Campanie electoarala "ruginita"!

     Campania electorala pentru alegerile parlamentare este una foarte cuminte, chiar "ruginita" pe alocuri, la nivelul strazii

. Aceasta perioada in care partidele au posibilitatea sa isi expuna programele si candidatii - ajunsa deja la jumatatea ei - nu exceleaza prin nimic, reglementarile cuprinse in Legea 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, ingradind mult "libertatea de miscare" a echipelor de campanie(pomenile electorale sunt interzise, la fel si bannerele si corturile de campanile). Prin orase pot fi zarite, cu greu, panourile electorale unde partidele sau candidatii isi pot lipi afisele. Sloganurile sunt foarte cuminti, departe de campaniile agresive de acum 8 - 12 ani, iata cateva exemple: "Romania inainte" - PNL, "Patria noastra, familia noastra" - Alianta Noastra Romania, "Redam Romania Romanilor" - ALDE, "Lupta pentru Romania" - PMP, "Indrazneste sa crezi in Romania" - PSD ...
     Prevederile legii impiedica excesele chiar si in privinta afiselor simple. Este interzisa utilizarea de catre un competitor a locurilor speciale de afisaj electoral astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt competitor. Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori candidat independent poate aplica numai doua afise electorale.Un afis electoral nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala - 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura. Competitorii electorali nu pot utiliza in campanie bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, ecrane publicitare, indicatoare publicitare directionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasa, publicitate pe vehicule. In schimb este permisa distribuirea de pliante tiparite, precum si a mesajelor electorale in mediul online. Afisajul electoral este interzis in alte locuri decat cele stabilite si sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.
      Legea 334/2006 referitoare la finantarea activitatii partidelor politice si a campaniei electorale a fost modificata in 2015. Campaniile electorale sunt finantate de la bugetul de stat si competitorii electorali trebuie sa respecte strict conditiile stabilite prin lege pentru a putea beneficia de rambursarea cheltuielilor electorale. Competitorii electorali si-au inscris mandatarii financiari la Autoritatea Electorala Permanenta, iar acestia au primit un cod unic de identificare al partidului politic sau al candidatului independent care va fi imprimat pe toate materialele de propaganda electorala ale acestora. Potrivit legii, evidenta contributiilor si a cheltuielilor pentru campania electorala apartinand partidelor politice si candidatilor independenti este organizata exclusiv de catre mandatarii financiari. Cheltuielile efectuate de competitorii electorali in campania pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi ulterior rambursate de catre Autoritatea Electorala Permanenta.
     In 2012 a avut loc prima campanie electorala in care candidatii nu au mai putut oferi alegatorilor alimente, bauturi sau produse din tutun, ci doar marfuri nealimentare in valoare de pana la 10 lei si obiecte de propaganda electorala precum afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunii politice sau candidatilor. In actuala campanie cartile postale si calendarele sunt ceva mai prezente in "oferta" candidatilor, spre dezamagirea multor alegatori.   
Publicat de : ---
Data publicării: 22 Noi 2016 - 05:19
 

Link știre