Politică de tavernă [1]

Oricât de orbiți ar fi unii concetățeni de prestațiile autoritariste ale actualului șef al statului, acum după declanșarea crizei politice artificiale determinate de demisia Cabinetului Tăriceanu a venit timpul să se trezească.

Avertismentele repetate în legătură cu aventurismul politic al președintelui Băsescu s-au confirmat întru totul și, din păcate, la un grad de gravitate mai mare decât și-au imaginat cei mai pesimiști dintre noi.
Este în afara oricărei îndoieli că toate sforile au fost și vor continua să fie trase de la Palatul Cotroceni. Informațiile "scurse" în ultimele 24 de ore nu lasă nici o urmă de dubiu în această privință. Când un prim-ministru a făcut cu o seară înainte o declarație prin care nu consideră un capăt de țară decizia Curții Constituționale și a doua zi îi dă o amploare aproape apocaliptică și aceasta în urma unei întâlniri cu șeful statului - ne dăm seama ce pericol public prezintă o politică pe care nu ezităm s-o numim de tavernă.
Nici cei mai naivi trăitori pe acest pământ nu pot nega că avem de-a face cu un pretext. Cele câteva articole din așa numitul pachet legislativ considerate ca neconstituționale nu puteau să determine un guvern serios, responsabil să-și dea demisia. Cu majoritatea parlamentară de care dispun - majoritate care a funcționat fără fisură (potrivit afirmațiilor unor lideri din actuala coaliție guvernamentală) - deținătorii Puterii ar fi reușit, cu siguranță, să-și impună punctul de vedere. Referirile patetice la reforma Justiției ar fi de un comic perfect dacă la mijloc nu s-ar afla interesele majore ale țării. Dacă reforma Justiției a constat sau va consta în câteva articole referitoare la unele drepturi ale magistraților, atunci avem întreaga îndreptățire să considerăm că, de fapt, nu se preconizase nici un fel de reformă autentică.
Dar, n-are sens să căutăm în actul demisiei Guvernului elemente de ordin rațional în afară de cele care vizează jocurile principalului locatar al Palatului Cotroceni. Un politician care lansează, la foarte puțin timp după învestitură, "ideea" alegerilor anticipate, cu prețul bulversării întregii vieții social-economice a țării poate fi lesne bănuit de cele mai rele intenții. Președintele Băsescu, în pofida unor recente declarații liniștitoare, n-a renunțat nici o clipă la obsesiva sa idee și n-a căutat (sau așteptat) decât un pretext pentru a o aplica. Dacă nu era decizia Curții Constituționale se inventa altceva. De treaba aceasta putem fi siguri mie-n sută.
Prețul pe care îl plătim pentru politica de tavernă va fi extrem de împovărător. Ne așteaptă câteva luni de certă instabilitate politică, de blocaj administrativ, de manevre oculte, de jocuri de culise, de răsturnări de situații care, în ultimă instanță, se vor resimți în traiul nostru cotidian.
Totdeauna au existat, există și vor exista profitori de pe urma instabilității politice. Când autoritatea unor instituții esențiale ale statului slăbește, de nimic nu mai putem fi siguri, nici măcar de apărarea siguranței cetățeanului.
În legătură cu consecințele, nu putem să nu ne referim și la interesul național de care, pe fond, depind în măsură considerabilă, interesele fiecăruia dintre noi. Oare cine își imaginează că, în perioada premergătoare publicării Raportului de țară al Comisiei Europene, vor mai putea fi îndeplinite angajamentele față de autoritățile de la Bruxelles fără un guvern stabil, în deplinătatea exercitării mandatului încredințat de Parlament? Demisia Cabinetului Tăriceanu pune extrem de serios în pericol cauza integrării europene a României. Dar, ce contează toate acestea pentru adeptul axei Washington-Londra-București și aspirant la rolul de lider regional peste Marea Neagră?
Guvernul Tăriceanu (în realitate Guvernul Băsescu-Tăriceanu) nu este, desigur, cel mai bun din perioada postdecembristă. Am avut deseori prilejul să-i consemnăm marile slăbiciuni și erori. Dar, demisia lui n-a fost - ca să zicem așa - un act autocritic, ci o mișcare politicianistă dirijată de la Cotroceni. Acestea sunt datele esențiale ale problemei. Dar, nu se știe niciodată "unde dai și unde crapă".
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 09 Iul 2005 - 10:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5755&titlu=Politica_de_taverna