Curtea Constitutionala dezbate, din nou, exceptiile ridicate pe Legea darii in plata

     Astazi este o noua zi mult asteptata de clientii bancilor care au notificat institutiile financiare ca sa dea in plata imobilele puse garantie in contractele de credit

.
     Amanata in urma cu doua saptamani, sedinta Curtii Constitutionale in care asteptam o decizie pe exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de bancile comerciale asupra Legii darii in plata urmeaza sa aiba loc, din nou, astazi.
     In 11 octombrie, cand judecatorii CCR au dezbatut cele 33 de exceptii, avocatii de la Curtea Constitutionala s-au contrazis pe marginea sesizarilor facute de banci.
     Avocatul Gheorghe Piperea a spus ca are senzatia ca hotararea judecatorilor de la Curtea Constitutionala era deja stabilita, dar ca, acum, domnia sa le-a "schimbat macazul": "Explicatia mea a fost clara - Legea darii in plata nu intervine in contracte".
     In acelasi timp, avocatul Stan Tarnoveanu a spus ca suntem in fata "unei pseudo-legi, o lege neveridica, nereala, care nu corespunde unei nevoi".
     Deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Avem confirmarea de la ANCPI ca la transferul catre banca a imobilului supus darii in plata tariful de intabulare trebuie platit de catre viitorul proprietar, adica de catre banca! Tariful de intabulare nu este considerat taxa notariala, ca atare nu va fi suportat de debitor, la darea in plata!
     Recapitulam ce am obtinut in urma negocierilor cu institutiile implicate:
     1. Nu se plateste impozit la transferul de proprietate;
     2. Onorariul notarilor a fost redus cu 50%;
     3. Nu se plateste tariful de intabulare la cartea funciara.
     Mai avem maine (n.r. astazi) hopul de la Curtea Constitutionala".
     In acelasi timp, conform informatiilor din presa, in urma cu cateva zile, doua tribunale din tara - Alba si Calarasi - au respins definitiv doua contestatii facute la notificarile de dare in plata, de catre Bancpost si OTP Bank.
     Potrivit Bancii Nationale a Roma¬niei (BNR), in primele patru luni dupa intrarea in vigoare a legii au fost facute in jur de 4000 de notificari de dare in plata, majoritatea fiind contestate in instanta.   
Publicat de : ---
Data publicării: 25 Oct 2016 - 06:16
 

Link știre