Partidele, in celule de criza [1]

Liberalii cauta o portita pentru alegeri inainte de 16 octombrie
Liberalii au lucrat, ieri, de la primele ore ale zilei, la strategia concreta de actiune pentru perioada imediat urmatoare.

PNL l-a trimis pe Bogdan Olteanu la discutiile cu reprezentantii PD si UDMR, pentru a incerca o creionare a unui scenariu care sa permita organizarea unui nou scrutin cat mai devreme posibil, eventual la sfarsitul lunii septembrie. Partenerii din coalitie au intors pe toate fetele Constitutia, variantele examinate ieri ducand la concluzia ca romanii nu pot fi chemati la urne inainte de 16 octombrie. Una dintre problemele care au dat batai de cap liberalilor a fost prevederea constitutionala privind dizolvarea Parlamentului "daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Daca termenul de doua luni stipulat in Legea fundamentala ar fi strict, anticipatele s-ar decala mult spre toamna, zadarnicind planul Puterii. Juristii Coalitiei au analizat posibilitatea interpretarii acestui articol, in sensul ca perioada de dizolvare a Legislativului sa fie de maximum 60 de zile. Ei se tem insa de faptul ca, daca presedintele Traian Basescu va forta litera Constitutiei si va determina caderea Parlamentului mai devreme, pesedistii ar putea depune o alta contestatie la Curtea Constitutionala, varianta in care procedura s-ar prelungi si mai mult. in cele din urma, dupa cateva ore bune de discutii la care reprezentantii PC nici nu au fost prezenti, membrii Coalitiei au pus la punct o strategie, pe care au decis sa nu o faca publica decat joia viitoare, dupa demisia premierului Tariceanu. in orice caz, o data sigura pentru organizarea anticipatelor va fi stabilita si anuntata luni, dupa sedinta Consiliului National de Coordonare al Coalitiei.

Democratii, ocupati cu organizarea CNC
Situatia la Partidul Democrat s-a dovedit a fi putin mai diferita. Desi au fost primii care si-au dorit anticipatele, fara sa aiba insa si un calendar strategic pus la punct, ieri, acestia erau prinsi pana peste cap cu organizarea Consiliului National de Coordonare. Astfel, in timp ce expertii Coalitiei analizau de zor cum va trebui sa se procedeze, PD punea la punct ultimele detalii dinaintea alegerilor interne. Singurul lucru asupra caruia si-au aplecat ceva mai mult atentia era numarul de voturi de care ar avea nevoie in Parlament pentru ca planul anticipatelor sa poata fi dus pana la capat. Presedinte Emil Boc "s-a scos", spunand ca abia saptamana viitoare se va stabili calendarul, dupa ce premierul isi va da demisia. Pana atunci, PD este preocupat mai mult sa-si aleaga noua structura de conducere. "Fara o structura de conducere valida nu avem cum sa ne apucam de stabilit calendare pentru alegerile anticipate", a afirmat deputatul Ioan Oltean, care a recunoscut ca democratii nu s-au gandit inca la cine va ocupa interimatul.

Conservatorii, cu un picior in barca Aliantei
Singurii membri ai actualei coalitii de guvernamant care ieri nu aveau o pozitie bine conturata erau conservatorii. Desi, potrivit unor informatii din partid, liderul partidului, Dan Voiculescu, l-ar fi asigurat telefonic pe Calin Popescu Tariceanu de sprijinul sau pentru demisia Cabinetului si, implicit, pentru anticipate, Biroul Permanent largit care trebuie sa valideze decizia a fost convocat abia pentru martea viitoare. Pana atunci insa Voiculescu i-a cerut premierului o intalnire tete-a-tete cu premierul, discutie care ar trebui sa aiba loc astazi sau maine. De altfel, reprezentantii PC au disecat, joi seara, cu liberalii si democratii, situatia creata mai bine de patru ore, fara sa se plaseze pe o pozitie transanta. in absenta unui mandat clar al conducerii partidului, conservatorii s-au limitat la a-si da un accept de principiu pentru gestul aliatilor. in orice caz, Dan Voiculescu va trebui sa vina luni la sedinta Consiliului National de Coordonare al coalitiei cu un angajament garantat din partea Partidului Conservator. Asta cu atat mai mult cu cat este de asteptat ca CNC sa stabileasca atunci data finala pentru alegeri. Vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a confirmat, ieri, ca atat conservatorii, cat si udemeristii si-au aratat "sprijinul" pentru decizia aliatilor inca din CNC de joi seara. El a subliniat ca PNL-PD nu au luat in discutie o eventuala eliminare a PC din schema viitoarei guvernari. In schimb, vicepresedintele PD Radu Berceanu este convins ca PC nu va mai face parte din viitorul guvern. "Va exista o problema cu Partidul Conservator, pentru ca a fost tot timpul cracanat si nu a reusit sa iasa din pozitia de spagat. Membrii PC nu au inteles ca politica nu seamana cu afacerile. A fost tot timpul in situatia mustei care se muta de pe un taler pe altul pentru a inclina balanta la stanga sau la dreapta, insa, la un moment dat, s-ar putea sa vina pliciul si sa omoare musca", a declarat Berceanu.

