"Europarlamentarii" noștri au emoții [1]

Parlamentul European va decide, astăzi, când îi va primi la ședințele sale pe observatorii din România și Bulgaria.

Această hotărâre este extrem de important și va oferi un prim indiciu privind data aderării celor două state, având în vedere că toți cei 10 noi membri ai UE au avut observatori la Strasbourg cu un an înainte de integrarea efectivă.
Pe 9 iunie, președinții grupurilor parlamentare din PE stabiliseră ca observatorii români și bulgari să fie invitați să își înceapă activitatea la 26 septembrie, adică încă din prima zi a sesiunii plenare a forului legislativ comunitar.
Marți însă, eurodeputatul austriac Othmar Karas, membru al Partidului Popular European (PPE), a propus ca primirea acestora la Strasbourg să nu se facă decât la finalul procesului de ratificare a Tratatului de Aderare semnat la Luxemburg, pe 25 aprilie. Inițiativa sa, susținută de alți 36 de europarlamentari, urma să fie discutată, ieri, de membrii PE și va fi supusă la vot în cursul zilei de azi.
"Dezbaterea suplimentară pe tema acceptării observatorilor din România și Bulgaria în Parlamentul European este un caz special, mai ales ținând cont de faptul că aderarea celor două țări a fost aprobată cu mult timp înainte de integrarea efectivă, lucru care nu s-a întâmplat cu ocazia extinderilor precedente", a declarat un purtător de cuvânt al PE. Sursa citată a adăugat că parlamentarii PPE și-au motivat solicitarea reamintind că Executivul UE poate decide amânarea cu un an a aderării României și Bulgariei, ceea ce ar face inutilă primirea observatorilor celor două țări la Strasbourg încă din septembrie.
Cele 10 țări care au intrat în UE pe 1 mai 2004 și-au trimis reprezentanți la PE cu un an înainte, iar popularii europeni doresc ca și statele candidate să beneficieze de același tratament. De aceea, votul de astăzi va reflecta, într-o bună măsură, poziția parlamentarilor euro-peni în legătură cu progresele înregistrate de România și Bulgaria.

Socialiștii europeni ne sprijină
Partidul Socialist European (PSE) a calificat propunerea austriacului Othmar Karas drept o "insultă" adusă României și Bulgariei și a depus deja o moțiune prin care se pronunță împotriva amânării primirii observatorilor. Într-un comunicat al PSE, remis agenției Focus, se arată că manevra PPE are legătură cu faptul că socialiștii bulgari au câștigat alegerile legislative din 25 iunie.

PSD reacționează
Într-un comunicat difuzat ieri, PSD se declară îngrijorat de această inițiativă și amintește că, "în momentul finalizării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în luna decembrie 2004, România se bucura de sprijinul declarat și confirmat al tuturor grupurilor politice din Parlamentul European, inclusiv al celui popular".
PSD consideră că observatorii la Parlamentul European reprezintă "o componentă esențială în efortul de a avea o mai bună comunicare cu europarlamentarii", iar Adrian Năstase, președintele Camerei Deputaților a contribuit la reconfirmarea lunii septembrie ca moment de început al acestei prezențe. Documentul arată că PSD a folosit mijloacele politice la dispoziție, inclusiv apartenența sa la PSE, pentru a asigura sprijinul politic necesar ca România să adere la UE la 1 ianuarie 2007, fapt reconfirmat, la București, de președintele PSE, Poul Nyrup Rasmussen, la 4 iulie.
Formațiunea de opoziție consideră că partidele din actuala majoritate guvernamentală "sunt incapabile să promoveze o relație echilibrată de parteneriat cu Parlamentul European, aducând România într-o situație periculoasă ce poate avea consecințe grave asupra proiectului strategic principal al națiunii (...) integrarea europeană la 1 ianuarie 2007".
Din perspectiva inițiativei eurodeputatului popular, PSD apreciază că PD, care a ieșit din Internaționala Socialistă la 25 iunie pentru a se alătura PPE, "este complet lipsit de credibilitate în ochii partenerilor internaționali".
În opinia PSD, Partidul Democrat "adaugă astfel la bilanțul dezastruos al celor șase luni de guvernare un nou eșec în promovarea proiectului european al României".
Publicat de : Dan Stancu
Data publicării: 07 Iul 2005 - 07:51
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5672&titlu=__Europarlamentarii___nostri_au_emotii