Deputatii vor sa spuna adio migratiei parlamentare [1]

Comisia pentru elaborarea Statului deputatilor si senatorilor a pus capat migratiei politice la nivelul Parlamentului. Este vorba insa doar de un proiect care, pana sa devina realitate, are nevoie de dezbaterea si aprobarea sa in plenul Parlamentului.

Astfel, comisia a adoptat ieri un amendament care stabileste ca parlamentarii care vor parasi partidul sau gruparea minoritatilor nationale pe listele careia au fost alesi isi vor pierde mandatul. De asemenea, comisia a stabilit ca validarea mandatului de parlamentar sa fie facuta in conformitate cu Regulamentul fiecarei Camere si cu respectarea configuratiei politice rezultate din alegeri.

Titu Gheorghiof, presedintele comisiei, de la PNL, a declarat ca se urmareste astfel corelarea prevederilor statutare cu cele constitutionale in ceea ce priveste configuratia politica a fiecarei Camere. Si pierderea sprijinului politic se va plati de acum inainte, deoarece acest fapt atrage automat pierderea calitatii pentru care un parlamentar a fost ales in Biroul Permanent sau in Comisii.

In toata aceasta dezbatere exista insa un amendament important. Si pana acum au existat incercari ale partidelor, cand s-au aflat la putere, de a institui pierderea mandatului de parlamentar in cazul in care un om tradeaza dupa alegeri. Problema vine de la Constitutie, pentru ca aceasta afirma - si asta a fost piedica de pana acum - ca un mandat nu este imperativ. Cu alte cuvinte, mandatul de parlamentar nu are valoarea legata numai de formatiunea care l-a adus pe un politician in Parlament, desi in Romania senatorii si deputatii ajung pe liste de partid, si nu prin vot uninominal, in forul legislativ.

Membrii comisiei au votat impotriva unui amendament propus de Gheorghe Funar, senator PRM, care voia ca limba oficiala sa fie folosita peste tot in Parlament.

Comisia a considerat insa ca un asemenea amendament i-ar impiedica pe membrii minoritatilor sau pe cei din UDMR sa foloseasca limba materna in grupurile lor.

Limba romana este folosita in plenul Camerelor, a explicat Gheorghiof, dar aceasta regula nu poate fi extinsa pentru tot ceea ce inseamna Parlament. El a informat ca numarul de amendamente la statut depus pana la sfarsitul lunii iunie s-a ridicat la 60 si ca acestea apartin grupurilor parlamentare ale Aliantei, PRM, dar si unor parlamentari.
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 06 Iul 2005 - 08:54
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5644&titlu=Deputatii_vor_sa_spuna_adio_migratiei_parlamentare