TARICENII FACUTI K.O. [1]

Calin Popescu Tariceanu a fost infrant pe toate planurile: accepta alegerile anticipate si si-a dat demisia din functia de premier

Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a depus ieri mandatul. El a declarat ca deja l-a informat pe presedintele Traian Basescu asupra deciziei luate si a precizat ca, impreuna cu acesta, va stabili formula tranzitorie – cu alte cuvine, Guvernul interimar - menita sa asigure gestionarea curenta a tarii si organizarea alegerilor anticipate. El a dat asigurari ca Alianta functioneaza si ca liberalii si democratii vor merge impreuna in campanie, pe liste comune si ca vor obtine o majoritate confortabila pentru a guverna singuri. Premierul a acuzat virulent jocurile de culise politice la care s-au pretat judecatorii Curtii Constitutionale, precum si imixtiunile politice ale Opozitiei, respectiv ale PSD si ale PRM in blocarea independentei justitiei.

Iata firul evenimentelor care l-au determinat pe Calin Popescu-Tariceanu sa accepte fortat sau nu, pozitia sa fata de declansarea alegerilor anticipate:

Miercuri, 6 iulie:

Curtea Constitutionala da aviz negativ unor texte din pachetul legislativ.

Liderii PD se intalnesc la sediul partidului din Aleea Modrogan. La intalnire s-a decis fortarea premierului pentru a accepta anticipatele.

La miezul noptii are loc o convorbire telefonica intre Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu. Seful statului il avertizeaza pe Tariceanu ca, daca nu accepta anticipatele, ministrii PD se vor retrage din Guvern.

Joi, 7 iulie:

Dimineata, are loc sedinta Biroului Permanent al PNL. Potrivit unor surse liberale, la inceputul sedintei mai multi liberali au sustinut sa nu se organizeze anticipate.

Discutia a degenerat dupa ce deputatul Cristian Boureanu a spus ca ideea lui Basescu privind anticipatele trebuie acceptata de liberali. El a fost sustinut de mai multi colegi, printre care Gheorghe Flutur si Ionut Popescu, care au apreciat ca poate ar fi mai indicat pentru partid sa accepte acum anticipatele.

La pranz, premierul Calin Popescu Tariceanu si are intrevedere la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. Potrivit unor surse din Alianta, citate de Mediafax, premierul a acceptat, la discutiile cu presedintele sa fie numit de doua ori premier interimar in cadrul procedurii de declansare a alegerilor anticipate. Tariceanu ar putea fi astfel numit de doua ori premier interimar.

Potrivit acelorasi surse, in cadrul intalnirii celor doi care a durat aproximativ o ora si jumatate s-a mai stabilit ca alegerile anticipate sa se organizeze in cursul lunii octombrie. Surse citate sustin ca, daca se vor organiza alegeri anticipate, raportul PNL-PD pe listele electorale comune ale Aliantei va fi de unu la unu. La alegerile trecute raportul a fost de 1,3 la 1 in favoarea PNL.

Dupa intalnirea de la Cotroceni, premierul Calin Popescu Tariceanu a avut o intalnire la Guvern cu apropiatii sai din PNL care au functii in structurile Executivului si in cele de partid.

Ora 16:00 - Tariceanu anunta demisia Guvernului. Posibilul blocaj legislativ care ar genera procedura declansarii alegerilor anticipate este o dorinta mai veche a sefului statului care s-a pronuntat in nenumarate randuri pentru o asemenea solutie care ar asigura coalitiei o majoritate parlamentara confortabila.

Pe de alta parte, premierul s-a aratat mereu impotriva unei asemenea solutii, pe care, pana ieri dimineata, o respingea cu vehementa, intrucat nu o considera o prioritate a guvernului. "Avem o serie de alte probleme mult mai importante de rezolvat si cred ca in aceasta perioada nu este deloc oportun sa discutam despre alegerile anticipate", spunea Tariceanu. "Daca insa vor exista piedici suplimentare, putem sa ne punem diverse semne de intrebare si sa consideram ca ne vom confrunta cu o problema serioasa", adauga premierul. In privinta exceptiilor acceptate de Curtea Constitutionala, premierul a apreciat drept regretabil faptul ca articolele respinse nu se refera la fondul legilor, ci sunt legate, mai curand, de privilegiile de care beneficiaza persoanele din sistemul judiciar, ca o dovada ca interesele individuale primeaza in fata interesului general.


A promis, a demisionat

Premierul Tariceanu era insa increzator pana miercuri seara, intr-o decizie pozitiva a Curtii Constitutionale, siguranta ce l-a determinat chiar sa isi puna in joc propria functie. El declarase ca isi va da demisia din functia de prim ministru, daca pachetul legislativ nu va primi girul Curtii Constitutionale. Intors miercuri seara dintr-o vizita oficiala in Grecia si dupa decizia Curtii, Tariceanu s-a razgandit.

El a precizat ca nu isi va da demisia, deoarece legile promovate nu au fost respinse definitiv. In ceea ce priveste organizare unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, premierul a declarat: "In aceasta situatie, se impune, dupa parerea mea, convocarea Parlamentului. Presedintele are dreptul constitutional sa solicite acest lucru, dar imi permit sa fac si eu un apel politic in acest sens Parlamentului.

