Victoria legii asupra Bancii Nationale a Romaniei

     * Banca Centrala a decis sa publice veniturile conducerii, dupa noua luni de cand ziarul BURSA a cerut explicatii pe subiect
     * Cititor BURSA, catre Mugur Isarescu: "Cand ati incalcat legea - inainte de publicarea veniturilor sau acum, ca le-ati publicat?"
       Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut un pas catre intrarea in legalitate, anuntand, ieri, ca membrii conducerii isi vor publica veniturile anuale in declaratiile de avere

.
     "Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis ca, incepand cu proxima publicare, declaratiile de avere ale membrilor CA prezente pe website-ul institutiei sa cuprinda veniturile anuale in forma neanonimizata", a anuntat, ieri, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al bancii.
     Oficialul BNR a mentionat, in cadrul briefingului de presa de ieri, raspunzand unei intrebari, ca, anul trecut, venitul mediu lunar (care include salariul net, indemnizatia de conducere, alte drepturi banesti si suma incasata din participarea la profit) a fost de circa 16.000 de euro.
     Decizia anuntata de Banca Nationala a Romaniei vine la circa noua luni de la solicitarea ziarului BURSA transmisa BNR in care intrebam in baza carei legi conducerea Bancii Centrale nu-si publica veniturile obtinute de la institutie in declaratiile de avere, asa cum cere legea.
     La vremea respectiva, directia de comunicare a BNR ne-a transmis ca executivul Bancii Centrale nu este obligat de lege sa-si faca publice veniturile, desi legea nr.176/2010 stabileste explicit, la Articolul 1, punctul 35, ca "guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administratie, angajatii cu functii de conducere ai Bancii Nationale a Romaniei, precum si personalul din conducerea bancilor la care statul este actionar majoritar sau semnificativ au obligatia declararii averii si intereselor".
     In mai multe ocazii, BNR a invocat acte normative si reglementari europene din combinatia carora rezulta ca nu ar fi obligata sa publice salariile conducerii, interpretare opusa Legii ANI, care afirma contrariul.
     Dan Suciu a reiterat, ieri, ca BNR respecta si a respectat intotdeauna legea, mentionand: "Au fost comentarii ca BNR nu respecta Legea ANI. Respectam complet Legea ANI, pentru ca aceste declaratii de avere, inclusiv ale directorilor sau ale directorilor adjuncti, pentru care acum stim grila de evolutie a salariilor nete, sunt prezentate ANI in formula completa. Agentia poate face, daca considera necesar, verificarile de rigoare".
     In luna ianuarie, ziarul BURSA a intrebat si Agentia Nationala de Integritate daca exista vreun protocol incheiat intre BNR si ANI potrivit caruia membrii CA ai BNR nu isi publica veniturile din salarii.
     In loc sa ne raspunda punctual, ANI ne-a transmis o intreaga lista de articole de lege, din care putem deduce ca este posibila anonimizarea adresei imobilelor declarate, a codului numeric personal, precum si a semnaturii. Nici pomeneala de anonimizarea veniturilor din salarii.
     In plus, ANI ne-a transmis ca poate dezvolta relatii de colaborare prin incheierea de protocoale cu entitati din tara sau din strainatate pentru indeplinirea "scopului Agentiei de asigurarea integritatii in exercitarea demnitatilor si functiilor publice si prevenirea coruptiei institutionale, prin exercitarea de responsabilitati in evaluarea declaratiilor de avere, a datelor si informatiilor privind averea, precum si a modificarilor patrimoniale intervenite, a incompatibilitatilor si a conflictelor de interese potentiale in care se pot afla persoanele prevazute la art. 1, pe perioada indeplinirii functiilor si demnitatilor publice".
     In luna aprilie a anului trecut, averea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu era in atentia Agentiei Nationale de Integritate (ANI), in urma unei sesizari facute de Asociatia Parakletos.
