Oamenii de afaceri sustin ca alegerile anticipate vor arunca in aer economia [1]

Decizia Guvernului de a demisiona in vederea declansarii alegerilor anticipate a aruncat in aer mediul economic. Oamenii de afaceri si reprezentantii organizatiilor patronale afirma la unison ca economia romaneasca va avea de suferit.

Din cauza blocajului care se va produce la nivel decizional, nu vor mai fi facute noi investitii, fapt care va determina diminuarea veniturilor bugetare. De aici, vor exista probleme si in ceea ce priveste atingerea obiectivelor macroeconomice, spun patronatele. Acestea isi exprima dezamagirea fata de gestul Guvernului, considerand ca astfel nu a facut altceva decat sa intoarca spatele mediului de afaceri.


UNPR: Tinta de inflatie, compromisa

Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), ne-a declarat ca demisia Guvernului si alegerile anticipate ar putea avea efecte negative asupra mediului de afaceri si asupra economiei romanesti in general. "Avand in vedere ca vor fi probleme la nivel decizional, vom fi nevoiti sa stam in expectativa pana se va echilibra situatia. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat Guvernul a luat si niste masuri neplacute, cum ar fi scumpirea gazelor naturale, energiei electrice si energiei termice. Va fi cam greu, mai ales ca vor fi blocate si investitiile, deci vor fi bani mai putini", ne-a spus Milut. El considera ca in aceste conditii este aproape imposibil sa fie atinse tinta de inflatie, iar deficitul de cont curent si deficitul bugetar se vor accentua.


«Va urma o perioada tensionata»

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) spun ca mediul de afaceri va fi afectat de decizia guvernului de a demisiona, deoarece va urma o perioada tensionata, care va crea blocaje la nivelul deciziilor economice. "Va avea loc un blocaj decizional la toate nivelurile, deci mediul economic va avea de suferit. In ceea ce priveste investitiile, cele care sunt deja realizate in Romania nu vor fi foarte afectate pentru ca au la baza studii de piata. Problema va fi pentru investitorii noi care vor evita sa dezvolte afaceri pe piata romaneasca", a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Parvan. Acesta a precizat ca reformele economice si juridice vor fi amanate, deoarece procedurile declansare a alegerilor anticipate nu sunt simple.

Parvan considera ca decizia guvernului este legata, in realitate, de incertitudinea aderarii la UE in 2007. "Daca erau garantii ca aderarea va avea loc anul viitor nu vedeam nici o demisie, dar incertitudinea este din ce in ce mai mare, semnalele sugerand o amanare a intrarii Romaniei in UE cu un an mai tarziu", a spus Parvan.


«Suntem in pozitia cetateanului turmentat»

"Mediul de afaceri a ajuns precum cetateanul turmentat: se intreba eu cu cine discut strategia fiscala”, ilustreaza presedintele AOAR, Florin Pogonaru situatia afaceristilor dupa ultimele evenimente din mediul politic.

"Asteptarile nu vor mai fi atat de optimiste, de exemplu aprecierea leului se va opri, dar nu vad leul nici depreciindu-se", adauga Pogonaru. In ceea ce priveste efectele alegerilor anticipate asupra aderarii la UE, presedintele Asociatiei.

"Nu vor fi influiente spectaculoase dar e pacat dupa ce ai apreciat fortat leul si i-ai urcat pe gard pe exportatori, acum sa treci de partea cealalta si sa relaxezi tot", adauga presedintele AOAR. El apreciaza ca si anul electoral 2005 se va remarca prin cresteri ale consumului si in consecinta, ale inflatiei.


«Guvernul ne-a intors spatele»

Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului (CPISC) dezaproba gestul Guvernului calificandu-l drept "o intolerabila iresponsabilitate" iar in acest fel a "intors spatele" mediului de afaceri. "Constatam cu dezamagire ca echipa care a promis sa guverneze cu fata la mediul de afaceri, ne intoarce acum spatele. Dupa un lung sir de decizii, multe luate in exces de zel de a aplica constrangeri externe aceasta este lovitura de gratie data de clasa politica mediului de afaceri romanesc", se arata intr-un comunicat al CPISC. In aceste conditii, reprezentantii acestei organizatii patronale solicita premierului Tariceanu, implicit Coalitiei politice aflate la putere sa-si reconsidere decizia, sa actioneze responsabil si "sa nu dea curs jocurilor politicianiste frivole si contra-productive". CPISC mai cere presedintelul Traian Basescu "sa-si exercite prerogativele in sensul realizarii convergentei actiunilor formatiunilor politice si nu invers, intr-un moment in care Romania are nevoie de coeziune sociala si nu de confruntari interne".


GEA: Demisia Guvernului ar putea creste riscul de tara al Romaniei

Strategia fiscala pentru urmatorii ani, care urma sa fie discutata, va fi obiectul unor dezbateri electorale, atentioneaza directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea. Decizia Guvernului de a demisiona va mari posibilitatea cresterii riscului de tara al Romaniei, respectiv cea a depasirii tintei de deficit bugetar de – 0,7%. "Daca situatia de instabilitate, de neclaritate se mentine, devine clara ratarea integrarii in 2007”, apreciaza Voinea.


Daniel Daianu: Creste gradul de incertitudine

Dezia Guvernului de a demisiona "sporeste din punct de vedere economic gradul de incertitudine, iar in acest an au fost destule socuri”, afirma fostul ministru de finante Daniel Daianu. "Nu cred insa ca vom avea o executie bugetara care scape de sub control. (...) BNR stiu ce are de facut. (...) Chiar si in an electoral sunt zone ale economiei de piata care sa asigure ca nu vom avea derapaje excesive”, adauga fostul ministru de finante. Tintele de inflatie, cea de deficit bugetar si de cont curent se vor mentine indiferent de guvern. Daianu apreciaza insa ca in 2005 nu vor creste cheltuielile bugetare chiar daca acest an va fi unul electoral. "Daca ar creste guvernul ar «omori» acordul cu FMI”.
Publicat de : Claudia Botezatu, C.
Data publicării: 09 Iul 2005 - 10:32
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5745&titlu=Oamenii_de_afaceri_sustin_ca_alegerile_anticipate_vor_arunca_in_aer_economia