Cat de corupt este regimul din Romania?

     
     Teribil de corupt

. Problema este cat anume. Iar intrebarea poate primi doua raspunsuri. Unul este cel conventional. Ne uitam in studiile si clasamentele internationale. Sunt facute de experti, se bazeaza pe metodologii testate riguros.
     Iata, de exemplu, ultimul Index al Perceptiei Coruptiei (2015), publicat de Transparency International. Dezastruos. Romania este pe locul 58. Mai corupta decat Arabia Saudita (48) sau Indonezia (56), si la egalitate cu Grecia. Avem un scor apropiat de Lesotho (61), o tara in care un sfert din populatie este infectata cu SIDA si care detine recordul mondial la frecventa violurilor.
     In ultimul Index al Democratiei (2015), Romania este pe locul 59. Sub Tunisia (57), Ghana (53) sau Surinam (56). In Indexul Libertatii Economice (2016), publicat de Wall Street Journal si de Heritage Foundation, Romania (57) are o pozitie mai proasta decat Peru (47), Armenia (52) sau Bulgaria (55).
     Insa eu am sa va propun acum un mod nou de a ne uita la aceasta problema. Asa ca este timpul pentru putina teorie...
     Clasificarea regimurilor a fost intotdeauna o chestiune importanta. Filozofia politica greaca facea deosebirea intre doua tipuri de regimuri: sanatoase si corupte. Distinctia, chiar daca pare vaga, este in realitate foarte precisa. Vechii greci stiau bine la ce faceau referire. Un regim corupt, spre exemplu, este regimul in care conducatorii conduc in interesul propriu, nu in cel al alegatorilor. Pe baza unor asemenea criterii ei au facut deosebirea (de pilda) intre aristocratie si oligarhie. Ambele sunt regimuri in care conduc cei putini, insa calitatea guvernarii difera.
     In zilele noastre sunt preferate alte abordari. Cantitative, de genul celor mentionate la inceput. Dar eu cred ca putem revizita distinctiile grecilor intr-o formula noua.
     Punctul meu de plecare este o observatie simpla: alegerile sunt un mod de selectie a celor care ne guverneaza. Iar intrebarea mea este tot una simpla. Sunt acestia mai rai sau mai buni decat noi, ceilalti? Daca sunt mai buni, regimul este in general bun, pentru ca alegerile au selectat un grup mai bun decat media. Daca nu...
     Exista posibilitatea de a formula un raspuns pe cat de simplu, pe atat de riguros.
     Propunerea mea este sa comparam acest grup, al celor care guverneaza, cu un esantion reprezentativ al populatiei cu drept de vot. Putem urmari un set de atribute cuantificabile sau calitative. In ambele cazuri, ma tem, concluzia este terifianta.
     Imaginati-va ca in Parlament ar intra, in locul actualilor deputati si senatori, un grup oarecare. Selectat aleator si astfel reprezentativ. Baba Leana de la etajul 2, unchiul Marinica, farmacista sau notarul de la colt. In fine, ati prins ideea... Oameni ca oricare altii, cu bunele si relele lor.
     Acum comparati acest grup cu actualii parlamentari. Ți se face pielea de gaina, indiferent ce criterii folosesti. Cati plagiatori inraiti gasesti in grupul oamenilor normali? Cate dosare penale? Cati dintre noi, oamenii normali, suntem chemati sa dam declaratii in fata procurorilor? Cati dintre noi, statistic vorbind, suntem fugari din fata Justitiei? Cati dintre noi, matematic vorbind, ne-am construit vile din bani furati?
     Regimul din Romania este, intr-adevar, unul profund corupt.
     Dar mai observati ceva... M-am referit la "regimul din Romania", nu la Romania ca atare. Departe de mine de a incerca sa il scot din ecuatie pe "omul de pe strada". Oamenii simpli au si ei partea lor de vina. Voteaza infractori dovediti sau derbedei notorii. Nu se implica, nu inteleg mare lucru din politica si nici nu le pasa. Cultura noastra politica este profund deficitara.
     Daca insa privim lucrurile din perspectiva propusa acum, vedem ca situatia este mult mai grava. Cei care ne conduc sunt mai rai si mai corupti decat media.
     Sistemul politic actioneaza, la noi, ca o distilerie de otravuri. Nemernici exista in orice societate. Indivizi care fura si care mint. Mitocani si mitomani. Hapsani si incompetenti. In Romania, multi din acestia, in loc sa ajunga in spatele gratiilor, la balamuc sau in somaj - acolo unde le este locul - nimeresc in posturi oficiale.
     Matematic: in Romania sunt 588 de parlamentari. Am cifrele de la finele anului 2015 (de atunci lucrurile au degenerat, iar unii parlamentari au acuzatii sau condamnari multiple). 80 dintre acestia erau urmariti penal, trimisi in judecata sau condamnati. O rata a infractionalitatii de circa 20 la suta.
     Demential. Nu pot descrie altfel acest numar. Nici cartierele rau famate din Rio nu stau atat de rau. Nici in cele mai rele mahalale din Bucuresti unul din cinci locuitori nu ajunge pe mana "organelor".
     Daca luam in considerare si gravitatea faptelor (dovedite sau imputate - limitati-va la oricare doriti), atunci ajungem la o concluzie chiar mai pesimista. Multi dintre cei care ajung la Rahova au furat doar niste portofele cu cativa lei, nu miliarde de euro prin constituirea unui "grup infractional organizat" chiar in institutiile de stat. 

     Sistemul politic actioneaza, la noi, ca o distilerie de otravuri. Nemernici exista in orice societate. Indivizi care fura si care mint. Mitocani si mitomani. Hapsani si incompetenti. In Romania, multi din acestia, in loc sa ajunga in spatele gratiilor, la balamuc sau in somaj - acolo unde le este locul - nimeresc in posturi oficiale.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 13 Sep 2016 - 05:01
 

Link știre