CINE VA TRADA PRIMUL? [1]

Lui Tariceanu i s-au facut promisiuni pentru a accepta anticipatele, dar in politica socotelile din Cotroceni nu se potrivesc cu ale partidelor

Trei variante ”calde” s-au copt in laboratoarele puterii. Urmeaza sa vedem daca s-a stabilit ordinea, sau daca aceasta fa fi aleatorie, dupa modelul concursurilor cine stie, castiga.


Jonglerii cu Tariceanu

Cel mai probabil, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu isi va depune demisia pe masa presedintelui Traian Basescu, seful statului, conform prerogativelor constitutionale, il va desemna tot pe Tariceanu drept premier. Acesta, insotit de aproximativ aceeasi echipa ("gurile rele” spun ca fara ministrii conservatori si fara un alt program de guvernare) intentioneaza sa vina in Parlament, pentru o noua validare.

Daca noul guvern trece, a doua zi Tariceanu isi da demisia. Si, uite asa, o luam de la capat! (Adica reluam aceeasi procedura, asistam la o noua demisie si, astfel epuizam procedurile constitutionale pentru validarea guvernului.) Concluzia? Alegeri anticipate!

Daca noul guvern, cu acelasi premier, pica in Parlament, presedintele Traian basescu desemneaza un nou premier: Calin Popescu Tariceanu. Noul guvern mai pica o data in Parlament. Concluzia? Aceeasi. Alegeri anticipate! Tariceanu plateste polita pentru toata coalitia!


Liberalii curteaza social-democratii

Presedintele il desemneaza pe Calin Popescu Tariceanu premier. Dar liberalii se inteleg cu PSD si, in drum spre Parlament, Tariceanu rupe Protocolul de functionare al Aliantei PNL-PD si isi formeaza un guvern de tehnocrati agreati de social-democratii lui Mircea Geoana si, implicit, sustinuti de liberali. Guvernul trece, anticipatele devin istorie iar Traian Basescu guverneaza cu democratii in opozitie.


Guvern minoritar cu premier democrat

Presedintele il desemneaza premier pe Calin Popescu Tariceanu. Noul guvern pica in Parlament. Presedintele numeste un nou premier liberal gen Gheorghe Flutur iar procedurile sunt reluate. Cade si acest nou executiv, mergem in anticipate.

Sau. Presedintele forteaza ruperea Protocolului de functionare al Aliantei PNL-PD, desemneaza un premier democrat gen Vasile Blaga iar acesta face un guvern minoritar. Toata lumea respira usurata ca am scapat de anticipate, Guvernul Blaga trece si conduce. (A. Tiganila)


Mircea Geoana: Tariceanu este santajat, timorat si slab

PSD si-a intors ieri, armele impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu. Surse din PSD ne-au declarat ca social-democratii ar prefera numirea unui nou guvern si disparitia de pe scena politca a actualului executiv, in frunte cu Tariceanu. Jocul PSD este evident in conditiile in care, oficial, insusi Mircea Geoana ii lua apararea lui Tariceanu si-l acuza de lasitate in fata "dictaturii” lui Basescu. Pentru moment, insa, PSD prefera sa ramana in asteptare, urmand sa ia o decizie dupa finalizarea consultarilor cu partidele parlamentare, inclusiv cu cele aflate in actuala coalitia de guvernare. Aceleasi surse ne-au precizat ca PSD a inceput discutiile cu PC si UDMR, vechi parteneri de guvernare ai social-democratilor. "In perioada urmatoare, vom avea consultari si cu alte partide, cu sau fara implicarea presedintelui Basescu”, a precizat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent, liderul PSD Mircea Geoana. El a recunoscut ca a primit semnale din partea unor partide politice care doresc sa discute cu PSD despre creearea unei majoritati parlamentare.

