozitiei.

 

Romania la Targul International de Arte si Mestesuguri de la Ierusalim

In perioada 15-27 august 2016, la Mitchell Garden, Amfiteatrul ?Merrill Hassenfeld? din ?Sultan´s Pool? si Centrul de arte si mestesuguri ?Khutsot Hayotser? din Ierusalim, va avea loc Targul International de Arte si Mestesuguri, organizat de Primaria din Ierusalim (foto 3).

In cadrul evenimentului, Romania va fi reprezentata de un stand national organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Tel Aviv. La stand vor fi prezenti din Romania: Ema Hagiu, artist plastic, Filomela Tistere, artist popular si instructor la Scoala Populara de Arta din Targu Jiu, Antonio Andrusceac si Andreea Madalina Draghescu.

Pe parcursul desfasurarii targului, Ema Hagiu va realiza demonstratii de pictura pe sticla, iar Filomela Tistere va realiza demonstratii ale tehnicilor traditionale de tesut covoare de Tismana.

Alaturi de artistii romani, vor participa cu standuri nationale creatori de arta populara traditionala din Uzbekistan, Ucraina, El Salvador, Uruguay, Ecuador, Argentina, Armenia, Bolivia, Brazilia, Guatemala, Ghana Germania, Africa de Sud, India, Ungaria, Zimbabwe,  Turkmenistan, Madagascar, Macedonia, Mexic, China, Sri Lanka, Peru, Cehia, Chile, Coreea de Sud, Kargazstan, Kenya, Rusia si Israel.

Targul International de Arte si Mestesuguri de la Ierusalim este cel mai mare eveniment de profil din Israel, reunind la fiecare editie peste 200 de artisti din Israel si din strainatate, care prezinta obiecte de artizanat realizate in tehnici diverse, de la cele traditionale pana la tehnologii contemporane de manufacturare, serii mici sau unicate. De asemenea, in cadrul targului au loc demonstratii de lucru, workshop-uri, spectacole de teatru neconventional, dans, concerte de muzica israeliana, precum si un targ international culinar. Evenimentul se bucura de mare interes din partea publicului israelian, fiind vizitat, la fiecare editie, de aproximativ 100.000 de persoane.

 

Concursul National de Dramaturgie Yorick ? ?Valentin Nicolau?

Revista Yorick lanseaza cea de-a patra editie a Concursului National de Dramaturgie Yorick ? ?Valentin Nicolau?, care se va desfasura in perioada 1-31 august (foto 4). Juriul neditiei din acest an este format din regizorul Victor Ioan Frunza, actorul Andrei  Hutulea si ncriticul de teatru Monica Andronescu, redactor-sef al revisteinYorick. Concursul se va finaliza cu o Gala a Dramaturgiei Romanesti, care se va desfasura in luna octombrie. Vor fi oferite trei premii in bani. De asemenea, Premiul YorickPentru Cea Mai Buna Piesa a Anului va consta intr-un spectacol-lectura si in publicarea textului involum.

REGULAMENT de participare:

Autorii vor trimite piesele de pe o adresa de e-mail fictiva, pana la data de 31 august, la adresa monica.andronescu@nemira.ro, intr-un exemplar nesemnat, cu un motto scurt pe pagina de titlu, care va servi apoi drept element de identificare a autorului. Tema si dimensiunile sunt la alegere. Nu se pot inscrie la concurs dramatizari, piese publicate sau reprezentate.
Juriul va anunta piesele finaliste pe 1 octombrie 2016, urmand ca premiile sa fie anuntate in cadrul Galei a carei data va fi anuntata din timp.

ConcursulNational de Dramaturgie ?Valentin Nicolau? este o competitie initiata de RevistaYorick in anul 2013, menita sa sprijine si sa promoveze dramaturgia contemporana autohtona, sa faciliteze drumul ei catre scena si sa dezvolte un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

MarelePremiu ?Valentin Nicolau? a fost castigat in 2015 de dramaturgul Radu Popescu, pentru piesa ?Cadranul Plus Plus?, care a fost tiparita in volum, la Editura Nemira.

