Guvernul Tăriceanu dizolvat într-o noapte și o zi [1]

6 iulie, ora 19.00. Pediștii se adună la sediul central din Modrogan. La întâlnire vin președintele Emil Boc, președintele executiv Adriean Videanu, miniștri și alți membri din conducere.

La început, se discută modul în care se vor desfășura alegerile pentru vicepreședinți și secretari executivi, dar dezbaterile iau o altă turnură, din cauza deciziei Curții Constituționale. Se pleacă, din start, de la ideea organizării alegerilor anticipate, liderii democrați considerând că „judecătorii pesediști” le-au dat un prilej nesperat de a le face. Una dintre variante ar fi ca miniștrii PD să își prezinte demisia în grup, mai ales că ministrul Justiției, Monica Macovei, și-a anunțat o astfel de intenție, după ce a aflat concluziile la care au ajuns judecătorii Curții Constituționale.


22.30 Premierul Călin Popescu sosește din vizita din Grecia și declară că nu intenționează să demisioneze, pentru că judecătorii Curții nu au respins tot pachetul de legi. Tăriceanu adaugă că anticipatele nu sunt o chestiune de maximă importanță pentru Guvern. Imediat ce pleacă de pe Aeroportul Henri Coandă, este sunat de către președintele Traian Băsescu. Șeful statului îi spune premierului că nu vede altă soluție decât anticipatele. Premierul îi dă dreptate cu jumătate de gură.

23.00 Președintele Emil Boc, președintele executiv Adriean Videanu, ministrul de Interne Vasile Blaga și vicele Radu Berceanu merg la Cotroceni să se vadă cu președintele Traian Băsescu. Acesta este de acord cu propunerile liderilor PD, pe care se angajează să i le transmită lui Tăriceanu. Se mai decide ca, în cazul în care premierul nu va fi de acord, miniștrii PD să forțeze căderea Guvernului prin demisia în grup.

7 iulie, ora 8.00. Premierul anulează ședința de guvern și își adună partidul într-o reuniune extraordinară a Biroului Permanent Central. La început, apropiații lui Tăriceanu insistă, inițial, că anticipatele nu sunt o soluție, cu toată dorința lui Băsescu și a PD de a le face. Deputatul PNL Cristian Boureanu spune însă că Băsescu va forța aceste alegeri, iar PNL va avea de pierdut. În final, Tăriceanu spune că nu se teme de un scrutin anticipat și că nu vrea ca partidul să piardă de pe urma acestei crize.

Ora 10.00. Liderii PNL și PD se întâlnesc la Guvern. Cad de acord să convoace anticipate. Bucuroși, pediștii fac primul pas și le spun liberalilor că, în caz de victorie în alegeri, șeful Guvernului va fi tot un reprezentant al PNL. Galanți, liberalii spun și ei că raportul pe listele parlamentare va fi de 1 la 1, față de 1,3 la 1 pentru liberali, la scrutinul din 2004.

Ora 12.00. Delegațiile la vârf ale PNL și PD pleacă în trombă la Palatul Cotroceni, pentru o discuție formală cu președintele. Într-o atmosferă entuziastă, se decide ca premierul să convoace Guvernul și să-și prezinte demisia. Alegerile anticipate trebuie organizate cât mai repede, la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie, dar în nici un caz mai târziu de 2 octombrie. Se formează comisii care să decidă procedura prin care să se declanșeze anticipatele. Premierul Tăriceanu este sfătuit și înclină să accepte să își prezinte alte două Cabinete, care să pice în Parlament.

Ora 15.00. Tăriceanu își convoacă miniștrii la o ședință extraordinară de Guvern.

Ora 15.30. Începe Delegația Permanentă a PNL într-o atmosferă de confuzie totală. Cristian Boureanu relatează ce s-a întâmplat la negocierile de la Cotroceni. Deputatul Dan Motreanu, secretarul general al PNL, recunoaște o altă chestiune discutată la Cotroceni: Alianța ia în calcul revocarea mandatului judecătorilor de la Curtea Constituțională, în caz de victorie a PNL-PD în alegeri. Purtătorul de cuvânt al PNL, Eugen Nicolăescu, neagă că s-ar fi ajuns la vreun acord pe tema anticipatelor, motivând că această chestiune trebuie discutată mai întâi în partid.

Ora15.00 Începe ședința Delegației Permanente. Deși sunt îndemnați să stea în sală, liderii liberali pretextează că vor să fumeze pentru a mai afla de la ziariști ce se întâmplă. Multora nu le vine încă să creadă, așteptând ca premierul să vină și să infirme zvonurile. Vestea că Tăriceanu va ține o conferință de presă îi bagă pe toți în priză. Câteva zeci de persoane urmăresc, într-o mică sală a grupului liberal din Palatul Parlamentului, declarața de presă a premierului. Unii, cum a fost cazul primarului Bacăului, Romeo Stavarache, aplaudă încântați. Altora nu le vine încă să creadă.

Ora 17.15. Premierul Călin Popescu Tăriceanu ajunge la ședința conducerii PNL, cu două ore întârziere. Ține un mic discurs, în care reia chestiunile pe care le spusese, anterior, la Guvern. Singurul care are de obiectat este liderul liberalilor bucureșteni, Ludovic Orban, care susține că nu putea fi un moment mai prost pentru anticipate.

Ședința s-a întins mult mai mult decât fusese estimat inițiat. La ora 19.00, ziua agitată de lucru a premierului era departe de a se încheia: urma o conferință de presă, o întrunire a coaliției și, târziu în noapte, o nouă discuție cu președintele Traian Băsescu.
Publicat de : Liliana RUSE, M.S.
Data publicării: 08 Iul 2005 - 08:12
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5725&titlu=Guvernul_Tariceanu_dizolvat_intr_o_noapte_si_o_zi