Cred ca este absolut necesara convocarea lui, pentru ca procesul de reforma a justitiei sa fie imediat relansat". El a explicat ca legislativul va trebui sa rezolve cat mai rapid problemele semnalate de Curtea Constitutionala, in conditiile in care amanarea prevederilor cuprinse in pachetul legislativ ar impiedica autoritatile de la Bucuresti sa isi respecte angajamentele de reformare a justitiei.

Tariceanu a aratat, de altfel, ca, in cazul in care problemele vor fi rezolvate rapid, nu va exista pericolul ca angajamentele asumate in negocierile cu UE privind justitia sa nu fie indeplinite.

Premierul Tariceanu a declarat, miercuri seara, inaintea plecarii in Grecia, ca va demisiona din functia de premier daca decizia Curtii Constitutionale asupra pachetelor legislative privind Justitia si Proprietatea va fi una negativa. Si asa a fost...


Parvulescu: Stolojan ar putea fi urmatorul premier

Cristian Parvulescu a declarat ca votul negativ al Curtii Constitutionale din aceasta saptamana a creat bresa organizarii alegerilor anticipate. "In momentul de fata, PNL este mai slabit decat anul trecut, cu aceeasi stare confruntandu-se, chiar daca mai putin, si PD-ul. E o situatie de criza in care se justifica procesul de alegeri anticipate", a mai spus Parvulescu care a adaugat ca, desi sunt de asteptat si reactiile celorlalte partide din coalitie, totusi PD-ul joaca rolul central, aflandu-se clar intr-un moment favorabil dupa decizia Curtii Constitutionale.

Astfel ca "PNL nu are prea multa libertate de miscare si nu are alternativa", fiind obligat sa se replieze dupa experimentul riscant de a se afla, impreuna cu PSD-ul, intr-o majoritate ostila fata de PD in cazul votului pentru alegerea presedintelui televiziunii si radioului romane, a adaugat analistul politic. Si pentru ca, intotdeauna atunci cand se vorbeste de alegeri anticipate, se vorbeste si de Theodor Stolojan ca prim-ministru, analistul a afirmat ca trateaza aceasta eventualitate ca una din variantele viabile, bineinteles, cu conditia ca actualul prim-ministru Tariceanu sa demisioneze si sa se indeplineasca toate procedurile firesti situatiei de alegeri anticipate.(Simona Stan)


PSD nu prea ar sustine anticipatele

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu a precizat ca primul-ministru Tariceanu si presedintele Basescu au asteptat demersul contestarii pachetului de legi la Curtea Constitutionala si, implicit, respingerea lui, pentru a da pe fata accelerarea unei crize: alegerile anticipate. "Daca aceasta a fost preocuparea si ratiunea pentru care diferiti politicieni s-au inflamat la comanda, la decizia Curtii Constitutionale, nu traim intr-un stat de drept", a apreciat social-democratul. Pe de alta parte, Diaconescu a sublinit ca PSD nu are "frica" de alegerile anticipate, insa daca acest lucru se va intampla este dovada clara ca " nu s-a dorit si nu se doreste integrarea europeana". " Un guvern interimar s-ar ocupa doar de acte administrative, nu si de cele aflate in calendarul aderarii", a conchis acesta.


PC dezaproba o eventuala criza

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, deputatul conservator Stefan Glavan a subliniat ca singura institutie abilitata sa decida organizarea de alegeri anticipate este Parlamentul Romaniei, insa consecintele unui vot favorabil ar duce la amanarea integrarii tarii noastre la UE. Liderul PC avertizeaza ca partidul sau nu vrea sa grabeasca introducerea clauzei de salvgardare, prin sustinerea anticipatelor. Mai mult, Guvernul trebuie sa dea dovada de stabilitate pentru a nu esua procesul aderarii.


PRM, pregatit de lupta

Pe de alta parte, deputatul PRM Lucian Bolcas a declarat ca partidul sau este "avantajat de decizia declansarii alegerilor anticipate si este pregatit in orice moment sa faca fata acestui proces". " Intre doua rele, adica haosul provocat de incapacitatea actualului Executiv si alegerile anticipate, optam pentru a doua varianta. Mai mult, Curtea Constitutionala a confirmat o realitate, si anume caderea Guvernului", a comentat Bolcas.


UDMR nu vede profunzimea crizei

Presedintele executiv al UDMR, Tockacs Csaba, a precizat ca formatiunea maghiara nu-si poate formula o pozitie referitoare la sustinerea alegerilor anticipate inaintea convocarii Consiliului Operativ. Drept consecinta, la intrunirea Consiliului National de Coordonare a Coalitiei, de ieri, ar fi urmat sa se puna pe tapet cateva elemente ale acestei crize, pe care UDMR nu o considera prea «adanca». Daca s-ar declansa anticipatele, "UDMR este pregatita sa-si asume si aceasta decizie politica, insa nu va avantaja integrarea Romaniei in UE".
Publicat de : A.D.
Data publicării: 08 Iul 2005 - 07:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5702&titlu=TARICENII_FACUTI_K_O_