Sustinerea unui guvern interimar, care ar fi, cel mai probabil, actualul executiv, ar genera declansarea algerilor anticipate. Situatie nefavorabila pentru PSD, daca tinem cont de rezultatele ultimelor sondaje de opinie care plaseaza partidul la un nivel foarte scazut de 23%. In asemenea context, PSD este obligat sa negocieze la sange cu PC si UDMR si sa declanseze un blocaj la nivel parlamentar, chiar daca Geoana a sustinut ieri, ferm, faptul ca partidul sau nu are "o strategie de obstructionare a procesului democratic”. Pentru evitarea crizei, PSD se arata dispus sa voteze pentru numirea unui nou premier, daca oferta va fi una "credibila”, intrucat partidul sau nu va accepta "prostitutie in guvern” si nici un "baiat de serviciu de la PNL sau PD” pe post de premier. Seful PSD l-a criticat dur si pe Tariceanu pe care il considera las pentru ca a abandonat lupta si a raspuns prompt directivelor date de la Cotroceni. "Calin Popescu Tariceanu este poate santajat, timorat si slab”, a precizat Geoana. In privinta anticipatelor, PSD nu se teme, spune Geoana. "Intr-un fel e si bine pentru ca avem astfel o sansa sa scapam de cel mai incompetent guvern. Acest guvern trebuie sa plece si aici sunt de acord cu presedintele Basescu”, a explicat liderul PSD. El spune ca, partidul este pregatit sa castige anticipatele, in cazul in care vor avea loc, si il avertizeaza pe seful statului si pe "complicii sai din guvern” ca vor purta total pe umeri intreaga responsabilitate a crizei politice fara precendent pe care au cauzat-o.


Berceanu: Alegerile anticipate nu vor afecta raportul de tara

Vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Craiova, ca alegerile anticipate, care vor avea loc cel mai probabil la inceputul lui octombrie, nu vor afecta raportul de tara al Comisiei Europene, informeaza Mediafax. "Procedura declansarii de alegeri anticipate survine dizolvarii Parlamentului de catre presedinte, care, potrivit Constitutiei, se face in termen de 60 de zile. Cred ca cel mai probabil alegerile anticipate vor avea loc la inceputul lui octombrie. Decizia noastra nu va afecta raportul de tara al Comisiei Europene”, a declarat Berceanu. Acesta a adaugat ca, in aceasta perioada, vor fi respectate toate angajamentele asumate in relatiile cu Uniunea Europeana, exprimandu-si, totodata, speranta ca la 1 ianuarie 2007 Romania va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.


"Conservatori cracanati”

Pe de alta parte, Berceanu a afirmat ca desi formatiunea condusa de Dan Voiculescu este "un partid de cracanati ce nu au iesit nici acum din spagat”, Alianta D.A. este deschisa la orice fel de negociere, inclusiv cu PC. "Nu pot sa ma pronunt cu privire la viitoare potentiale aliante. Asteptam intai sa ni se faca propuneri. Suntem deschisi la orice fel de negociere. Putem intra cu PC, de ce nu si cu PPCD”, a declarat Berceanu.


Olteanu: Premierul isi va inainta demisia la sfarsitul saptamanii viitoare

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul Bogdan Olteanu a declarat, joi, ca premierul Calin Popescu Tariceanu isi va anunta demisia la sfarsitul saptamanii viitoare, iar in acel moment se va considera ca intregul cabinet si-a incetat mandatul. El a afirmat ca in prezent in Romania s-a declansat o criza politica si constitutionala, spunand insa ca aceasta este din vina deciziei judecatorilor de la Curtea Constitutionala. "Daca actuala putere va castiga din nou alegerile, este obligatia judecatorilor Curtii Constitutionale sa demisioneze”, a mai spus Olteanu, precizand ca aceasta este o opinie personala. El sustine ca, din pacate, nu exista un mecanism de control al respectarii interesului national si a Constitutiei de catre membrii Curtii.


Vacaroiu nu crede ca Stolojan va fi premier

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, considera ca fostul lider PNL Theodor Stolojan nu va conduce viitorul cabinet de la Palatul Victoria. "Stolojan e prea inteligent ca sa se bage intr-o asemenea chestie de forma, fiind un guvern interimar”, a declarat, ieri, Vacaroiu. El a precizat insa ca, daca Stolojan se va prezenta in fata Parlamentului, il va sustine. Vacaroiu s-a declarat nemultumit ca premierul nu s-a consultat cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului inainte de a hotari demiterea Guvernului si declansarea alegerilor anticipate. Pe de alta parte, seful Senatului a precizat ca s-a intalnit in cursul zilei de ieri cu presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, pentru a discuta in legatura cu sesiunile parlamentare extraordinare din aceasta vara. "Pana la sfarsitul lui august vom avea sase-sapte sesiuni parlamentare”, a spus Vacaroiu.