     In luna mai a acestui an, deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir a cerut oficial Agentiei Nationale de Integritate (ANI) lamuriri in legatura cu temeiul legal in baza caruia a fost luata decizia nepublicarii, in declaratiile de avere, a informatiilor referitoare la veniturile angajatilor din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In cadrul scrisorii parlamentarului se arata: "Veniturile angajatilor acestei institutii nu sunt publice, informatiile respective fiind anonimizate. Aceasta realitate este confirmata de catre BNR, prin vocea domnului Dan Suciu, purtator de cuvant, dar si de catre un fost Presedinte al ANI, domnul Horia Georgescu, ambii sustinand ca aceasta decizie a fost luata cu mult timp in urma printr-o intelegere intre conducerile celor doua institutii. Conform prevederilor legale, persoanele care ocupa functii si demnitati publice, fara exceptie, sunt obligate sa-si publice veniturile in declaratia de avere".
     Recent, Horia Georgescu, fost sef al ANI, a precizat, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca au existat prevederi legale clare care "au impus Agentiei Nationale de Integritate anonimizarea veniturilor Guvernatorului BNR si a altor categorii de functii din institutie".
     Domnia sa precizeaza: "La momentul publicarii acestora, au fost invocate considerente legale valide referitoare la transparenta veniturilor, in sensul riscurilor privind afisarea cuantumului, aplicabila Bancilor Centrale din Uniunea Europeana asa cum au fost validate de Romania prin tratatele de aderare si legislatie incidenta. Aceste prevederi ratificate de Romania au prioritate in aplicare, raportat la legislatia nationala a unui stat membru, BNR fiind singura institutie din Romania care poate beneficia de acest privilegiu legislativ".
     In scrisoarea transmisa ANI, deputatul Zamfir preciza: "Consider ca invocarea art. 130 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene pentru fundamentarea deciziei de anonimizare a veniturilor aferente activitatii in Banca Nationala a Romaniei nu se sustine, avand in vedere faptul ca prevederea se refera la respectarea principiului independentei institutiei in raport cu alte entitati si, in niciun caz, nu poate fi interpretata in sensul ascunderii veniturilor obtinute".
     Despre colaborarea dintre BNR si ANI, Adrain Vasilescu, ne-a vorbit anul trecut, la vremea respectiva domnia sa ocupand functia de consilier al Guvernatorului Mugur Isarescu. Domnul Vasilsecu ne-a spus ca oficialii Bancii Nationale a Romaniei incalca trei legi ca sa respecte Ghidul Agentiei Nationale de Integritate ce prevede modul in care trebuie completate declaratiile de avere. Afirmatiile domniei sale veneau in contextul in care se discuta pe marginea creditului pe care seful BNR l-a avut la Volksbank si a diferentelor ce apareau in declaratiile sale de avere, pe subiect.
     Ulterior, ca raspuns la aceste afirmatii, reprezentantii ANI ne-au spus ca dialogul cu BNR s-a realizat cu respectarea cadrului normativ care reglementeaza fluxul informational oficial inter-institutional.
     Separat de aceste declaratii si sesizari, au avut loc, in acest an, mai multe evenimente care au pus BNR intr-o lumina proasta - scandalul pe marginea Legii Darii in Plata, din care BNR si sistemul bancar au iesit sifonate, retinerea fostului vice-guvernator Bogdan Olteanu, atacurile analistului Lucian Isar, scaderea dramatica a increderii populatiei in banci.
     Fostul bancher Lucian Isar l-a contrazis pe Mugur Isarescu in mai multe ocazii, acuzandu-l, initial, ca-si ascunde veniturile si, ulterior, ca nu spune adevarul in legatura cu sumele de bani pe care le incaseaza de la BNR. "Declaratia de avere de la ANI, in momentul in care va fi facuta publica, cum cere legea din Romania, va demonstra ca veniturile lunare ale Guvernatorului Isarescu sunt de aproape 40.000 de euro lunar. Acestea cuprind salariul de baza, indemnizatii, bonusuri fixe, bonusuri exceptionale, diurne fenomenale, sporuri, pensie (drept constitutional)", a scris, recent, Lucian Isar.
     Pe site-ul ziarului BURSA, cititorii au cerut in mai multe ocazii conducerii BNR sa-si publice veniturile.
