O toamna fierbinte electorala

     * Intorsi din vacanta, parlamentarii trebuie sa decida in cazul mai multor legi lasate in asteptare in vara
     * Ialomitianu: "Ne dorim mai multa seriozitate din partea bancilor"
       Prima zi de toamna i-a readus la lucru (cel putin teoretic) pe parlamentari

.
     Vacanta s-a terminat si politicienii se intorc, de astazi, in Parlament, ca sa dezbata si sa voteze noi legi care vor sta la baza functionarii tarii noastre.
     Este o toamna speciala pentru doamnele si domnii parlamentari si, de ce nu, si pentru romani.
     Este toamna dinaintea alegerilor, iar politicienii cel mai probabil ca vor face tot posibilul sa iasa in evidenta si sa adopte cat mai multe legi care sa vina in ajutorul electoratului.
     Pe masa parlamentarilor se afla deja cateva proiecte legislative care s-au tot lasat asteptate, unele dintre ele, care transpun directive europene, atragand chiar notificari ale CE pentru faptul ca nu au fost adoptate.
     Una dintre cele mai asteptate initiative legislative este cea care vizeaza conversia creditelor acordate in valuta.
     Inainte de vacanta, parlamentarii au promis sa reia discutiile pe marginea proiectului de conversie, abandonate la Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, care este for decizional.
     Este vorba despre initiativa legislativa a deputatului PSD Ana Birchall, care a depus, inca din anul 2014, un proiect de lege ce vizeaza conversia creditelor contractate in valuta.
     Textul de lege sustine conversia imprumuturilor luate in CHF la o valoare determinata ca medie aritmetica a cursurilor medii lunare din luna acordarii creditului pana la momentul conversiei.
     Acesta, insa, a fost amendat de deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, care a promovat Legea darii in plata. Amendamentul depus la initiativa doamnei Birchall presupune conversia imprumuturilor in CHF la cursul istoric.
     Deputatul liberal Gheorghe Ialomitianu este de parere ca ar mai fi necesara o intalnire cu bancherii si cu reprezentantii BNR pe tema conversiei, pentru ca lucrurile sa fie foarte clare.
     Domnia sa ne-a spus: "Este cazul sa luam o decizie si nu mai vrem un joc de-a soarecele si pisica. Am chemat bancile la Parlament si la dezbaterile pe Legea darii in plata si dupa aceea au atacat legea la Curtea Constitutionala. Nu dorim sa se intample acelasi lucru si acum, ne dorim mai multa seriozitate din partea bancilor. Nu mai este cazul ca aceste institutii sa castige mult si sa nu-si asume niciun risc".
     Printre altele, domnul Ialomitianu este de parere ca parlamentarii ar trebui sa discute si cu oficialii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pe tema RCA.
     Parlamentarul ne-a mai spus ca va fi luat in discutie si subiectul numirii unui viceguvernator la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
     Potrivit surselor noastre, un alt proiect care asteapta sa fie aprobat este cel care reglementeaza Ordonanta de infiintare a Centrului pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB).
     Aceasta entitate s-a pronuntat intr-un numar de sapte dosare, din luna martie si pana la finalul lunii iunie, deciziile specialistilor fiind agreate de cele doua parti si puse in aplicare, dupa cum au anuntat reprezentantii CSALB.
     Directiva 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala pana la data de 21 martie anul curent, insa nu s-a intamplat acest lucru, desi, in urma cu cateva luni, era prevazuta transpunerea reglementarilor europene prin Ordonanta de Urgenta, pentru evitarea declansarii procedurii de infringement de catre CE. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avizat deja proiectul privind transpunerea Directivei 17/2014. In aceste conditii, cel mai probabil ca parlamentarii vor relua discutiile pe marginea acestei initiative legislative intocmita de ANPC.
     Politicienii spun ca urmeaza sa ia in discutie si propunerea de trecere a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) din subordinea Guvernului in cea a Parlamentului. Proiectul de lege a fost depusa in aprilie la Camera Deputatilor spre avizare, de catre deputatul PNL Razvan Mironescu, unul dintre semnatarii documentului fiind deputatul Daniel Catalin Zamfir, care a promovat Legea darii in plata. Initiativa legislativa a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ si a fost avizat negativ de Consiliul Economic si Social.
     Nu doar in domeniul financiar avem proiecte de lege care asteapta sa fie adoptate.
     Unul dintre sectoarele in care am fost deja notificati de Comisia Europeana pentru neimplementarea Directivei din domeniu este cel al tutunului.
     Procesul legislativ de transpunere a Directivei Tutunului, care ar fi trebuit transpusa si la noi inca din luna mai, se deruleaza pe doua cai paralele - atat in Parlament, cat si la Ministerul Sanatatii (MS) - avand loc discutii pe marginea initiativei legislative in cadrul ambelor institutii. Acelasi proiect de act normativ se afla in dezbatere la Comisiile de Specialitate din Camera Deputatilor - care este for decizional -, dar si la MS, care a elaborat un proiect de Ordonanta ce urmeaza sa fie aprobat de Guvern. In aceste conditii, industria de profil este bulversata, solicitand, printre altele, o lege clara si predictibila publicata in Monitorul Oficial, norme de aplicare a acesteia si un timp rezonabil pentru conformarea productiei.
     Deputatul Gheorghe Ialomitianu considera ca producatorii de tutun au dreptate solicitand un termen pentru adaptarea productiei la noile reglementari.
     Domnia sa ne-a spus ca, saptamana viitoare, va depune un proiect legislativ la Parlament care prevede ca toate cheltuielile facute de companii pentru pregatirea fortei de munca (acordarea de burse scolare, donarea de echipamente etc.) sa fie deductibile si scutite de TVA.
     Cu siguranta ca nu va fi singura initiativa legislativa din aceasta toamna fierbinte...   
Publicat de : ---
Data publicării: 01 Sep 2016 - 05:12
 

Link știre