 

Expozitia ?Spitale disparute ale Bucurestiului?, la Spitalul Clinic Filantropia

Pana la 30 octombrie 2016, in curtea Spitalului Clinic Filantropia (Bulevardul Ion Mihalache nr. 11), primul spital modern civil din Romania si cea mai veche clinica de obstetrica si ginecologie din tara, infiintata in anul 1813, poate fi vizitata expozitia ?Spitale disparute ale Bucurestiului? (foto 5).

Expozitia este organizata de Fundatia Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti impreuna cu Muzeul Municipiului Bucuresti. ?Spitale disparute ale Bucurestiului? ofera o privire asupra activitatii spitalelor bucurestene a caror functionare a fost sistata ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, a demolarilor si restructurarilor din perioada comunista, sau a lipsei de finantare si a proceselor de retrocedare din perioada postdecembrista. Din secolul al XVIII-lea pana in prezent, spitalele bucurestene au asistat in mod decisiv la dezvoltarea orasului, venind in intampinarea nevoilor cetatenilor. Astfel, Spitalul Pantelimon a fost ridicat pentru a face fata epidemiilor de ciuma si lingoare ce loveau populatia, Spitalul Brancovenesc a aparut ca un spital pentru nevoiasi, ?spre mangaierea celor in lipsuri si nevoi? , Spitalul Marcuta, pentru a oferi ?smintitilor? un tratament medical, ?cu blandete si rabdare?, iar primul Spital de Urgenta, pentru a asigura ajutor, in cadrul Societatii de Salvare, oricand si pentru oricine era nevoie.

O parte dintre primele spitale din Capitala au strabatut un lung drum peste secole, cunoscand modernizari si dezvoltari succesive. Altele, insa, nu au depasit bariera timpului, trecand in uitare contributii remarcabile la modernizarea medicinei in Romania, alaturi de cladirile de mare valoare arhitecturala ce le-au gazduit activitatea, pentru a face loc altor edificii in pas cu cerintele vremurilor. Altele au ramas in ruina si degradare, asemeni unor bolnavi deveniti incurabili.

Personalitati de o inalta conduita profesionala si calitate umana, precum Psihiatrul Alexandru Sutu, fratii Mina si Nicolae Minovici sau Academicianul Prof Dr Nicolae Cajal, si-au legat destinele de aceste institutii, aducandu-le activitatea de cercetare si de ingrijire a bolnavilor la nivelul standardelor europene ale vremii. Multe dintre aceste spitale disparute reprezinta ctitorii ale unor personalitati marcante in istoria orasului, precum Safta Brancoveanu, Grigore al II-lea Ghica sau Alexandru Moruzi.

 

Bratislava: spectacol stradal al teatrului bucurestean ?Masca?

Duminica, 21 august 2016, in Piata Centrala din Bratislava (Primaciálne námestie, 814 99 Bratislava), Institutul Cultural de Roman de la Praga impreuna cu Ambasada Romaniei in Republica Slovaca va invita la spectacolul ?Zidul? al teatrului ?Masca? (foto 6). 

Stilul unic de interpretare al actorilor de la teatrul Masca ofera publicului un spectacol realizat in tehnica statuilor vivante, cu o poveste tulburatoare. Este prezentata povestea de viata a doi tineri indragostiti, aflati in lupta cu vremurile ostile si cu ei insisi. Prinsi in imbratisarea nemiloasa a Zidului, El si Ea isi traiesc viata cu gandul evadarii si o incearca mereu, in fiecare clipa, in fiecare gand. Izbutesc de fiecare data sa faca niste pasi, dar imediat victoria lor se transforma intr-un esec, Zidul cuprinzandu-i din nou in incercarea lui nemiloasa de a-i trasnforma in caramida si mortar. Ce nu le poate lua Zidul este propria lor putere de a trai, propria lor putere de a iubi, de a spera si de a gandi.

Interpretarea celor doi actori, Cristina Panait si Eugen Fetescu, poate fi asemuita unui balet subacvatic de o stranie frumusete. Regia si scenariul au fost concepute de fondatorul tetrului ?Masca?, actorul Mihai Malaimare.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Aug 2016 - 05:59
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55956&titlu=Iubire_de_caramida_si_mortar/_de_Ziarul_de_duminica