     Printre opiniile postate la articolele BURSA se regasesc afirmatii conform carora legea in baza careia veniturile din BNR ar trebui publicate este "interpretata elitist", ceea ce "inseamna nerespectarea legii, fara nicio exagerare". Unul dintre cititori afirma ca Banca Nationala se situeaza intr-o zona disputabila a interpretarii legii.
     Probabil ca sub toata aceasta presiune, Guvernatorul Mugur Isarescu a cedat si a coborat o treapta de pe "piedestalul" sau, ca sa ne spuna ce salariu are.
     La inceputul lunii august, Mugur Isarescu a dezvaluit presei salariul net si indemnizatia de conducere, care se ridica, in total, la 13.601 euro. Atunci, Guvernatorul Isarescu nu a pomenit nimic despre bonusurile pe care le-a luat in ultimii ani, desi analistul Lucian Isar l-a acuzat ca a incasat zeci de mii de euro in perioada de criza.
     Reactiile nu au intarziat sa apara dupa ce, ieri, BNR a anuntat ca va publica veniturile conducerii.
     Unul dintre cititorii ziarului BURSA a postat urmatoarea opinie, la articolul "Dan Suciu: «Venitul mediu lunar al guvernatorului Isarescu din 2015 - circa 16.000 euro»": "«Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis publicarea salariilor membrilor conducerii executive si a grilelor salariale aferente directorilor din banca». Pana acum, atat domnul Isarescu, cat si domnul Vasilescu sustineau cu tarie ca legea nu le permite sa publice salariile membrilor conducerii BNR. Acum constat ca le-au publicat, desi legea nu s-a schimbat! Si acum intrebare pentru domnul Isarescu: «Cand ati incalcat legea - inainte de publicare sau acum, ca le-ati publicat? Pentru ca in una din variante ceea ce ati facut se numeste ABUZ!»".
      BNR publica doar grilele de salarizare ale directorilor si sefilor de servicii
     Guvernatorul Mugur Isarescu are un salariu lunar net de 42.727 lei si o indemnizatie lunara de membru al Consiliului de Administratie de 18.476 lei, potrivit datelor publicate, ieri, pe site-ul BNR.
     Acestea arata ca prim-viceguvernatorul Bancii Centrale Florin Georgescu are un salariu net de 40.430 lei si o indemnizatie de conducere de 18.313 lei.
     Liviu Voinea, viceguvernator, primeste in fiecare luna 37.764 lei din slariu si 17.103 lei (indemnizatie).
     In plus fata de salariul lunar si indemnizatia de conducere, sefii BNR mai pot incasa anual si alte venituri, dupa cum urmeaza: indemnizatie de vacanta - 100% din salariul net lunar; alte drepturi banesti de maximum 1,6 salarii nete lunare si o suma din fondul de participare a salariatilor la profit - in functie de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor legale, fara a se depasi un salariu net lunar, conform informatiilor BNR.
     Acestea arata ca, "la incetarea contractului individual de munca, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii Bancii Nationale a Romaniei beneficiaza de o indemnizatie de pensionare, egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum sase ani in cadrul bancii, anterior indeplinirii conditiilor legale de incetare a contractului individual de munca".
     In cazul salariatilor care au lucrat in Banca Nationala a Romaniei mai putin de 6 ani, fara intrerupere, anterior indeplinirii conditiilor de incetare a contractului individual de munca, indemnizatia de pensionare se acorda, diferentiat, astfel: pentru 5 ani - 10 salarii; pentru 4 ani - 8 salarii; pentru 3 ani - 6 salarii.
     Dan Suciu a mentionat: "Membrii Consiliului de administratie nu beneficiaza de bonus de performanta, acestea acordandu-se cu caracter exceptional doar altor angajati cu merite deosebite. De asemenea, conducerea executiva nu este remunerata, ca de altfel nici ceilalti membri ai comitetelor legal constituite la nivelul BNR, pentru conducerea sau participarea la sedintele acestor organisme de analiza si decizie (Comitetul de Politica Monetara, Comitetul de Supraveghere, Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale, Comitetul de pregatire a trecerii la euro, Comitetul de Audit etc.)".
     Conform domniei sale, drepturile salariale mentionate (cu exceptia indemnizatiilor lunare de participare la CA) sunt acordate tuturor salariatilor bancii, in baza prevederilor legale.