Flutur: PSD e ca un sarpe boa care a incolacit Romania

Guvernul a emis joi seara o ordonanta de urgenta pentru legile proprietatii, a anuntat, ieri, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur. El a afirmat ca ministerul pe care il conduce lucreaza acum la elaborarea normelor metodologice pentru punerea in aplicare a legilor proprietatii. "Guvernul este hotarat sa mearga mai departe si legile proprietatii sa fie aplicate”, a declarat Flutur, acuzand PSD ca a oprit reforma, deoarece "e ca un sarpe boa care a incolacit Romania si nu-i da drumul”. "Anumite butoane PSD au comandat sa iasa altceva si noi trebuie sa ne intoarcem la popor pentru a le mai cere inca o data votul.


Zagrean: PD o poate propune din nou pe Macovei ca ministru al Justitiei

Deputatul PD Augustin Zagrean, vicepresedinte al organizatiei municipale a PD Bistrita si membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a declarat, ieri, ca PD ar putea sa o propuna pe Monica Macovei pentru a fi din nou ministru al Justitiei. "Cred ca nu exista nici un impediment ca Monica Macovei sa fie propusa din nou ministru al Justitiei”, a accentuat Zagrean."PD a sustinut-o de la inceput pe Monica Macovei in toate demersurile sale si am avut convingerea ca face bine ceea ce face”, a spus Zagrean, care a mentionat ca teoretic toti membrii cabinetului Tariceanu ar putea fi din nou propusi pentru a fi ministri.


Rusanu: Anticipatele, obligatorii

"Consider ca alegerile anticipate sunt necesare, in sensul ca, actuala formula guvernamentala, si mai ales parlamentara impiedica Guvernul si Parlamentul sa-si exercite intr-un mod eficient, functiile cu care au fost investite. Fara o majoritate confortabila in Parlament, atat proiectele cat si initiativele legislative se confrunta cu piedici mari in ceea ce priveste adoptarea lor, datorita unei sensibile inconsecvente intre partidele care alcatuiesc actuala structura de guvernare. Cred ca numai electoratul poate decide acea formula politica pe care va dori sa o desemneze, formula care ii va conduce destinele pentru urmatorii 4 ani”, a declarat, ieri, deputatul PNL Dan Rau Rusanu.


Bela: Anticipatele, ideea PNL-PD

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat pentru Mediafax ca decizia anticipatelor a apartinut PNL-PD, si nu coalitiei de guvernare, considerand ca decizia Curtii Constitutionale, este un act extrem de grav, care blocheaza reforma in justitie. Bela asteapta intrunirea Consiliului Operativ al UDMR, motiv pentru care Alianta mai poate astepta cateva zile pentru a lua o decizie. La randul sau, vicepresedintele UDMR, Gyorgy Frunda, a catalogat declansarea alegerilor anticipate drept "o mare prostie”. "Dupa parerea mea, alegerile anticipate nu rezolva nici o problema judecatorilor de la Curtea Constitutionala, nici statutul magistratilor si nici independenta justitiei, a explicat Frunda.”


PC: Asteptam sfatul de taina

Desi atat de asteptata si comentata, pozitia Partidului Conservator s-a lasat asteptata. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca a declarat ca, in principiu, se pronunta pentru stabilitate, chiar pentru pseudoneutralitate. El a adaugat ca pentru PC "va conta foarte mult discutia si argumentele prezentate de premierul Tariceanu.”


PRM saluta si e gata de lupta

PRM a anuntat intr-un comunicat de presa ca sunt indeplinite conditiile pentru declansarea alegerilor parlamentare, dar si prezidentiale si ca vor avea o campanie pe cat de civilizata, pe atat de dura si intransigenta. PRM crede ca regimul Tariceanu a fost invins si salutat decizia Curtii Constitutionale care a dus, in opinia membrilor Romaniei Mari, la rasturnarea guvernului.
Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iul 2005 - 10:31
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5744&titlu=CINE_VA_TRADA_PRIMUL?