Parlamentul, pe ultima suta de metri. Ce legi mai trebuie votate si ce restante raman [1]

(adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Parlamentarii mai vin la munca doar in aceasta saptamana. Practic, vor mai avea doar astazi sedinte in comisii si in plenul Camerei Deputatilor si al Senatului. De maine, alesii pleaca in teritoriu pentru ca incepe campania electorala. Pe final de mandat, deputatii mai au de votat modificarile la celebra Ordonanta 20 care prevede cresteri salariale in sanatate si invatamant, in timp ce senatorii vor dezbate si vor vota initiativa cetatenilor de modificare a Constitutiei in sensul in care familia reprezinta casatoria dintre un barbat si o femeie.

Dupa ce comisiile reunite de munca si buget-finante au decis majorarea salariilor din invatamant, sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate, masurile trebuie votate astazi de plenul Camerei Deputatilor. În medie vor fi cresteri salariale de 15% in educatie si sanatate. Deputatii din cele doua comisii au aprobat si un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede ca, "incepand cu 1 decembrie 2016, sporurile si alte drepturi salariale specifice activitatii se vor calcula prin raportare la salariul de baza”. PNL se opune masurilor si cel mai probabil deputatii liberali vor vota impotriva acestora. Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, sustine ca aceste modificari vor aduce o gaura la buget de 3-4 miliarde de lei, pe langa cele 2 miliarde prevazute deja in forma in care Ordonanta 20 a fost adoptata de Guvern.

Modificarea Constitutiei, la mana senatorilor

Saptamana trecuta, initiativa legislativa a cetatenilor, de modificare a Constitutiei, in sensul in care familia sa fie definita ca uniunea dintre un barbat si o femeie, a trecut de Comisia Juridica a Senatului cu unanimitate de voturi. Proiectul va intra la vot final in Senat si este de asteptat ca votul sa fie unul pozitiv. Însa, pentru a fi adoptata, chiar daca trece de Senat, initiativa cetatenilor trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, pentru ca mai apoi sa fie supusa referendumului de modificare a Constitutiei. În aceste conditii referendumul nu va avea loc pe 11 decembrie, odata cu alegerile parlamentare, asa cum isi doreau initiatorii demersului. Împotriva suprapuneri alegerilor cu referendumul pentru modificare Constitutiei, suprapunere care ar fi asigurat cvorumul necesar de prezenta la urne de 30%, pentru ca referendumul sa fie valid, s-au pronuntat deja majoritatea partidelor politice printre care PSD, ALDE si PNL, dar si presedintele Klaus Iohannis. Liderii politici au declarat la unison ca o astfel  de suprapunere ar deturna temele campaniei electorale si nu ar fi benefica tinand cont de importanta alegerilor parlamentare.

Soarta lui Misu Negritoiu, amanata

Desi l-au chemat in fiecare saptamana la comisiile din parlament pentru a-l certa public si dupa ce  parlamentarii l-au anuntat doua saptamani la rand ca au demarat procedura de demitere, se pare ca Misu Negritoiu va ramane in fruntea ASF, cel putin pana in mandatul viitorului Parlament. Pentru ca seful ASF sa fie demis este nevoie de o sedinta a Birourilor Permanente reunite care sa convoace plenul reunit, iar votul se da in situatie de cvorum. Asadar, sansele sunt infime ca acest lucru sa se intample in aceasta ultima saptamana de activitate parlamentara, in conditiile in care doar luni vor mai fi sedinte de plen. Scandalul politelor RCA i-a clatinat puternic scaunul de sef al ASF, pozitie din care Misu Negritoiu castiga 14.000 de euro lunar. Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara a anuntat de mai multe ori ca nu isi da demisia, desi aceasta a fost ceruta de toti parlamnetarii din Comisia Economica a Camerei Deputatilor.

Ploua cu legi populiste

În Parlament au fost depuse mai multe proiecte de lege care aduc fie mariri, fie scutiri pentru diverse categorii sociale. La Senat, un grup de parlamentari apartinand PRU a depus un proiect de lege prin care cresc alocatiile pentru copii de la 84 de lei la 450 de lei. Si liberalii vor sa iasa in evidenta cu un proiect depus tot la Senat pe final de sesiune parlamentara, prin care vor reducerea TVA-ului la energia termica de la 20%, cat este in prezent, la 9%. Un alt exemplu de proiect legislativ cu care parlamentarii se pot lauda in campania electorala pentru a atrage cat mai multe voturi este cel prin care pensionarii cu un venit sub 500 de lei vor putea primi paine gratis. Mai mult, de aceasta lege ar putea beneficia si familiile care nu isi pot duce traiul in mod decent din cauza veniturilor reduse. Astfel, acolo unde  venitul familiei este de sub 1.200 de lei, primariile vor deconta costul unei paini zilnice pentru fiecare mebru al acesteia

 


Publicat de : ---
Data publicării: 08 Noi 2016 - 05:32
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57489&titlu=Parlamentul__pe_ultima_suta_de_metri__Ce_legi_mai_trebuie_votate_si_ce_restante_raman