     Membrii conducerii neexecutive, respectiv Marin Dinu, Daniel Daianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu, primesc o indemnizatie neta lunara de membru al Consiliului de administratie in valoare de 17.103 lei.
     Referitor la alte venituri incasate de persoanele cu functie neexecutiva, BNR mentioneaza: "Acestia pot beneficia si de alte venituri conform legii. In anul 2015, membrii neexecutivi au primit fiecare o suma echivalenta cu o indemnizatie neta".
     Pentru alti salariati cu functii de conducere (director, director adjunct, sef serviciu) BNR publica doar grilele standard ale salariilor nete lunare, cu specificarea limitelor minime si maxime.
     Conform acestora, un director din Centrala Bancii Nationale a Romaniei
     Primeste lunar un salariu net cuprins intre 7.821 lei si 31.062 lei, dalariul unui director adjunct din Centrala se incadreaza in llimitele 6.414 - 22.427 lei, iar un sef serviciu are intre 5.261 lei si 14.667 lei.
     Directorii si sefii de servicii din structurile teritoriale ale BNR primesc lunar salarii nete cuprinse intre 6.414 lei si 15.347 lei, respectiv 5.261 lei si 9.218 lei.
     In plus fata de veniturile enumerate mai sus, salariatii bancii pot primi bonus de performanta anual, acordat in functie de rezultatele obtinute in urma evaluarii performantei profesionale, in cuantum situat intre 25% si100% din salariul lunar.
     Mugur Isarescu a spus, la inceputul lunii august, ca se opune publicarii salariilor directorilor din banca centrala, avand in vedere ca acestia lucreaza intr-o piata internationala si ca trebuie platiti concurential cu cei din alte tari.
     "Eu, personal, am sa ma opun si am sa votez impotriva publicarii salariilor directorilor".
     Din declaratiile de ieri ale lui Dan Suciu, purtatorul sau de cuvant, reiese ca seful BNR si-a mentinut pozitia in Consiliul de Administratie. Cu toate acestea, CA a hotarat publicarea grilelor de salaraizare in cazul directorilor, directorilor adjuncti si sefilor de servicii.
     In cadrul declaratiei de ieri, Dan Suciu a tinut sa precizeze: "Veniturile salariale sunt realizate din surse proprii ale BNR, nu bugetare, iar politica salariala este decisa, conform prevederilor art.33 din Legea nr. 312/2004, de Consiliul de Administratie. In ultimii zece ani, ca urmare a deciziilor CA, veniturile brute ale conducerii executive au crescut intr-un ritm inferior ratei inflatiei. Variatiile semnificative in ceea ce priveste veniturile nete au survenit ca urmare a modificarilor fiscale de impact major (cum au fost reducerea impozitarii pe venit ca urmare a introducerii cotei unice de 16% in anul 2005 si a reducerii contributiilor sociale ca urmare a plafonarii CAS in 2011)".
     Incepand cu ieri, 1 septembrie, pe site-ul BNR sunt publicate informatii legate de politica salariala din Banca Nationala a Romaniei, informatiile fiind actualizate anual.
      BNR va publica minutele sedintelor Consiliului de Administratie
     Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, in data de 27 august 2016, modalitatea in care vor fi facute publice minutele sedintelor de politica monetara si veniturile salariale ale conducerii executive.
     Astfel, incepand cu sedinta CA al BNR din 30 septembrie 2016, va fi publicata pe site-ul bancii, dupa fiecare sedinta de politica monetara a Consiliului, in termen de sapte zile calendaristice, sinteza deliberarilor privind adoptarea deciziilor de politica monetara. Minuta are ca scop cunoasterea de catre public a ratiunilor si datelor economice luate in considerare la fundamentarea deciziilor de politica monetara si va include scorul votului, fara atribuirea nominala a acestuia. 

 link: PUTEM DORMI LINISTIȚI
 BNR are raspunsuri pentru diferenta dintre cifrele sale si cele ale ANI
 
Publicat de : ---
Data publicării: 02 Sep 2016 - 05:32
 

Link știre