Parlamentul a adoptat Legea privind reducerea risipei alimentare: Alimente mai ieftine in supermarketuri [1]

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, propunerea legislativa privind reducerea ripisei alimentare, in calitate de for decizional, care prevede vanzarea la pret redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum, si impune sanctiuni de pana la 10

.000 de lei pentru agentii economici care incalca prevederile respectivei legi. 

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care prevede combaterea risipei alimentare, prin donarea, de catre agentii comerciali, a alimentelor care se apropie de termenul de expirare, nerespectarea prevederilor putand duce la sanctiuni de pana la 10.000 de lei.

Initiatorii spun ca proiectul are doua obiective: sa reduca risipa alimentara si sa ajute organizatiile non-guvernamentale cu rol social. Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman, sunt prevazute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetica.

Propunerea legislativa prevede ca alimentele vor fi donate catre fundatii, ONG-uri, camine de batrani, orfelinate sau spitale, in baza unui contract semnat intre agentii comerciali si personale juridice respective. De asemenea, agentilor economici le este interzisa distrugerea intentionata a produselor alimentare devenite improprii cosnumului uman, din cauza degradarii naturale. In caz contrar, acestia risca amenda de 10.000 lei. 

Propunerea legislativa prevede ca alimentele vor fi donate catre fundatii, ONG-uri, camine de batrani, orfelinate sau spitale, in baza unui contract semnat intre agentii comerciali si persoanele juridice respective.

Incalcarea prevederilor prezentei legi ar urma sa fie sanctionata cu amenzi contraventionale cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Potrivit expunerii de motive, datele statistice estimeaza la nivelul Uniunii Europene, intre 2012-2014, totalul alimentelor irosite sau risipite, pe lantul productie- consumatorul final, este intre 82 si 114 milioane de tone anual. 

Romania ocupa locul al noualea in topul celor mai risipitoare tari din UE, cu un procent de 2,55%, adica 2,2 milioane de tone de alimente pierdute in fiecare an, ceea ce inseamna peste 6.000 de tone pe zi, noteaza Gandul.info.

Mai prost decat noi stau tari precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Polonia sau Belgia.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Oct 2016 - 05:45
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57127&titlu=Parlamentul_a_adoptat_Legea_privind_reducerea_risipei_alimentare__Alimente_mai_ieftine_in_supermarketuri