Sorin Minea: Legea privind risipa alimentara este fortata si ar putea aduce mai multe prejudicii decat avantaje [1]

Legea privind risipa alimentara este fortata, are inca foarte multe lucruri neclare, este greu de aplicat si ar putea aduce mai multe prejudicii decat avantaje, a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, ca reactie la actul normativ adoptat marti de Plenul Camerei Deputatilor

.

"Nu are nicio legatura cu risipa, ii atinge mai mult pe comercianti care vor incerca sa ia banii de la noi, dar cand vrei sa faci un lucru bun cu forta asta iti iese. In loc sa ia Legea 150/2016 (care modifica si completeaza Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare n.r.) sa o modifice, sa o faca aplicabila, scot pe banda tot felul de cretinisme. Din punctul meu de vedere legea cu risipa alimentara este fortata, gresita si are inca foarte multe lucruri neclare. S-ar putea sa aduca mai multe prejudicii decat avantaje", a precizat Minea pentru Agerpres.Potrivit sursei citate, anumite prevederi din lege au probleme foarte mari, pentru ca "apare ca o afacere" in contextul in care TVA este deductibil, dar in acelasi timp se returneaza 3% din valoare si firmele care iau produsele pot ulterior sa le vanda."Ne deranjeaza foarte mult faptul ca apare ca o afacere in toata treaba asta. E deductibil TVA, este o chestie foarte corecta, dar in acelasi timp se returneaza 3% din valoare si firmele care le iau pot sa le vanda cu 25% mai scump. Pai, e donatie sau e vanzare? De asemenea, trebuie sa vorbim si de cele trei zile inainte de expirare. Sa lasam la o parte ca sunt produse care au doua-trei zile tot termenul de expirare, dar s-ar putea ca cei care platesc sa fie procesatorii. Un al treilea lucru a fost ca i-am rugat sa nu se regaseasca si produsele de origine animala deoarece sunt foarte problematice. Recent, la banca de alimente, cum se cheama in Franta, a fost un caz major de salmoneloza. E foarte riscanta si am inteles ca vor fi vandute si in magazine specializate pentru oameni saraci. Mie mi se pare o chestie foarte ciudata. Va fi foarte greu de gestionat", a adaugat seful Romalimenta.Acesta a precizat ca deocamdata nu pot fi estimate costurile si nici impactul social odata cu implementarea acestei legi. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare."In sensul prezentei legi, prin risipa alimentara se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare", prevede proiectul de lege.Aceste masuri, conform ierarhiei de prevenire a generarii deseurilor alimentare, sunt: masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, ajungand pana la consumatorul final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare; masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, conform legislatiei in vigoare; masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei — limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a inregistrarii la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu obligatia respectarii prevederilor legale cu privire la conditiile de igiena, inclusiv cerintele privind temperatura pe perioada depozitarii si transportului precum si la etichetarea corespunzatoare.Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei — limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari, se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti in lege, acestora fiindu-le interzisa comercializarea in orice mod a alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.Potrivi actului normativ, asociatiile si fundatiile care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului 26/2000, precum si intreprinderile sociale care functioneaza in baza Legii 219/2015, care devin operatori in sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei — limita de consum daca isi desfasoara activitatea in domeniul asistentei sociale.Incalcarea prevederilor acestei legi constituie contraventie, daca nu intruneste conditiile unei infractiuni, si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 lei si 6.000 lei. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect.Zeci de ONG-uri au cerut luni grupurilor parlamentare si deputatilor neafiliati prezenta la vot, marti, in vederea intrunirii cvorumului necesar si aprobarii unui proiect de lege privind diminuarea risipei alimentare, potrivit unui comunicat al Asociatiei MaiMultVerde. 

"Consideram aceasta propunere legislativa — ce va reglementa, printre altele, modalitatile de redistribuire a surplusului alimentar spre consumul uman, hrana animalelor, productia de compost sau bio-combustibili — un instrument indispensabil in combaterea risipei alimentare in Romania, in contextul in care, conform estimarilor unor studii europene citate recent de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, tara noastra este responsabila pentru 2,55% din totalul de 100 de milioane de tone de hrana risipite anual de tarile uniunii. Raportata la populatia actuala a Romaniei — 19.800.000 persoane rezidente — rezulta o cantitate de hrana risipita de 129 kg/persoana/an, ce ne plaseaza pe locul noua in Europa in aceasta privinta", semnaleaza ONG-urile.La sfarsitul lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara ca umplerea frigiderului cu produse alimentare si expirarea acestora inainte de a fi consumate a devenit, din pacate, o obisnuinta la romani, recunoscand totodata ca si lui i s-a intamplat acest lucru. In acest context, ministrul a subliniat ca romanii trebuie sa isi schimbe comportamentul alimentar.Potrivit sefului de la Agricultura, in tarile vestice exista asociatii care se ocupa de redistribuirea alimentelor aflate in apropierea termenului de expirare, la preturi modice, pentru populatia defavorizata."Deja in Vest s-au infiintat forme care se ocupa cu redistribuirea alimentelor la preturi modice pentru patura saraca a populatiei, pentru a accesa alimente care sunt in termen de garantie si se mai pot consuma. Interesul nostru este sa aruncam cat mai putin la cosul de gunoi", a subliniat ministrul Agriculturii.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 19 Oct 2016 - 05:45
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57125&titlu=Sorin_Minea__Legea_privind_risipa_alimentara_este_fortata_si_ar_putea_aduce_mai_multe_prejudicii_decat_avantaje