Anticipatele salvează Alianța [1]

Ce strategie măreață își construise PSD! Principalul partid de opoziție intenționa ca, în următorii trei ani, să bage toată țara în ședință social-democrată: „responsabilii cu dezbaterea”, un fel de animatori politici instituționalizați, aveau sacra misiune de a întreține „campania perpetuă” din Parlament, până pe marginea șanțului.

Și chiar începuse să o pună în practică, responsabilii-animatori de la vârful partidului făcând cu rândul pe peluza sediului din Kiseleff, printre vitrinele de la Mall sau prin garajul subteran al Casei Poporului. Refrenul stângii autohtone era programat să se audă non-stop pe acordurile Internaționalei, avându-i ca soliști pe Mircea Geoană și Adrian Năstase, iar drept invitați speciali pe socialiștii europeni. Atunci însă când au contestat legile proprietății și Justiției la Curtea Constituțională, pesediștii nu și-au imaginat că ambițiosul lor proiect va deveni maculatură. Nici că, împreună cu judecătorii constituționali, vor furniza Puterii pretextul ideal pentru declanșarea alegerilor anticipate, iar Alianței, tema centrală a propriei campanii.


Dacă nu ar fi existat un motiv pentru anticipate, el ar fi trebuit, de urgență, inventat. Săptămâna trecută, despre Alianța PNL-PD se vorbea în termeni de „criză”, „conflict”, „ruptură”, scenariul probabilei evoluții separate a celor două partide fiind susținut de vorbele și faptele protagoniștilor. PD, sprijinit de Traian Băsescu, își propusese, după trecerea la dreapta populară, să ajungă un partid mare, capabil să câștige alegerile parlamentare, în timp ce PNL, debusolat și frământat interior, se plângea că trage de unul singur ponoasele guvernării. Miercuri seară, după judecata Curții Constituționale și decretarea anticipatelor de către Cotroceni, toate vocile nervoase au amuțit. Liberalii și pediștii și-au unit rândurile, și-au împărțit locurile pe listele parlamentare în mod egal și, de-atunci, vorbesc la unison. Anticipatele au salvat, așadar, Alianța, plasând-o, în același timp, în avantaj față de adversarii politici, nevoiți să se miște, acum, în funcție de mutările pe care le face aceasta. Iar prima mutare este aceea de a transforma în capital de imagine înfrângerea suferită la deliberarea constituțională. Concluzia care se desprinde după dezbaterile de pe toate ecranele este una singură: casta judecătorilor de la înaltele Curți, apropiată PSD, și-a apărat privilegiile cu Constituția, blocând reforma în Justiție și dinamitând procesul de aderare la UE, deja, după unele semnale, compromis. Aliații vin și spun: „Ne întoarcem la popor! Cine vrea o Justiție imparțială, curată, să ne dea votul!”. Or, cine nu dorește acest lucru?! Rămâne doar să demonstreze, concret, că pot să facă reforma în Justiție, că nu fac din ea doar tema centrală de campanie.

Această temă cu priză populară a devenit inaccesibilă PSD, după moțiunea de cenzură și contestația la Curtea Constituțională. Partidul caută alte subiecte cu impact social, dar mărturisește că, deocamdată, nu are nici o strategie și se plasează în așteptare. Dă semne că nu este pregătit să ducă o campanie electorală din opoziție și fără un lider care să aspire voturi, precum Ion Iliescu în vremurile sale bune. Or, recuperarea acestuia, după scandalul declanșat de dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 și de eliberarea lui Miron Cozma, se pare că nu-i mai aduce nici un beneficiu. Partidul trăiește timpuri grele, este în pierdere de credibilitate, cazul Hayssam îi atârnă deasupra capului, iar foști baroni pesediști își zăngănesc cătușele pe la Parchet. Abia acum PSD realizează consecințele acțiunilor sale, iar faptul că l-a ajutat pe Traian Băsescu să-și vadă visul anticipatelor cu ochii îl face și mai nefericit.

Cum udemeriștii și conservatorii au și ei o mulțime de anxietăți, singurul partid bucuros că, anul acesta, vor fi alegeri este PRM. Călare pe jeep și ovaționat de amazoanele înarmate cu poșete, C.V.Tudor s-a întors în fruntea partidului și abia așteaptă să se arunce în lupta electorală. El, care se consideră învingătorul doborât, „furat ca-n codru”, al alegerilor de până acum, pare convins că își va secera, în fine, adversarii. Fiindcă, deși trăiește într-o țară sceptică, C.V.Tudor s-a desprins, de mult, de realitate.
Publicat de : Rodica CIOBANU
Data publicării: 09 Iul 2005 - 10:57
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5766&titlu=Anticipatele_salveaza_Alianta