UDMR, solidara cu partenerii din coalitie
Dupa o sedinta care a durat mai bine de patru ore, Consiliul Operativ al UDMR a decis sa sustina reprezentantii coalitiei in procesul de organizare a alegerilor anticipate. Liderii UDMR sunt insa de parere ca Guvernul ar fi putut functiona si cu actuala majoritate parlamentara. "Suntem de acord cu colegii din coalitie ca trebuie sa gasim o solutie pentru actuala situatie grava, dar si prin actuala majoritate am fi putut gasi o solutie. Avem o majoritate, e adevarat ca este fragila, dar prin organizare si prin disciplina, pana la urma am gasit raspunsuri adecvate la problemele ivite si consideram ca si in continuare am fi fost capabili sa gasim astfel de raspunsuri", a declarat Marko Bela, recunoscand totusi ca organizarea unor alegeri anticipate ar putea asigura o majoritate mai confortabila. Prin urmare, Consiliul Operativ a decis ca UDMR sa actioneze solidar cu partenerii de coalitie, a mai declarat Marko Bela. Liderul UDMR a precizat insa ca formatiunea politica pe care o conduce va purta discutii si cu alte partide in afara celor din coalitie, daca acestea o vor cere. Saptamana viitoare, UDMR va discuta cu partenerii de coalitie pentru a stabili detaliile alegerilor anticipate.

PSD plange dupa vacanta pierduta
"Vor alegeri, hai sa le dam alegeri!". Aceasta a fost atmosfera la sedinta extraordinara a Delegatiei Permanente PSD convocata dis-dedimineata de principalul partid de opozitie. "Suntem in opozitie. Mai rau de atat nu putem ajunge dupa anticipate. In schimb, cei de la putere ar putea ajunge... in opozitie", spuneau sustinatorii alegerilor anticipate. Au existat insa si contraargumente: "Costurile imense provocate de paralizia tarii dupa o perioada de criza politica si alegeri anticipate", care nu ar face decat rau tarii. In consecinta, liderii PSD au decis: vor vota numai "un guvern adevarat", insa nu pot spune ce inseamna asta cu exactitate. "Nu vom accepta ca presedintele tarii sa trimita marionete in fata Parlamentului, in incercarea de a forma un guvern-fantoma, de mascarici", a declarat, ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana. "in conditiile in care, dupa un efort sincer de a forma un guvern adevarat, vom ajunge in situatia de a avea alegeri anticipate, PSD este pregatit pentru alegeri anticipate, de care nu ne este teama si pe care le vom castiga", a spus liderul principalului partid de opozitie. Criza generata de anuntul premierului Calin Popescu Tariceanu a gasit PSD in block-start. De mai bine de trei luni, strategii partidului gandesc scenarii, variante si campanii, in incercarea de a profita de o eventuala ruptura in coalitia guvernamentala pentru a reveni la putere, printr-o noua majoritate parlamentara sau chiar alegeri anticipate. PSD este constient totusi ca nu va mai putea castiga niste alegeri, anticipate sau nu, cu scorurile linistitoare. Pentru a-si asigura majoritatea parlamentara, fie in actuala structura a Parlamentului, fie in cazul unui nou Legislativ, liderii partidului au trecut deja la negocieri intense cu reprezentantii celorlalte partide parlamentare. Liderul partidului a recunoscut ca aceste consultari, formale sau informale, se poarta atat cu celalalt partid de opozitie, PRM, cat si cu formatiunile din actuala coalitie guvernamentala. Geoana a refuzat insa sa spuna ce partide sunt interesate de o eventuala colaborare cu PSD la guvernare. Si pentru ca strategiile pentru astfel de crize erau deja facute, PSD si-a adus aminte de celebrele videoconferinte organizate saptamanal, pe cand partidul era la guvernare, si si-a chemat, aseara, liderii din teritoriu la o intalnire video. "Adio vacanta pentru parlamentarii nostri, adio concedii pentru liderii din teritoriu", le-a transmis Geoana subalternilor sai. Dupa presedintii de filiale, va veni randul parlamentarilor PSD sa renunte la vacanta si sa se intoarca repejor la Bucuresti, pentru o intrunire programata pentru saptamana viitoare.

PRM spera sa "prinda" mai multi parlamentari
PRM sustine ideea organizarii alegerilor anticipate, insa apreciaza ca, simultan cu scrutinul parlamentar, ar trebui sa aiba loc si unul prezidential. "Guvernul nu va mai lucra, dar Parlamentul isi va continua activitatea si va putea declansa procedurile de suspendare a sefului statului", ne-a declarat vicepresedintele PRM, Lucian Augustin Bolcas. El se declara convins ca partidul are sanse foarte mari sa ajunga la o reprezentare parlamentara mai consistenta decat aceea pe care o are acum. "Desi sondajele de opinie nu reflecta corect realitatea, rezulta totusi ca, in ultima vreme, partidul se afla pe un trend ascendent. Exista un puternic aflux de simpatie publica; ea este normala dupa catastrofala guvernare a Aliantei care a adus doar haos si saracie, care n-a stiut sa gestioneze situatii dificile, precum inundatiile, care, aidoma ucenicului vrajitor, a pus in miscare mecanisme pe care apoi nu a mai fost in stare sa le stapaneasca, precum cota unica. In asemenea conditii, un partid ca al nostru, care n-a fost compromis la guvernare, are toate sansele sa se afirme", a declarat Bolcas. Vicepresedintele PRM nu exclude nici varianta ca sa voteze un viitor guvern pentru a nu se ajunge la alegeri, dar "depinde cine il conduce".
Publicat de : Beatrice Nechita, B.
Data publicării: 09 Iul 2005 - 10:46
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5759&titlu=Partidele__in_celule_de_criza