ITM Bucuresti primeste anual 15.000-16.000 de petitii privind incalcarea legislatiei muncii [1]

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti inregistreaza anual 15

.000 - 16.000 de petitii din partea salariatilor cu privire la nerespectarea de catre angajatori a reglementarilor de pe piata muncii, a declarat, miercuri, Marilena Balabuti, inspector-sef adjunct al ITM Bucuresti, la Congresul National al Blocului National Sindical (BNS).

Foto: puterea.ro

"In Bucuresti, primim anual in jur de 15.000-16.000 de petitii si sesizari, in mare parte de la salariati, cu privire la nerespectarea reglementarilor, dar, din pacate, autoritatea administrativa are destul de putine parghii in aceste reglementari", a precizat Marilena Balabuti, inspector-sef adjunct al ITM Bucuresti, la Congresul National al Blocului National Sindical (BNS).

Potrivit acesteia, o mare problema pe piata muncii o reprezinta faptul ca legislatia relevanta nu a mai fost modificata din anul 2011.

"Nu au fost facute in ultimul timp modificari legislative cu privire la relatiile de munca si dialogul social, de aceea ne raportam acum, in noiembrie 2016, la un cadru legislativ stabilit in mare parte in perioada 2011. De aceea, este nevoie sa ne gandim, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, cum vor arata relatiile de munca in Romania, cum ne dorim sa arate sau cum ne cere piata fortei de munca sa arate. Codul Muncii din 1 martie 2003 a suferit modificari substantiale in 2011, care au schimbat optica, inclusiv din punctul de vedere al unei autoritati care face verificari pe zona relatiilor de munca si a sanatatii securitatii in munca", a sustinut oficialul ITM Bucuresti.

Ea a amintit ca, pentru modificarea contractelor colective de munca, este obligatoriu ca partile, respectiv angajatorul si angajatii, sa negocieze, iar aceste negocieri sa fie reale.

"Rolul partenerilor sociali in reglementarile pietei muncii pleaca de la obligativitatea negocierii colective si de la faptul ca am incercat de fiecare data sa accentuam faptul ca negocierea colectiva ca etapa este obligatorie, iar obligatia de demarare a negocierilor colective apartine angajatorilor, pentru unitatile care au cel putin 21 de salariati. Este obligatoriu ca partile sa negocieze, iar acele negocieri sa fie reale si nu negocieri formalizate in niste procese verbale, fara a avea un continut real. Contractele colective incheiate in urma negocierii colective au valoare juridica", a mai spus Balabuti.

La randul sau, presedintele BNS, Dumitru Costin, prezent la acelasi eveniment, a amintit ca blocul sindical pe care il reprezinta a depus in Parlament inca de acum doi ani o initiativa de modificare a Codului muncii, care inca se discuta in prezent.

"Initiativa civica de modificare a Codului muncii are aproape doi ani de cand am depus-o la Parlament, cu circa 200.000 de semnaturi in spate, la Senatul Romaniei. Astazi se afla inca in Parlament, de aceasta data in Comisia de munca din Camera Deputatilor, ultima comisie de dinaintea plenului Camerei, cand ar trebui sa stim ce se va alege cu aceasta initiativa", a mentionat acesta.

Costin a enumerat alte proiecte legislative aflate in Parlament care ar putea aduce imbunatatiri pe piata muncii.

"In fata avem un proces electoral in Romania. Pot sa spun ca stanga romaneasca a ratat o oportunitate extraordinara in cursul acestui an, avand in Parlament initiativa civica de modificare a Codului muncii si alte proiecte-cheie pe care tot noi le-am dus acolo. Ma refer la Legea negocierilor colective, un proiect de lege al conflictelor de munca — pentru ca stiti ca astazi dreptul la greva este restrictionat in Romania. Nu mai discutam de greve, ci de revolte in Romania. Atata vrem — si suntem in topul mondial in ceea ce priveste instabilitatea fortei de munca si starea conflictuala in relatia dintre angajator si angajat. Dar aceasta nu inseamna si investitii solide, pe termen mediu si lung. Mai avem in Parlament un proiect de lege privitor la ratificarea mecanismului plangerilor colective pentru a ne da posibilitatea de a semnala abuzurile in aplicarea Cartei sociale europene", a adaugat presedintele BNS.

Citeste si MORI DE RAS. Cele mai CIUDATE solicitari depuse de bucuresteni, la primariile de sector


Publicat de : ---
Data publicãrii: 03 Noi 2016 - 05:16
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57452&titlu=ITM_Bucuresti_primeste_anual_15_000_16_000_de_petitii_privind_incalcarea_legislatiei_muncii