Cum au "negociat" alesii convocarea lui Ciolos: Bioritmul colegilor care intarzie, argument forte [1]

In prag de campanie electorala, social-democratii au trecut de la amenintarile cu motiuni la convocarea premierului Dacian Ciolos la raport, in Parlament, pentru a da explicatii privind "starea reala" a economiei

. Initiativa presedintelui PSD Liviu Dragnea a fost lansata pe un ton imperativ, pe fondul polemicilor lansate in spatiul public de controversatul proiect de modificare a Codului Fiscal, neasumat de Executiv.

Desi social-democratii lui Liviu Dragnea cereau prezenta de "urgenta" a premierului, stenograma sedintei Birourilor Permanente ale celor doua Camere in care au fost discutate conditiile convocarii premierului arata ca alesii nu au fost deloc dispusi sa se mobilieze pentru un raport atat de important cum este cel privind "starea reala a economiei", pe care tot ei l-au solicitat, iar argumentul suprem invocat in negocierea programului sedintei a fost "bioritmul colegilor".

Marea "disputa" a fost solicitarea Guvernului ca sedinta Camerelor sa aiba loc cu o jumatate de ora mai devreme, la ora 14.00, in conditiile in care luni este programata sedinta de Guvern la ora 9.30, iar premierul pleaca spre New York la ora 17.00.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Dupa ce au incurcat ziua, grupurile parlamentare PSD si PNL au cerut ca premierul sa fie convocat la ora 14.30, in timp ce presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a propus ca acesta sa fie chemat mai devreme astfel incat Dacian Ciolos sa nu stea cu "sufletul la gura" pentru ca pierde avionul.

"Domnule presedinte (Calin Popescu Tariceanu-n.r.), este o propunere foarte buna. Noi, luni, avem sedinta de Guvern. In considerarea faptului ca premierul pleaca la ora 17.00 la New York, am aprecia daca ora 14.00, cea propusa de dumneavoastra, ar fi si ora care va fi votata de catre Birourile permanente. Deci, ora 14.00 este o ora la care premierul are toata disponibilitatea sa participe", a explicat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

Reprezentantul PNL, senatorul Cristian Radulescu, a intervenit argumentand ca "in cel mai bun caz" alesii vor veni la munca in jur de ora 14.30 si ar fi pacat sa rateze sedinta pentru ca este "o dezbatere interesanta pentru toata lumea". "Stim ca bioritmul colegilor nostri, desi programul incepe de la ora 14.00, ii indeamna sa vina pe la ora 15.00, in cazul ca vin. De aceea, pentru a fi mai multa prezenta la o asemenea prezentare interesanta si tinand cont si de faptul ca diverse grupuri parlamentare au si alte activitati – cum ar fi PNL-ul, pe la ora 13.00 –, poate n-ar fi rau sa ramana 14.30. Sa apucam sa terminam si noi sedintele si sa vina si colegii care, dupa cum stim, cu regularitate, ajung, intr-un caz bun, la 14.30. E o dezbatere interesanta pentru toata lumea", a pledat Radulescu, potrivit stenogramei. El a fost sustinut de liderul deputatilor PSD, Florin Paslaru: "Avand in vedere ca solicitarea a venit din partea Grupului parlamentar PSD, si noi va rugam sa-l invitam pe domnul premier Dacian Ciolos la 14.30, avand in vedere ca ceea ce am solicitat dansului este de interes major si cred ca la 14.30 numarul colegilor senatori si deputati va fi, eu stiu, impresionant mai mare in sala".

"Bine. Daca asta este ora care pare cea mai convenabila – eu ma gandisem sa avem timp mai mult la dispozitie –, ramane 14.30. 19 septembrie, da?", a conchis Tariceanu.

Potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite, prim-ministrul i se rezerva 30 de minute, pe care le utilizeaza la inceputul si la sfarsitul dezbaterilor, iar grupurile parlamentare de la Camera si Senat au alocat timp maxim corespunzator cu numarul membrilor lor-PSD, 32 de minute; PNL, 27 de minute; ALDE, 7 minute, UDMR, 4 minute; minoritati nationale, 3 minute.

Parlamentarii ar trebui sa ratifice luni si o decizie a Consiliului UE, Romania fiind singura tara care nu a aprobat directiva, din cauza absenteismului alesilor, atragand avertismentele Comisiei Europene care nu poate sa propuna rectificarea bugetara, iar statele membre nu pot sa contribuie la bugetul UE.

Citeste si: MAE: Nu au fost inregistrate solicitari de asistenta din partea romanilor, dupa explozia din SUA Citeste si: Dacian Ciolos: L-am asigurat pe primarul Timisoarei de tot sprijinul Guvernului, inclusiv financiar Citeste si: Romania, singura tara care nu a aprobat o decizie a Consiliului UE din cauza absenteismului alesilor. Proiectul, pe ordinea de zi a plenului reunit in 22 martie, 11 aprilie, 4 mai si 22 iunie Citeste si: FOCUS: Candidatii la parlamentare au iesit in strada la strans de semnaturi -"All of me needs all of you" - FOTO, VIDEO Citeste si: Alina Gorghiu, copresedintele PNL, si-a botezat copilul, ceremonie religioasa fiind intr-un cadru restrans - FOTO Citeste si: Ciolos raspunde unui utilizator de Facebook care-l trimitea la Bruxelles: "Nicio grija, nu merg nicaieri. Mai am treaba aici" Citeste si: Iohannis: Cu toate aceste crize Uniunea Europeana nu este un pacient cronic, ci este o reusita Citeste si: Iohannis: Nu se creeaza o armata europeana. NATO este baza securitatii, cel putin pentru Romania Citeste si: Iohannis, un pas inapoi in privinta Schengen: Sa nu-si imagineze cineva ca problema e rezolvata. A luat o turnura pozitiva Citeste si: Clotilde Armand: Ecaterina Andronescu incearca sa mentina politizarea conducerii scolilor. Ar face mai bine sa raspunda in fata procurorilor in privinta implicarii in dosarul Microsoft

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicãrii: 19 Sep 2016 - 05:42
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56489&titlu=Cum_au___negociat___alesii_convocarea_lui_Ciolos__Bioritmul_colegilor_care_intarzie__argument_forte